Nuffnang saya

Followers

Monday, January 21, 2013

Katakan TIDAK untuk minuman berais

Hari pertama hidupku tanpa ais.
Akak bukanlah pengemar minuman berais sebenarnya dulu.
Kemungkinan sebab cuaca semakin hari semakin panas dan hangat..
Alasan untuk membenarkan sesuatukan...
 
Akakpun tiada alasan logik kenapa kena berhenti minum ais.
Yang pertama kerana akak keadaan batuk akak yang berpanjangan...
Batukni tak mahu berhenti, doktor tanya minum ais tak..
Ehm minumler doktor, berhentilah nanti tak batuk lagi..
Sesenang itujer doktor cakap, tapi kitaniler benda sedapkan payah nak tinggalkan..
 
Setelah berfikir panjang, panjanglah sangat akak rasa
sudah sampai masanya akak kena mulakan balik
hidup akak tanpa ais.. semuanya minuman panas..
Sebenarnya akakpun tidaklah mengetahui dari segi
saintifiknya keburukan minuman berais ini..
 
Dari pengalaman akaklerkan masatu muka akak teruk jerawat...
Masatu mudakan memang jerawatlah masalah utama.
Jumpa doktor kulit, antara pesannya ialah
jangan minum minuman berais.
Penerangannya akak dah tak berapa ,
tapi rasanya masa akak dengartu terus tak nak minum ais...
 
Lepastu jumpa doktor untuk kuruskan badan,
masih lagi memberikan alasan tak boleh  minum ais...
Alasannya logik juga...


Kalau bulan puasa juga akak memang
elak dari minum ais.. sebab badan akan rasa lesu..
tapi tuler tengok orang minum okjer,
kitapun rasa macam okler kot...
 
Ikutkan mama Maya yang jaga Azalia masa kecil.
keluarga dia memang jarang sekali  minum ais.
Salah satu sebab ialah anak-anak dia memang suka menyanyi.
Tengok badan mama Maya dan anak-anak memang slim..
 
Jadi dengan semangat waja akak isyhtiharkan
perang pada ais selama seminggu dahulu..
Ha.. ha... seminggujer ker..
Cho Zila oh Cho Zila...

20 comments:

  1. Akak perasan kalau akak banyak minum ais diluar mesti batuk tapi ais yg akak buat sendiri tak batuk lah pulak ... mungkin air kita buat masak kot :D

    ReplyDelete
  2. nak joint lah perang ais akak!!
    zura pon batuk jugak~

    boikot ais!!

    ReplyDelete
  3. me rarely minum ais...sebab lebih suka air suam atau panas. keh3. tapi bila nak period teringin plak air ais.

    ReplyDelete
  4. syima jarang nk mnm ais..kdg2 bila teringin..tp tetap batuk gak even tak mnm ais..rasa musim la kan..huhu

    ReplyDelete
  5. kak, lieya mmg susah tinggal ais kak...so mase pantang 44 hari tu mmg sesuatu yg MENGKAGUMKAN bile lieya tak amik ais langsung haahahahaah..berani nak amik ais...mau bentan kang hahahaah

    batuk akak tak baik2 ke kak...lieya ari tu 2 bulan kak batuk tak baik2..sampai kene pakai panty liner sebab batuk pastu tekencing sekali...last2 lieya amik antibiotik, ubat batuk yg paling kuat, ubat asma ngan vitamin c...seminggu terus baik kak....ya Allah lega hati kak....hope akak cepat baik key...

    ReplyDelete
  6. nani suka makan ais.. tapi sejak dlm pantang ni.. dah 20 hari tanpa ais.. :) alhamdullillah.. masih menjaga kesihatan dalam pantang.. mudah2an cepat baik..

    >> aah.. tak bape elok makan ais ni.. tapi dah menjadi tabiat.. tabiat buruk mmg susah nak buang.. kan..

    ReplyDelete
  7. minum ais ni ada baik buruknya.. kena tau bila baik minum bila tak elok minum..lepas bersukan lebih elok minum minuman yg sejuk supaya badan lebih mudah nak serap..dan ada jugak yg kata, bila kita minum minuman berais sebenarnya lebih banyak kalori dibakar.. dari sumber yg saya baca la.. :D

    apa pun, semoga batuk akak cepat sembuh..

    ReplyDelete
  8. ttttiiiiiidddaaaakkkkkkkkk!!!!!!!!!!!..hehehe..

    ReplyDelete
  9. hehehe..cayok2! kak..sy pantang tgk jek..ais kosong pon terliurrr

    ReplyDelete
  10. kalau kat umah lyeen xminum pun air ais..tpi kalau dah mkn kat luar..milo ais jer la yg selalu order..apapun, mmg ais ni tak baik klu amal sgt..hehehe

    ReplyDelete
  11. uhuu....susah nak tinggal ais ni...saya jenis kalau minum sejuk..sejuk terus...kalau minum panas..panas terus...dua-dua suka...

    ReplyDelete
  12. saya bukan penggemar ais tapi doktor pulak suruh saya selang seli minum ais...camna tu...

    ReplyDelete
  13. saya banyak minum air kosong tapi sesekali tu ambik juga minuman berais

    ReplyDelete
  14. Saya hanya minum ais kalo makan kat luar je. Kalo kat umah atau kat ofis mmg tak minat minum ais. Takpe kak.. you can do it...

    ReplyDelete
  15. so selamat tinggal kpd makanan berais ye kak...heee

    ReplyDelete
  16. dulu saya minat minuman yang berais.tapi lepas beranak nie memang jarang sekali.kalau dah betul2 tak tahan pun barulah minum.itupun kadang sakit2 badan jgk pdhal pantang ais tue.

    ReplyDelete
  17. sgt setuju....
    ni pengalaman saya, slepas bersalin, selama 2thn saya tak minum ais ( lgsg),pantang cos saya ceasrean, takut punye pasl,perut mmg flat...after 2thn baru la start minum ABC,aiskrim then perasan perut mula membuncit,tu tk minum lg milo ais bagai ( cos saya ni bukan penggemar ais,w.pun matahari tegak dikepala daku tetap order nescafe panas,milo panas...) sebelum ni perut mmg flat sampai kawn2 ofis jeles camana saya jga kan,walau pun ceaser...skrag perut dah naik nyesal rasa pi minum ais...

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang