Nuffnang saya

Followers

Thursday, February 28, 2013

Program Saringan Kesihatan Perkeso

Harini memang tak sempat nak buat entry baru dan paling tak seronok tak dapat meronda blog kawan-kawan... Akhirnya petangni menyempatkan diri untuk post entry pasal baucer kesihatan dari Perkeso yang akak dapat semalam. Oleh kerana umur dah 4 series maka dapatlah akak baucer ini, supaya orang seangkatan dengan akak membuat pemeriksaan kesihatan secara percuma. Maka misi akak mingguni nak cari klinik yang menawarkan perkhidmatan ini...
Inilah rupanya baucer yang akak dapat, satu untuk mamogram dan satu yang biasa..
Orang kata buat mamogramtu sakit... itu yang buat akak seriau...
 

Info mamogram  dari infokesihatan4u.blogspot.com :-

Jalani mamogram awal

Lebih awal seseorang wanita menjalankan ujian pengesanan kanser payu dara, semakin cepat dan berkesan kaedah rawatan yang boleh diambil jika mereka berisiko atau diserang penyakit itu.

Justeru, selain ujian Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP) yang perlu dilakukan setiap bulan untuk mengesan simptom kanser pembunuh nombor satu kaum hawa itu, wanita digalakkan menjalani mamogram.

Mamogram adalah ujian pemeriksaan payu dara menggunakan Sinar-X yang memaparkan imej-imej terperinci payu dara termasuk keadaan lemak, kelenjar susu dan saluran darah selain kelenjar di bahagian ketiak.

Mamogram amat berkesan dalam mengesan kanser payu dara pada peringkat awal walaupun ketika ia hanya dilihat umpama sekumpulan kalsium halus atau disebut mikrokalsifikasi.

Pakar Bedah Am Hospital Ampang, Dr. Suraya Baharudin berkata, mamogram perlu dilakukan wanita berusia 40 tahun ke atas dalam tempoh sekurang-kurangnya setahun sekali.

Katanya, bagi wanita berusia di bawah usia 40 tahun, mereka tidak digalakkan menjalankan Mamogram kerana tisu payu dara yang lebih tebal menyebabkan hasil ujian itu kurang berkesan.

Suraya memberitahu, wanita di bawah usia 40 tahun digalakkan melakukan PSP tiga atau empat hari selepas haid setiap bulan.

"Ujian mamogram amat penting kerana ia dapat mengesan sehingga 97 peratus simptom barah payu dara dan hasil kajian perubatan yang dijalankan, mamogram mampu mengurangkan 30 peratus kematian akibat penyakit ini.

"Bila doktor mengesyaki ada simptom barah payu dara, doktor akan menghantar tisu pesakit ke makmal bagi mengesahkannya.

"Jadi sekiranya disahkan barah, ia adalah peringkat satu yang mana boleh dirawat dengan mudah tanpa menggunakan kimoterapi," katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Bagaimanapun, wanita yang mempunyai sejarah ahli keluarga berpenyakit barah payu dara harus menjalani mamogram lebih awal, iaitu pada usia 35 tahun.

13 comments:

  1. Baguskan kak, bila dpt peluang mcmni kena manfaatkan betul2 :D..
    Saya blm blh lagi tggu 6thn lagi nk capai 4 series tu....

    ReplyDelete
  2. sakit sekejab je kak, tapi takpe untuk kesihatan jugak. mengelak lebih baik dari mengubati, katanya

    ReplyDelete
  3. macam2 voucher ye sekarang ni dapat.. hehe syoknyaa dpat voucher kesihatan...

    ReplyDelete
  4. lieya baru tau pasal bende ni kak....oo perkeso pun ade buat gini yeak.....bagus tu kak....akak jgn lepaskan peluang....harus pergi kan.....

    in sha Allah takde ape2, yg penting mencegah lebih dari merawat kan kak.....

    mamogram tu skerang mmg wajib buat kan kak...sebab breast cancer tu pembunuh utama wanita...nauzubillah...moga2 kite takde laa kene penyakit tu.....amin

    kak, aktiviti bw lieya tergendala sikit sebb opis lieya blocked blog...so kat umah jek laa leh bw key...so lambat sikit le kunjungan balas tu....

    ReplyDelete
  5. akak nnti bt n3 experince g saringan kesihatan ni yer.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. memang bagus buat momogram awal2 kan kak..
    bila baca ni teringat kawan saya hidap breast cancer umur 29 tahun...dah meninggal...

    ReplyDelete
  8. bgs kak
    kalu umur 30an pun dpt peluang gni,sy pun nak buat.ye la kan.dpt tau keadaan kita cane

    ReplyDelete
  9. Dah ada bocer ni wajib ambil peluang untuk gunakan kan kak :)

    Budak opis myra pun ramai dapat :D Myra tolong edarkan je..hehee

    ReplyDelete
  10. ade gak dpt manfaat dr bajet 2013 nih..sya apo pn tak hado...ank xskolah rendah lg..baucer buku xdapek ...BR1M jauh sekali...

    ReplyDelete
  11. a'ah...ada dgr jgk my colleagues dpt baucer ni...baguskn?

    ReplyDelete
  12. Baucer ni kita dapat free ke? hehe. nak free aje. Akak dah pergi check lum ni?

    ReplyDelete
  13. peluang kekadang dtg cuma sekali......

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang