Nuffnang saya

Followers

Saturday, April 6, 2013

Kuala Kubu Bharu

Marilah berkenalan dengan pekan Kuala Kubu Bharu.. dapat info ini dari sini :-  http://encycl.opentopia.com
The Kuala Kubu Tragedy (1883)
Previously, there was a town called Kuala Kubu nearby. In February 1883 the Kuala Kubu town was destroyed by a great flood caused by a broken dam near the town. Many of civillians were drowned and lost their home. Among others included a district officer of Kuala Kubu during British era, Cecil Ranking. However, the old town was severely flooded and most of the old town's facilities were damaged beyond repair. A Buddhist temple and a mosque survived the flood. The old town has since been known as Ampang Pecah, or Broken Dam in the Malay language. The tragedy was probably known as Tragedi Kuala Kubu by local civilians.
The Aftermath
After the tragedy, the British government decided to build a new town near the old town. The new town was named Kuala Kubu Bahru, with Bahru meaning "new" in the Malay language. Residential houses have been developed since the 1980's in the previously abandoned old town, or Ampang Pecah. Most inhibitants are from the nearby new town of Kuala Kubu Bahru. The redevelopment of Ampang Pecah, the site of the old town, was a natural progression on the organic growth of the new township of Kuala Kubu Bahru. A monument was built here to commemorate the Kuala Kubu tragedy
Famous attraction

Kuala Kubu Bharu railway station
Monument of Kuala Kubu Tragedy
Site of old town
Lake of old town
Pertak waterfall
Hulu Selangor Dam
Site of old damaged dam
Sir Henry Gurney's murder site

Kenapa Kuala Kubu Bharu disebut Allahyarham Sudirman dalam lagunya, Joget Kenangan Manis? Jom baca artikel penuh di : http://www.kosmo.com.my. Rupanya banyak yang menarik ada di sana tau... Rugi kita yang tinggal di sini tak tau kelebihan Kuala Kubu Bharuni..
Pekan lamakan... teringat pekan Parit kat kampung akak...

Malas nak singgah punya pasal ada gambar dari dalam keretajer...
Sebenarnya banyak bangunan lama yang boleh diambil
tapi kenalah berjalan kaki sikit...


12 comments:

  1. jelessnye ...asik berjalan je akak =)

    ReplyDelete
  2. Kalau baca list tu ada airterjun Pertak. Mesti best kalau dapat ke sini untuk anak-anak mandi-manda.

    ReplyDelete
  3. Alynn pernah pergi skali kot..g kenduri kahwin kawan tu pun dah lama dah..

    ReplyDelete
  4. 15 minit je dari rumah ena.. hehehe tapi tak tahu pula sejarah tempat ni, terima kasih kak share...

    ReplyDelete
  5. Ada empangan y besar sini kannnn???

    ReplyDelete
  6. macam menarik je.....mesti byk bangunan + cerita menarik di sini...

    ReplyDelete
  7. salam akak..teringat dulu masa honeymun dulu,pergi fraser hill,sasat kat sini lah..hehe

    ReplyDelete
  8. masa kecik2 dulu pernah lalu sekali, ikut jalan fraser hill..ada signboard tulis kawasan darurat..now ada lagi tak signboard tu yek ? :)

    ReplyDelete
  9. penah le benti kt sini dlu sbb on da way nk ke fraser hill gak..ehehhe

    ReplyDelete
  10. saya tak pernah sampai lagi dekat situ

    ReplyDelete
  11. pekan lama. kalau lalu jalan lama balik kampung lagi byk pekan2 camni kan kak cho? bidor, tapah, sungkai, rasa2nya lebih kurang sama je keadaannya masa zaman saya sekolah menengah dulu

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang