Nuffnang saya

Followers

Thursday, February 21, 2013

I am a KidZanian

Selamat Pagi kawan-kawan dan adik-adik akak semuanya.
Sudah bersedia untuk terbang ke alam fantasi.
Pasangkan talipinggang anda, pesawat sedia untuk berlepas...
Perkara pertama yang kami buat ialah tunaikan cek yang diberikan.
Setiap kanak-kanak dapat 50 kidzos (nilai duit di KidZania),
boleh digunakan untuk memohon pekerjaan yang memerlukan duit.
Kalau nak duit kena cari pekerjaan yang memberikan duit.
Menerusi pembacaan di blog dan juga kawan-kawan yang pernah pergi,
pekerjaan yang hangat ialah di Air Asia, KPJ Healthcare dan ahli bomba.
Gambar di bawah adalah turutan pekerjaan yang sempat dilakukan
oleh Atikah, Azalia dan Naufal masa di KidZania.
I am a KidZanian!!! yeah.. yeah...  

1) AIR ASIA...
Khabarnya pekerjaan termahal di sini adalah di Air Asia.
Akakpun terlupa nak semak betoi ataupun tidak.
Tapi kalau tengo rancanganTV kanak-kanak pergi ke KidZania,
yang paling segak dan bergaya ialah pekerjaan di Air Asia.
Kiranya ibu yang lebih nak tengok anak-anak pakai baju pilot..
Masalahnya emak bapak tak boleh masuk, gambar
di Air Asiani memang akak belilah.. 
Tengok anak ibu yang paling depan, belum pukul 10.00pagi dah beratur...
Tiga orang budakni dapat pekerjaan di AirAsia Flight Simulator  ..
Di sini ada pekerjaan lain iaitu  AirAsia Flight Attendant .

2) KPJ Healthcare
Semasa akak tanya Naufal pekerjaan apakah yang ingin dia buat.
Jawapannya ialah nak bedah orang.
Jadi lepas habis kerja di Air Asia terus diaorang beratur di KPJ Healthcare.
Naufal memilih pekerjaan di Surgery Room ,
Atikah dan Azalia pula lebih kewanitaan nak kerja di Nursery  sebagai jururawat.
Naufal di Surgery Room sedang melakukan pembedahan membuang tumor.
Pekerjaan ini nampak dari luar dan boleh ambik gambar...
Anak akak memilih menjadi jururawat, baju pink gitu..
Jururawat adalah pekerjaan mulia, sangat berterima kasih kepada mereka..  
Dik Ya dan Akak yang tekun mendengar penerangan.
Yang tak bestnyer ialah bilik Nursery  ni jauh sikit nak ambik gambar susah sikit..
Di KPJ Healthcare ada 3 pekerjaan yang boleh dilakukan. Dua perkerjaan itu telah dicuba oleh Atikah, Azalia dan Naufal. Akan datang mungkin boleh di cuba pekerjaan yang ini pula.
3) TV3, NTV7,8TV & TV9 TV Studio
Studio TV3ni terletak di aras yang sama dengan dua pekerjaan tadi terus kami ke sini..
Dik Ya terpaksa duduk di belakang tabirjer sebab kurang lancar lagi membaca.
Atikah dan Naufal pula dapat menjadi pembaca Buletin Utama.
Untuk Dik Ya hanya sebagai krew belakang tabir.. 
Kalau nak merasa baca berita di TV3 jom  datang ke KidZania.

Kata sepupu husband macam Cristine Ling dan Mahathir Lokman.. cayalah..
4) Z*Mart Supermarket
Sekarang kami bersedia untuk turun ke tingkat bawah,
mula nak jadi ahli bomba tapi satu tadika dah menguasainya.
Jadi budak-budakni kata nak kerja di  Z*Mart Supermarket
Layankanjer walaupun rasa macam tak bestjer..
Naufal dan Atikah dipilih menjadi cashier..
Dik Ya sebagai pelanggan...
Cashiertu tak tau umur berapa tapi diapun main sama.
Masa kerja nurse tadipun dia sama dengan anak-anak akak..
5) Construction Site
Sebelah Z*Mart ada Construction Site, Nippon Paint House Painting  dan Window Washing.
Oleh kerana ketinggian dik Ya kurang dari 130cm dapatlah dia kerja di Construction Site.

Nampak macam pekerja kontrak yang diimport dari seberang sedia berkhidmat
menyusun batu bata..

6) WINDOW WASHING
Pekerjaan yang sangat mencabar tau, tapi pengalaman yang indah..
tak senang nak  naik forklift(betoiker??) , kena cuci betoi-betoi tau.. 
Menjadi pencuci tingkap bangunanpun ada.
Suami akak mulalah cerita dia pernah kerja cuci tingkap di Dayabumi masa bujang...

7) BHPetrol Service Station
Jom kita merasa jadi jurupam di stesyen minyak pulakler..
Ingatkan nak sangat main kereta di sini rupanya ada syarat sebelum boleh memandu.
Staftu suruh akak tanya di Honda bersebelahan dengan BHPetrol.
Antara syaratnya ialah ambil lesen di Honda dan kena buat ujian mata terlebih dahulu.
(Target : Next Visit Insyaallah.. ha.. ha.. ibu yang lebih)
Tengoklah mat Bangla tengah isi minyak,
Budak yang naik keretatu dah ada lesen memandulertu...
Ala comel-comel sesangatler pekerjani...

8)AYAM BRAND COOKING SCHOOL
Ikutkan hati Naufal dia nak belajar buat sushi di Sushi King Sushi Bar,
katanya nak bawak balik bagi kat emak dia. Sweetkan..
Tapi masa kami datang tengok ada 5 orang dah siap beratur.
Menurut staftu kalau nak tunggu mungkin ambil masa lebih kurang setengah jam.
Tenogk Ayam Brandtu masih ada ruang kamipun beratur di situ..

Kami bakal chef yang hebat.. hebatlah sangat.
Padahal  belajar buat sandwic tunajer di Ayam Brand Cooking School

9)TM Telecommunications Centre
Lepas keluar dari Ayam Brand dan dapat sandwich tuna
3 orang budakni terus bekerja di Telekom pulak..

Bekerja di TM, kusyuk anak-anak mendengar penerangan... 
Siap sedia untuk memeriksa talian unifi yang bermasalah..

10) POLICE STATION
Inilah kerja pilihan Atikah, menjadi polis. SEDIA BERKHIDMAT...

Polis baru nak memulakan rondaan.
Kapten Atikah sebagai pegawai penyiasat...
Masani akak ingat dah habis tugas,  
rupanya diaorang kena pusing lagi sebab tak jumpa lokasi..

11) CIMB Bank Vault
Merasalah anak ibu masuk bilik kebal Bank, tentulah  banyak duitkan.
Pekerja diminta untuk menghantar duit ke premis seperti diminta.
Lepas dah hantar duit kena mintak tandatangan penerima..

Masani hantar duit ke Urbano's Magic Shop & Studio.
Comel sesangatler anak akakni untuk jadi seorang messenger...

Sebenarnya ada lagi dua pekerjaan yang tak sempat nak diambil gambar.. Budakbudakni sempat buat resume di  12)  Job Information dan  13) KPJ Emergency Room.  Sebenarnya masa budak-budakni buat  dua kerjani kami sibuk memillih gambar di Sony. Naufal teringin nak naik ambulan di KPJ Emergency Room  tapi mungkin waktu dah suntuk hanya jadi doktor di wad kecemasan.. oklahtu..
Sekianlah sudah cerita pekerjaan kami di KidZania. Menyusul nanti akak nak tunjukkan peta KidZania untuk rujukan di masa akan datang..  Insyaallah... 

24 comments:

  1. best nampaknya... naim besar sikit saya nak bawa dia pergi lah...boleh belajar banyak..

    ReplyDelete
  2. akak..bestnyeee....kenapa laaa hanya utk kids sahaja...hurmmmm..

    ReplyDelete
  3. wahhh!!best nye...nak kene tunggu zahraa besar skit baru syiok nak bawa dia..

    ReplyDelete
  4. pengalaman yg best utk budak2.
    dapat merasa mcm2 keje kt kidzania tu..comel2 semua bergaya dgn uniform.

    tak sabar nak tunggu ank besar sikit nak bwk dia ke sinilah.

    ReplyDelete
  5. Besnye..Bagus untuk anak²..Teringin nak bawa Qis p sini..

    ReplyDelete
  6. bermain sambil belajar..bagusnya...

    ReplyDelete
  7. wah banyaknya kerja diorg dapat buat sis. besnya. mesti balik tu diorg kepenatan kan?

    ReplyDelete
  8. enjoynya anak2 pergi kidzania ye kak. ada masa nanti kami pun nak terjah sana jugalah... tunggu bby besar sikit baru syok jalan2...

    ReplyDelete
  9. bestnya kak!!
    saya rasa mcm teringin pulak nak try semua pekerjaan di sana. hehehe

    ReplyDelete
  10. best la kak...masing2 enjoy buat keje kan...ye laa pengalaman baru...selame ni tgk je, skrang plak boleh rasai sendiri...mesti dieorg hepi...ishh tingin ni nak bawak miamija kesini...

    kak, mcm tak ramai jek org....lieya tgk kat blog2 org yg dah pergi Q sampai kene duduk n berlingkar2 panjangnye...tapi akak ni tak ramai pun..sedangkan akak pi sabtu kan...ingat akak pi weekday....untung la akak....

    ReplyDelete
  11. Pilih aje nak jadi apa kan. Budak-budak lagilah teruja kan Zila. Kalau boleh semua mereka nak teroka. Kakak percaya balik dari sini mereka terus bercerita hingga hari ini agaknya... nampak seronok sangat

    ReplyDelete
  12. uiks kak.. gi weekend ke ni...? banyak gak port leh masuk tu. Izan dulu dapat 4-5 port je sbb masa terhad dan queue panjangg... kalo nak puas hati kena gi hari kerja, pagi sampai petang satu sessi.. cuma tak kan nak pontengkan budak2 pulak uhuhuh

    tapi untung la budak2 sekarang... macam2 tempat tarikan ada utk derang.. fees pun mak pak sediakan. harap2 dapat la memberi manfaat dan motivasi kerjaya utk derangg kann

    ReplyDelete
  13. pengalaman berharga ni.. syoknye kalao sy jadi budak2 mesti teruje!

    ReplyDelete
  14. perghhhh... menarik tertarik...
    mmg bestlah

    ReplyDelete
  15. mcm2 pengalaman yg doeorg dapat kutip...... best!

    ReplyDelete
  16. bagusnyer pengalaman tu buat anak2 kita

    ReplyDelete
  17. hmm... mcm besttt! 3A pun x penah gi lagik! InsyaAllah...

    Beb, promo rege diskaun tk? aku dgr mahal gak tiket die kn???

    ReplyDelete
  18. Seronok nya main di kidzania ni... anak akak dah sibuk mengajak kesana :D

    ReplyDelete
  19. Comelnya bila tgk kanak2 beratur. Behave je semua.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang