Nuffnang saya

Followers

Monday, January 21, 2013

Darjah satu dan tuisyen

Darjah satu dan tuisyen!!!
Adakah perlu anak kita yang darjah satu pergi tuisyen?
Ingin mendengar pendapat kawan-kawan yang dihormati..
Ikutkan akak teringinjer nak hantar...
Tapi bab masa yang menjadi masalah..
Hari sekolah akak tengok Atikah macam tercunggap-cunggap..
Mungkin belum dapat biasakan dirinya lagi..
 
Keinginan akak sekarang ialah nak hantar
Atikah dan Azalia ke kelas Matematik.
Tapi akak tak nakler kelastu ikut kurikulum.
Cuma kelas matematik biasa yang bagi budak-budak asas kenal matematik...
 
Ramai tak orang kita yang hantar anak dia tuisyen masa darjah satu?
Kawan akak yang anak dia baru 5 tahun dah pergi tuisyen..
bukan subjek tunggal tapi macam-macam subjek.
Belum lagi aktiviti berenang, melukis, muzik dan lain-lain.
Bukan orang kitalahkan..
Dapat flyer ni masa hari daftarkan anak sekolah haritu...  

16 comments:

  1. sebab tue budak2 skrg makin pandai

    ReplyDelete
  2. kalau pendapat saya, darjah satu masih lagi belajar benda yang mudah..mungkin kita boleh tolong ajar..lagipun kesian pulak kat anak..tapi kalau dia masih tak kenal nombor lagi, kenala hantar juga..nanti tercicir pula di dalam kelas...

    ReplyDelete
  3. Kak,
    Pendapat saya pulak,saya dan suami tak setuju darjah satu ke tusyen.homework dari sekolah pun da bawa balik,inikan nak gi tusyen.
    Kalu kita dapat attend die masa buat homework pun da memadai terutama sebelah malam.

    Tapi seandainya,belum pandai baca kira tulis,smpi masuk kelas pemulihan kat sekolah,mgkn leh bagi extra kelas. ;)

    ReplyDelete
  4. saya dulu tak pernah g tuisyen luar..huhu

    ReplyDelete
  5. Owh lupa,yang kelas swimming,musik dan art tu lain story.ramai antar anak sebab tuk right brain training.
    Sebab makin meningkat umur,kita lebih menggunakan left brain tuk selesaikan masalah.so,tuk penggunaan sepenuh otak kanan dan kiri,right brain training yang kena maintain penggunaan nya..
    Ni dari info yang saya baca dan faham lah :)

    ReplyDelete
  6. wow!! semangatnyaaa.. ena masuk darjah 6 baru ade tuisyen dlu.. no wonderlah budak2 sekarang pandai.. wahhhhh makin maju

    ReplyDelete
  7. wow!! semangatnyaaa.. ena masuk darjah 6 baru ade tuisyen dlu.. no wonderlah budak2 sekarang pandai.. wahhhhh makin maju

    ReplyDelete
  8. kalo kt semenanjung ni kan, mak bapak sibuk hantar anak tusyen sana sini, dan memang kemudahan pusat tusyen pon banyak...kat cni, alahai...tak tahu la nak cakap...

    ReplyDelete
  9. klo ikut perancangan lya..nk start hntar tuisyen umur 6thn sbg psediaan ke sek rendah..cuma..tuisyen x mbebankan.mybe permulaan sekali seminggu.. sbb skarang makin advance kan.. darjah 1 pon dah ok ajar tuisyen..sbb lya igt lg beberapa kwn lya y bjaya.. dia org mmg mula tuisyen ketika umur 7 thn..lya dulu pon 8 thn dh tuisyen.. msuk 9 thunm tuisyen persediaan darjah 4, untuk subjek baru..jd bila msk drjah 4, dh blh terima ilmu bbaru..

    x salah htr awal.. cumajgn mbebankan.just seminggu sekli ke.

    ReplyDelete
  10. for me, drjh 1 xperlu htr tuisyen..memadai klu kita yg ajar di rumah sbb subjek drjh 1 masih mudah lagi..klu nak htr tuisyen elok start drjh 4 =)

    ReplyDelete
  11. Kalo saya pun mesti pening nak buat keputusan. Sebenarnya kesian kat anak je. Sebab asyik belajar je. Tapi kalo tgk sejarah imam Syafie dan imam2 besar dulu pun, mereka memang suka menuntut ilmu sejak kecil. Imam Syafie umur 9 tahun dah hafal Al Quran. Jadi kita assume dia mesti dah belajar seawal usia. Dan kalo tgk anak2 palestine sekarang pun kecik2 dah boleh hafal banyak juzuk Al Quran. So, saya rasa okay kot kalo nak hantar tuisyen. Cuma kena pastikan anak tu faham kenapa dia dihantar tuisyen dan kena pupuk minat dia untuk belajar supaya dia tak rasa belajar tu beban buat dia.

    *cheh... pandai je aku mengajar org yg dah berpengalaman. Padahal anak pun belum lahir. Kehkeh. Sorry kak. I over.

    ReplyDelete
  12. pergghhhh zman skrang ni kan....

    http://yatdhamid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. anak2 KA x pernah ke tuisyen.. cuma bila ada peperiksaan utama aje itu pun yang sulong, yang kedua study sendiri kat rumah... ttp masih boleh berjaya.. pokok pangkalnye kita sendiri

    ReplyDelete
  14. belum masanya kot k'zila...saya lebih setuju klau anak2 suesia atikah diberikan lebih ruang utk explore kbolehan diri..utk pastikan dia 'on track'..akak boleh monitor kt rumah je :)) inshaaAllah..

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang