Nuffnang saya

Followers

Friday, April 5, 2013

Bukit Fraser Part 4 ~ Santai dan Makan

Sambungan jalan-jalan Bukit Fraser kami lagi...
Cerita kami makan dan aktiviti boleh dilakukan disini...
Kami singgah untuk makan tengahari di Fraser Hill Food Garden..
Senangjer nak ke sana.. Kalau dari Puncak Inntu terus sahaja naik ke atas...
Ada satu kedai makan sebelah masjid..
tapi kami singgah yang kehadapan lagi sebelah dengan Taman Awam..
Ini signboard Taman Awam
Model akak dah seronok main kat taman permainannyer..
Fraser's Hill Food Garden..
Tak banyakpun kedai makannya tapi bolehler isi perut..
Ramai mat salleh cam studentjer ...
 Jangan di cium putera kataktu Atikah...
Tangan dah masuk dalam air... 
Inilah yang diaorang suka ...
masani tengahari yang panas..
Tapi tak rasa panas sebab cuaca yang dingin dan nyaman...
Kalau kat Bandar Kinrara nak main gini... ehm!! memang tak kasilerkan...
Antara tempat yang akak tak sempat nak pergi untuk pedoman semua juga :-

#1. Fraser's Hill Nature Education Centre & Birdwatching Over looking the clock tower, Fraser's Hill Nature Education Centre at Jalan Genting is an interactive indoor to learn more about birds. Entrance is free but donations are more than welcome. For birdwatching, Bukit Fraser is one of the best spots in the world, featuring over 250 species. If you take a walk in the wild, the less common birds such as Green Magpie, Blue Nuthatch, Long-tailed Broadbill and Large Hawk-Cuckoo can be spotted resting on tree branches. Bring along a pair of binoculars! 
(masa akak pergi tempat ni dalam pembaikan kot)
#2. Jungle Trekking - Walking Trails. The heritage of Fraser's Hill, each of these walking trails has more than a book to tell. From the stories of the pioneer, when it was discovered to why and how it benefited the people, equip with some information prior to your walk perhaps flash back the images in the past to imagine. Find out more in Fraser Hill Map & Hiking Trails.
(memang tak buatler anak kecil lagikan.. teringin gak )
#4. Touchdown Two States. Not many are awared that Bukit Fraser is situated at the border of Selangor and Pahang. Technically, the town center belongs to Pahang however at the summit, there is a spot where you can stand on two states concurrently - one foot on each. To find it, look for the clue - Kheng Yuan Lee Eating Shop (kedai ni cam dah tutup) or restaurant. Make it a scavenger hunt and the winner goes to the first that snap the signpost of both states.
(Alamak ni rugi, akak boleh terlupa)
#7. Jeriau Waterfall. For splash, a dip into water or picnicking, the place to chill out amidst the luxury of nature.
(ini kalau tidur sana bolehler kot)

#8. Allan's Water.
Not too far after The Puncak's food court and children playground, a left turn takes one to Allan's Water. A former dam, this small lake offers 2-seater paddle boat for children and adults at RM6 for 15 minutes. 
(tak pergi tapi cam penat kot nak kayuh bot tu)
Sumber :- http://www.mywisewife.com

Walaupun Bukit Fraserni kecil tapi macam-macam benda gak boleh dibuat di sini, rancang cuti kita memang semua pun jadi gembira...

16 comments:

  1. mmm byk jg ye tmpt2yg bleh meng enjoy kn diri... x pe x pe nnt bleh terjah ;-) (ntah bilaaa)

    ReplyDelete
  2. pernah pegi tp tak sempat buat semua yang akak catat kan tu..kene repeat ni

    ReplyDelete
  3. banyak juga yg bole dibuat disini ye..mcm best je

    ReplyDelete
  4. saya tak sampai2 lagi ke sana, hajat tu dh ada tp x tau la bila

    ReplyDelete
  5. terima zila..cantik2 gambatnya dan acik pun dapat tengok apa yang ada diatas bukit tu..acik tak pernah pergi..

    ReplyDelete
  6. tak pernah sampai sini lagi CZ....tak taulah bila nak sampainya...

    ReplyDelete
  7. nampak sonok je tu... nnt nk plan jugek ke sana... insya Allah

    ReplyDelete
  8. Bila cuaca nyaman. rasa nak duduk dekat dekat feluk feluk je. hehehehe...

    ReplyDelete
  9. Bestnya....
    Kena rancang percutian ke sana jugak ni.....tak pernah ke sana....

    ReplyDelete
  10. wah best nye...tak pernah sampai sini lagi....

    ReplyDelete
  11. oh! best nye Bkt Fraser, dah la sejuk tempatnye yea.. suka2...

    ReplyDelete
  12. bestnya! teringin nak pergi!



    p/s: yg jemputan dr MIG tu kite pun tak tahu mcm mn dia boleh jemput, tiba2 david teoh invite dekat fb :) tp aritu dgr dia ckp boleh register dekat MIG punya website. next time if ada filem baru nnt dorg bleh panggil la :)

    ReplyDelete
  13. seronoknyaa anak2 akk, kecil2 lagi dah jalan2 satu mlysia.. jeles I... hahaha

    ReplyDelete
  14. Haha..betul2 kalo main kt sini mmg gulap gulita larrr haha..
    Apa menu pilihannyer?

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang