Nuffnang saya

Followers

Tuesday, June 4, 2013

KELIMA HCMC :::: Shopping lagi dan lagi

Sambung cerita shopping lagilerkan...
Takkan nak shopping baju kurung dan kain pasangjer kot...
Mestilah nak cari benda lain untuk dibawa balik ...
:::: SAMBUNGAN HCMC, Vietnam ::::
Kebanyakan barang adalah untuk wanita sebenarnya...
Kiranya kalau lelaki yang pergi sana macam tak menarik sangat kot...
Dahler perempuannyapun tak berapa nak comel cam orang Siam...

Dari pemerhatian akak antara barang yang menjadi tumpuan selain dari baju kurung, kain pasang dan tudung adalah :-

1) Beg sandang belakang jenama Deuter, Kippling, North Face
2) Alas meja untuk hari raya
3) Telekung ~ tapi yang ni akak suka lagi telekung Indonesia..
4) Gaun smocking kanak-kanak
5) Kasut sukan dan selipar
5) Kopi Vietnam
6) T-shirt untuk hadiah kawan-kawan
7) Purse/handbag/gelang/topi
8) Souvenier

Dan akhirnya seteleh bershopping banyak sangat terpaksalah membeli beg luggage yang lebih besar lagi.... Jualan beg adalah sangat laku di sana...

Pasar Ben Thanh yang menjual macam-macam benda...
Beli kopi dan kacang di Pasar Ben Thanh..
Kopi Vietnam memang buat akak teringat2 sampai sekarang....
Membeli di pasar malam juga menyeronokkan...
Bermacam-macam barang boleh didapati di sini...
Tapi bahaya pasar malamni motor boleh lalu lalang....  
Kedai beg Vietnam... Banyak pilihan dengan harga lebih kurang pasar malam..
Ini sederet dengan Tako Plaza...
SELAMAT DATANGtu.... macam kat Malaysia lakkan... 
Kasut nya walaweh, tapi akak tidak gemar berkasut tinggi... 
Nani pening memilih kasut Nike untuk suaminyer...
Banyak jenama kasut ada dijual di sini...
Sandal Fitfloppun ada, menyesal lak tak beli....
Cari kedai yang jual kasut Clark made in Vietnam tak jumpa lak...
Kasut trekkingtu... dulu-dulu masa giler naik gunung bab kasuttu tak menahannyer  mahal...
Inipun kegilaan masa mendaki dulu...
Baju kanak-kanak dan dewasa juga berlambak di jual di sini...
Kedai kulit tapi agak mahal harganya... 
Ada Parkson juga di sini... Harga mak oooi melambung...
Masuk butik Coach dia, macam lagi mahaljer dari Malaysia... 
Rex Arcade ~ Memang barang berjenamajer jual kat sini..
Di tengoknya kita masuk, penjualtupun buat tak layan...

Bangunan macam Rex Arcadetu banyak di sini...
Memang jual barang berjenamajer... 

Saigon Square ~ Macam-macam ada di sini tapi harga di sini macam tak boleh tawarjer..
Barangpun lebih kurang Ben Thanh tapi tempatnya lebih selesa....

Senang cerita kena pergi ke sana untuk merasainya sendiri..
Dari komen yang akak dapat rata-rata yang pernah ke sini ingin kembali lagi.
Walaupun ada kecoh sana sini tapi itulah yang membuatkan kita rasa rindu...
Kalau nak membeli di sini memang kena tawar sedaya mungkin...
Kena rajin bertekak ~ ramai orang Malaysia yang kita jumpa akan kata
"kena bergaduh dulu".. ala gaduh manja gitu...
Kadang rasa sakit hati kedai yang sama cuma waktu berlainan kitani menawar
bagai nak rak dapatlah harga yang konon pilihan hati..
Sekali lagi pergi dengan kawan-kawan boleh tak payah tawar dapat
harga yang lebih murah dari kita yang bertekak tadi...
Sebenarnya kalau kita tak kisahpun pasal harga macam pasangan suami
isteri yang ikut rombongan kami tak pening kepalapun...
Kalau kita tanya berapa harga dia beli terus terang dia kata
"ala korang mesti dapat murah punya"..
Akak tengok diaorang happyjer walaupun harga kami dapat lebih murah..

Akak tak pergi banyak tempatpun, hanya mengikut kawan-kawan yang pernah
pergi ke sini dulu...

25 comments:

  1. wahhh bestnyaaaaaaaaaaaaa
    rambang mata nie ! ;)

    ReplyDelete
  2. bestnyer,,,
    kalo la lya..mesti rambang mata & shopping smpai kedai tutup la

    ReplyDelete
  3. ye..wpun ada org kata biasa je
    tp ada keunikkan yg mgkin xde kt tpt lain..sy akan pegi lagi hujung bulan ni.hehe

    ReplyDelete
  4. wahhh ke vietnam shopping kakkk
    bestnyaaa..rambang mata tgk barang tu semua.

    ReplyDelete
  5. mesti byk brng kak cho borong ni..hehe..memang teringin nak pergi lagi. tp kami plan nak ke hanoi. tgk view pulak. dh ke HCMC 2 kali dah. tp tktau ler plak tetiba tertukar plan..hehe

    ReplyDelete
  6. Fuhhh betul laaa org kate kat sane surga soping kak ye....mcm2 ado hah...siap sedia ongkos nye aje...lg satu siap sedia kg time balik nanti sbb takut terlebih kg heheheheheh

    ReplyDelete
  7. haruslah borong banyak2 ye kak... yelah bukan senang nak ke sana. kalau izan pun rambang mata ni, macam2 yg best ada tu...

    ReplyDelete
  8. gi sana memang rambang mata ek sis...
    ongkos pun sila kena bersiap sedia ek...
    akak ni kalo bab tawar menawar adalah fail...
    slalunya minta org lain tolong tawarkan hehehehehhe...

    ReplyDelete
  9. seronok tu membeli-belah...terasa macam nak ke san juga pulak hehe...

    ReplyDelete
  10. bestnya akak dunia shopping..rambang mata..teringin nak p tp kena pegi ramai2 dgn kwn2 pompuan..my hubby klu tmpt gini tak brp gemo..

    ReplyDelete
  11. Kalau kawasan tumpuan pelancung mesti ada jual beg sebab biasanya bila dah shopping lupa bawa beg satu aje, tapi beli barang berganda itulah sebab zila pun sama kena beli beg juga akhirnya kan...

    ReplyDelete
  12. kalau jenis akak ni memang malas nak bertawar main bayo jer padehal tak kayo..kih3 :D

    ReplyDelete
  13. mang rambang mata klu pi... mcm semua nak beli...

    ReplyDelete
  14. tang menawar tu saya tak reti..
    alamat kena potong leherlah

    ReplyDelete
  15. Betul tu...gi Vietnam ni yg best utk org pompuan je...hehehehee...kalau lelaki, boleh la usha beg Deuter tu

    ReplyDelete
  16. wah best nyer shoping2...kemain banyak pilihannyer tu...memang rambang mata...

    ReplyDelete
  17. kak, beg deuter kat sana mahal tak?

    ReplyDelete
  18. gilerr lah shopping kat sini. kompem rambang mata dan terbaraiii pokettt wuwuwuwuuuuu!!

    hai bila la saye nak sampai ni sob sob sobbb!!

    ReplyDelete
  19. Jeles akak tgok zila asyik shopping jer... best sangat : D

    ReplyDelete
  20. best..best...dan best...nak pergi jugak kat sana..kena kumpul duit dari sekarang..bertekad =)

    ReplyDelete
  21. akk pergi vietnam ke??? dah lama tak jenguk blog akk ni...

    perghh rambang mata menengoknya... kalau ena, tak tahu nak beli apa... XD

    ReplyDelete
  22. wahhhhhh....bestnya shopping...mmg kena pegi dgn prg yg dh biasakn,kak..bru senang nk tuju :)

    ReplyDelete
  23. Member saya rajin gi vitnam kak. Borong baju.

    ReplyDelete
  24. Salam, nak tanya sikit, kasut sport & kasut trecking tu kat mana...

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang