Nuffnang saya

Followers

Friday, June 7, 2013

KELAPAN HCMC ::: Kedai makan halal di Ho Chi Minh City

Syiok oooo harini Jumaat walaupun esok akak kena datang kerja separuh hari. Takper esok akak bawak Atikah dan Azalia datang sini. Entry HCMC akak semakin ke penghujungnya jom tengok kedai makan yang sempat akak singgah selama di sana...

Kalau kita pergi ke Negara orang benda yang paling penting sekali difikirkan ialah makanan halal. Tapi kalau pergi ke HCMC, Vietnam perkara itu memang tidak perlu difikirkan. Fikirkan nak membayarnyajer sebab harganya agak mahal... Banyak restoran halal yang terdapat di sini...
:::: SAMBUNGAN HCMC ::::
Dibawah ini disenaraikan restoran yang sempat akak singgah selama berada di sana.... 

1) RESTORAN KAMPUNG MELAYU

Restoran yang bersebelahan Restoran Basiroh dan berhadapan dengan Hotel Saigon Pink 2.
Hidangan pertama yang masuk ke tekak...
Tak menghampakan, rasa sedap dan hiasanpun menarik..
Satay chicken fried rice makanan akak haritu...

Inilah kopi Vietnam pertama yang akak cuba..
Terus jatuh cinta.. sangat sedap... 
Air barli lemon yang menarik perhatian... 
Tengoklah kedaini penuh dengan orang Malaysia...
Harga makanan brunch kami haritu...
Ratus ributu, ko mampu...
 Harga makanan halal di HCMC memang tahap restoran mahal gitu...

2) RESTORAN SERAI

Restoran ini berhadapan dengan Hotel Halo tempat tinggal kami... Assalamualaikum
Ambil gambarni dari lobi hotel..
Makan di kedai ini pada waktu malam..
Dah penat meronda pasar malam singgah sini dulu minum kopi...
Bergambar dengan Kak Mah orang Bandar Kinrara tapi
pertama kali jumpa di HCMCni... 
Nasi goreng kampong dan Nasi Pattaya...

3) TRUNG NGUYEN COFFEE

Nampak kedai kopini terus rasa nak masuk ke dalam...
Dah kata no 1 kenalah singgah...
Macam Starbuck gak macam-macam jenis kopi ada...
Memang kedainya penuh ngan mat salleh...
Minah yang melayan kami haritu.. lawa gak yerk..
Amacam nampak sedap tak kopi kamitu...
Kami bungkus tapi sementara tunggutu dihidangnya juga air sejuk..
Tapi entah kenapalah air sejuktupun sedap sesangat, cam ada rasa kopi...


4) KEDAI MAKAN CHAMPA HAJI HALIM

Kedai makan ini disebelah Hotel Halo. Sebelah bawahnya adalah kedai menjual baju kurung, telekung, tudung dan lain-lain.. Kedai makannya terletak ditingkat atas...
Akak tetap setia dengan kopi Vietnam...
memang tak cari minuman lain akak masa kat sana...
Makan tengahari akak di hari kedua...
Merasa juga akak mi Vietnam seperti yang akak inginkan..
Memang sesuai dengan tekak akak...
Tapi masatu akak pi gigit cili hijaunya ingatkan tak pedas sekali berapi!!!!

5) SAIGON GREEN HOUSE

Kedai makan ini berdekatan dengan Saigon Mai ~ Daina's Collection sederet dengan Taka Plaza. Nak pergi kedaini kena naik lif kalau tak silap kedai makantu berada di tingkat 3.
Nampak tak signboard untuk ke Saigon Green Housetu...
 Sedaptu bandung cincautu...
Pekerja kat sini sporting siap ambilkan pasutu sebab akak nak ambik gambar...
Perasan tak gelasnyapun kurus-kurus macam orang di sana juga...
Makananni berpakej siap ada nasi goring, ayam goring dua ketul,
salad dan tomato, sup kosong dan bandung cincau...
Paling murah selama tiga hari akak di sini...

 Makan tengahari hari ke tiga di Saigon Green House..
Akak memang makan nasi goreng jer masa di sana sebab mudah dan ringkas...

Kalau sampai di sana juga kenalah minum air kelapa yang dijual ditepi jalan.
Sedap tapi tak boleh nak dimakan isi kelapatu sebab keras dan kitapun
tak bawak sudu... Buah-buahan seperti manga dan ciku nya juga sangat sedap...
(ciku dia punyalah besar)....

Berdasarkan tinjauan ke blog kawan yang pernah pergi ke HCMC di entry akak yang lepas Restauran halal di Ho Chi Minh Vietnam banyak juga kedai yang akak tak sempat nak singgah... Antaranya ialah Restoran Sri Penang, Kedai Shamsudin, Vietnam Deligh, Restoran Halal Saigon, Hajah Basiroh, VN Halal dan Four Season... Kawan akakpun bukan kaki makan diaorangni kaki shopping so kakitu tak berapa nak masuk kedai makan asyik ke tempat membeli belahjer. Bekal yang diaorang bawak dari Malaysiapun kena tinggal di sana. Akakni langsung tak bawak bekalpun sebab tak teringat langsung... Takper jangan risau banyakjer kedai makan HALAL di sini... 

35 comments:

  1. Haaaa ini yg ditunggu2 kak hehehehe lieya suke bace kisah makan2 kat negara org ni....at least boleh buat tujukan kalo ade rezeki kesane kan....

    Kak kopi vietnam tu mmg sedap ye...lieya pun coffee lover tp sejak diet ni dah lame x amik coffee...tp kalo pi sane wajib laaa cubee hehehehehe

    ReplyDelete
  2. dua kali pergi tapi takde pun menghayati makanan mcm akak ni..best la entry ni buleh kite wat panduan kalau nak terrrpegi lagi sekali..hehe

    ReplyDelete
  3. akak serius ckppp..kopi vietnam mmg sedap giler!!

    ReplyDelete
  4. Macam byk jer restoran halal ye zila.. akak teringin nak pergi sana...;-)

    ReplyDelete
  5. makanan nye tak lari jauh dr kita kan.kalu sy g memane mesti nk nasi.hehe

    ReplyDelete
  6. Masa akak pergi tahun lepas restoren kampung melayu tu tak ada lagi. Sebab malas nak menapak jauh2 kami hanya ngadap hajah basiroh je. Resto hj Halim pergi jugak tapi bukan yang ni rasanya. Restro depan sungai tapi 2 tingkat.

    ReplyDelete
  7. haaa makan time i loikeee...ye la kak mahal dia tau demand ada je..xpe yg penting kita isi perut..

    ReplyDelete
  8. bgs betul hotel halo akak duduk tuh, dkt2 ngn kedai makanan halal... kire nk cari mkn mmg senang lah kt situ yek kak...

    paling terliur nengok mee vietnam tuh, banyak dia nyer ulam2 yek kak

    ReplyDelete
  9. banyak jugak restoran halal kt sana ye kak. best2 pulak tu. masa kitorg g bangkok last year, x bnyk sgt restoran muslim. kalau ada pun, mahal bebenor!

    ReplyDelete
  10. mudahlah kalau begitu...ni yang buat hati teringin nak ke sana ni

    ReplyDelete
  11. Wah...mi vietnam. Saya pun teringgiiin sangat nak makan.

    ReplyDelete
  12. Ni lah entri paling best kak...entri makan2...hehehee....food dia Nampak sedap and Nampak macam makan kat Malaysia pulak...

    ReplyDelete
  13. Bila tengok makanan dia sama macam tempat kita itu yg terus selera membuak ye Zila. Kedongong tu kedondong agaknya kan...

    nasi pattaya dia pun sama juga.

    ReplyDelete
  14. tgk kopi vietnam tu..sy plak yg terliur.. ;-)

    ReplyDelete
  15. mahal jugak yer...
    tp tgk kat gambar ni air tu buat sy tergoda jugak.. tu air kopi yg awak kata sedapp tu...

    ReplyDelete
  16. Good info pasal restoren.. Bestnyaa tgk makanan pun sedap.. :)

    ReplyDelete
  17. wah..dah dlm fkiran nak ke vietnam ni..huhuhu..

    ReplyDelete
  18. saya aritu masa second time pergi langsung tak jejak ke restoran ke tempat makan ke. yg first time pergi tu je yg ajen bawak. memang best2la makanan dia. ke lapa ke ntah...hehe..sebab masa tu tengah pregnant kan arissa, lngsung takleh telan makanan sana. asik makan buah2 je smp susut kena marah dgn nurse. ngandung tapi berat turun. acamane memang tak tertelan. husbnd jela yg gagah mkn. tu pun dia tapau je nasik bwk ke hotel. tercium bau mkanan dorang pun tak larat. tp kak cho letak gmbr2 ni rasa cam nak pergi lagi sekali je, nak makan mknn dorang. yg paling penting nak minum kopi dorang...sedappp

    ReplyDelete
  19. makanan kt sana boleh thn sedap w.pn agak mahal.....

    ReplyDelete
  20. wahh bes nya tgk..trgin nk prgi..huuhu

    ReplyDelete
  21. bestnya kak.. makan dekat seribu.. hehehee.. ai menggoda.. makanan menggoda.. ntah bile jejak kaki ke situ..

    ReplyDelete
  22. heheh buntg mata tgk harga makanan.. kalo la dlm ringgit mcm tu harganya pengsan terus.. kihkihkih

    ReplyDelete
  23. seronok nye baca citer akak di sana.. teringin nak pergi jugak~

    ReplyDelete
  24. amboi.. kak. dasyattttttttt makan smapai beratus ribu. muahahahaha..

    kopi vietnam. wah kalau akak jatuh cinta. nak jugak saya torai.

    p/s. tu la kan, masa akak komen tu pun hairan gak saya... ruphernya tershashul.. hikss..

    ReplyDelete
  25. uikss... part part makan ni yg best ni. Sedap2 pulak tuuu.. InsyaAllah ada rezeki dapat pergi nanti akan jejak entry akak nii

    ReplyDelete
  26. ske nye entry,macam2 makan n minuman ada :)

    ReplyDelete
  27. ooo..org sana kurus2 tak cam kita ya (cam saya)...heee

    ReplyDelete
  28. Mesti happy dapat makanan2 baru kan... Makchaq suka kopi ais.. Tengok ni memng tergoda la...

    ReplyDelete
  29. confirm gi sana bwk pulus ngan perut jer ...

    ReplyDelete
  30. dah macam jalan2 cari makan dah entry ni, semua makanan nampak sedap :)

    ReplyDelete
  31. banyak jgk kan restoran halal kt sana..nk gi sgt2..nk gi sana nnti entry akak ni jgk yg sy akan refer nnti...

    ReplyDelete
  32. so..kalo byk makanan halal..x susahle org malaysia nak ke sana kan..

    ReplyDelete
  33. Ohhh.... banyak yeh CZ makanan halal kat sana? Senanglah kalau cenggitu yek!

    ReplyDelete
  34. owhhhh k'zila...mnggodanya para2 makanan tu ..fuuuhhhh!!bila sy nak dapat ke sana ni?pasti akan pekena kopinya yg paling penting...ngeeee :))

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang