Nuffnang saya

17 Disember, 2019

Makan Di Ipoh

Cerita kedai makan lagi... kali ini kita ke negeri kesayangan hamba di Ipoh Perak Darul Ridzuan. Cerita balik kampung masa cuti Deepavali yang lepas... Kedai makan pertama berhadapan dengan AEON Klebang. Nama kedai Restoran Ibunda. Kedai nampak menarik, hiasan klasik juga lebih kurang. Menu pelbagai dan yang penting servis pantas. Dan yang bagusnya tandas bersih (akak memang sanggup menahan kalau ke kedai tapi haritu terpaksa sebab hari hujan gamaknya dan nasiblah bersih)...
Menu yang paling akak suka nak highligt iaitu nasi goreng ikan pekasam loma.... 
Nikmat tak terkata, mesti cuba.. 
Tapi masa dia goreng ikan pekasamtu aroma satu kedai...
Kalau yang tidak tahan bau mahu lari lintang pukang...
Ada aku kesah, makan tak pandang kiri kanan dah...
Menu macam-macam ada...
Kau nak masakan melayu,thai, barat dan shell out semuapun ada di sini...
Hargapun ok boleh tahan mampu milik....
Makan bersama adik beradik lagilah menambah rasa nikmat makanan...
Kami ini jarang-jarang dapat berkumpul bersama....
Punyalah suka makanan akak habis dulu..

Itu cerita makan malam meh kita pergi bersarapan pulak....
Pagitu jenuh mencari kedai makan banyak pulak yang tutup...
Akhirnya kami singgah ke kedai tepi jalan yang biasa-biasa tapi akak tetap suka....
Nampak geraitu ada macam-macam fishball dan fish cake untuk dipilih....
Tak macam di sini apa yang diberi sahaja tak boleh pilih sendiri....
Bersabarlah menunggu pesanan yang lambar siap
Agaknya harini banyak kedai tutup jadi kedai inilah jadi tumpuan...
Lama juga nak menunggu makanan sampai....
Pilihan akak kuetiaw kicap dan kuah su
Dan pilihan adik akak ialah bihun kicap dan kuah kari....
Mana-manapun sedap belaka,,,,,
Kuetiaw dia halus-halus itulah yang akak suka...
Dan taugeh dia pun ranggup-ranggup sedap weh.....
Tambahan lagi ada cili jeruk.... ah tak terkata.....
Akhirnya ada menu wantan hor yang sedap juga.....
Bersarapan di Ipoh adalah yang paling best....
Mungkin ini pendapat akak tapi citarasa orang lain-lain.... l

16 Disember, 2019

Maeps Goat2go Farm

Makan kambing yuk!! adajer kat Maeps Serdang tak jauhpun dari rumah. Mula tahu pasal House of Kambing yang tentulah semua pasal kambing gamaknya.. Tapi kawan promosi tentang Pizza di Smail Cheese. Jadi hajat asal nak makan pizza rupanya macam-macam ada.... Kalau ada kelapangan di hujung minggu boleh datang ke sini.. google maps sahaja Goat2Go Farm mesti sampailah....

Akak ingat nak tulis cerita Hatyai tapi paham-paham tahap kemalasan berblog sangat menebal... Jadi layan cerita makan-makan di Maeps yang tidak kurang bestnyakan.. Pasal makan tentulah sukakan... 

Tempat makan luas jangan susah hati..
Yang penting tempat letak kereta juga luas...
Marilah datang ke sini
Depan restoran ini ada satu tempat sesuai untuk kanak-kanak..
Macam-macam binatang ada ..
Akak tak masuk jadi tak boleh nak cerita panjang..
Tapi memang ramai rombongan budak sekolah datang ke sini ... 
Yeah.... kambing bakar kami dah sampai...
Oklah dengan harga yang dibayar....
Yang merah kuning tu air Selangor namanya..
Akak mintak air yang ada mint tu... tapi tak best sebab soda... 
Pizza panas dah sampai ....
Moh kita jamah....
Spageti bersama kambing bergabung....
Ok boleh tahan juga kombinasi ini...
Datang sendiri untuk merasainya.. 
Ada nasi juga, bukan semuanya kambing dan western.
Malah ada nasi minyak atau beriani tak silap akakler..
Maalumler ini cerita bulan september lepas dah lupa banyak benda...... 
Yer ....nampak menutu nasi minyak.... akak cuba not bad....
Pizza dia sedap juga.....
Masakan tidak dah tinggal sepotong sahaja lagi untuk direbut...
Seronok dapat cium bau kambing dibakar...
Rasa tak sabar nak makan kome.... 
Nampak tak iklan pizza tu?
G2G Fresh Cheese House & Italian Pizza.... 
Boleh bawak balik daging kambing...
Masaklah ikut sedap tekak sendiri..
Boleh juga beli keju di sini. 
Akak tak belipun...
Mungkin lawatan yang lain kali nak beli juga....
Inilah rakan makan akak..
Bab makan lajujer yer....
Terimakasih untuk sahabatku yang belanja kami makan... 
Moga Allah memberkati hidupmu sahabat.... 

Banyak rupanya tempat yang boleh dilawati kalau datang ke Maeps pada hari-hari biasa..  jom baca di sini :-https://www.sinarharian.com.my/article/58170/LIFESTYLE/Sinar-Aktif/taman-agro-di-MAEPS-Serdang-Selangor

Nuffnang oh Nuffnang