Nuffnang saya

Followers

Thursday, January 22, 2015

Tang Kuan Hill Lift Station, Songkhla

Selesai bergambar dengan orang yang berbaring kami pergi ke Bukit Tang Kuan...
Tempat yang akak teringin pergi setelah melihat di facebook kawan...
Perjalanan dari Pulau Ko Yo ke sini memang menarik...
Melalui pesisiran tasik ternampak banyak chalet untuk pelancong..
Mungkin di situ juga ada tempat menarik yang kita tidak ketahui...

Untuk kita sampai ke puncak Bukit Tang Kuan kenalah kita beli tiket...
Kita akan naik lif bukannya kereta kabel...
Memang tidak ramai orang masa kami datang...
Masa naik ke atastu ada juga dalam 15 orang tapi masih ada ruang lagi...
Jom tengok apa yang ada di atas sana...
Sampai sahaja di atas terkejut jugalah alamak rumah ibadah dia lagiker...
Dengan bunyi loceng cing cingnyer dan nampak patung dia lagi dan lagi...
Isyh awat  aku tengok facebook kawan haritu cam bestjer...
Oh ya rupanya tempatni memang kuil mereka lagi...
Cuma dari puncak ini kelihatan bandar Songkhla dan juga laut.
Korang manggakanlah cinta korang di besi-besi yang ada...
Rasanya dah banyak tempat boleh manggakan cintani yerk...
Kiranya salah satu daya penarik untuk pelancong sampai ke sini..
Jom kita bergambar dan terus bergambar...
Kita mungkin tidak datang lagi ke sini...
Yang nampak airtu rupanya Tasik Songkhla yang luas..
Sebenarnya di atas bukitni ada juga Light House..
Kami anak beranak yang tengah suka bergambar...
Jadi tidak pandang lain cuma cari tempat nak bergambar...
Cinta dan loceng memang sesuai dengan Bukit Tang Kuan ini..
Inilah lambang cinta yang sangat besar...
Di atas sini juga ada di sediakan satu tempat untuk menderma loceng...
Ramai juga yang datang beribadah masa kami naik ke atas..
Sebenarnya dari bukittu kita boleh turun ke bawah...
Memandangkan kami memang hanya ingin meninggalkan jejak jawapannya tak kuasa!!
Ada satu kedai menjual minuman dan makanan di bawah...
Tandas berbayar juga terletak di situ...
Gambar dalam lif juga dik Ya pegang tiket naik berharga THB30...
Syukurler masa kami pergi tidak ramai orang...
Jadinya dapat bernafas dengan aman damai...
Bayangkan musim cuti sekolah oh tidak berhimpit di dalam lif kekdahnyer...
Tapi tidak lama manapun perjalanan naik dan turun...
Syukur lagi semasa ke sini cuacapun amat baik..
Tidak panas walaupun masa kami naiktu dah agak tengahari...
Masani menunggu pemandu teksi yang sedang berehat di taman berdekatan...
Banyak monyet di kawasan ini, jadi hati-hati....
Ini memang sedap...
Aiskrim yang diletakkan di dalam tempurung kelapa..
Diletakkan pelbagai kacang dan manisan lain....
Memang sedap dan tidak mungkin dapat kita rasai di sini...
Orang Siam memang kreatifkan...
Masa membeli tu akak belek gak gerai bermotorsikal dia...
Nampak sedap tapi mesti kena ambil tahu jugakan...
Lega ada tanda halal barulah boleh beli...

Pengalaman menarik juga untuk yang pertama kali pergi macam akak...
Selepas ini tentulah pergi ke Pantai Samila pula untuk melengkapkan perjalanan kami..
Berhampiran Bukit Tang Kuan ini rupanya bangunan Konsulat Malaysia di Songkhla...
Sudah masuk dalam teksi baru bertanya kot idak nak juga akak singgah bergambar..

16 comments:

  1. Tempat pelancongan mereka adalah tempat mereka melakukan upacara keagamaan juga, ya?...

    ReplyDelete
  2. bestnya kak..pengalaman baru buat mereka kan..
    1st time tgk akak bergambar dgn anak2 dan ditepekkan ke blog..ehehe

    ReplyDelete
  3. menarik jugak kat sane kak...sayup2 tgk view kat bawah tu....nampak perumahan semua kan kak..... seronok pergi negara org nie...budaya, makanan semua kite leh tgk.....tu org kata byk berjalan, luas pengalaman kan kak...

    lieya tertarik tgk aiskirm tu kak....dlm tempurung kelapa..comel jek...ye laa tak le membazir guna paper cup ke ape kan....

    ReplyDelete
  4. kat situ pun ada love lock jugak? dah merata dah budaya love lock ni kan? kat german love lock ni saya jumpa kat jambatan tepi jalan jer. jakun gak masa tu sebab 1st time tengok. hehehee...
    wahhhh aiskrim tu mmg Nampak unik dan sedappp...

    ReplyDelete
  5. Macam tutty fruitty aiskrim tu memanglah sedap
    Makan cuaca tengah panas lagilah sedap betul:)

    ReplyDelete
  6. harap2 aiskrim dalam tempurung kelapa tu akan ada yang buat di malaysia nih..hahah..nak kesana merasa aiskrim gitu entah bila la..:)

    ReplyDelete
  7. Terliurnya dgn aiskrim dlm kelapa tu. Mmg diakui, org2 siam mmg kretif kalo bab2 makanan tak lupa juga bab iklan.

    Kak, nape kena dermakan loceng plak kat atas bukit tu? Byk2 loceng buat apa?

    ReplyDelete
  8. Sempat makan eskrem nie masa gi hatyai dulu.. sedapkan.. :)

    ReplyDelete
  9. Kat sana mmg banyak kuil agaknya kan CZ.....
    Seronoklah dapat makan angin negara org, dpt tgk budaya orang .....tak pelah sebelah negara kita jer pun.....
    Cuaca panas pekena aiskrim mmg best ek...

    ReplyDelete
  10. kat siam mmg byk kuil . love lock tu nak tarik pelancong rasanya ... cantik vew songkhla dari atas . Terliur tgk ais krim tu ...

    ReplyDelete
  11. sy penah terbca tempat tu tak best mmng tempat ibadah dia..agak rugi la klu naik..uihh nmpk pon mcm sedap ice cream tu

    ReplyDelete
  12. apa...tempat semayang dorang..so sama kes lah JM naik keta cable tu...kat atas tu pun tempat sembahan mereka penuh patung gajah

    ReplyDelete
  13. Merata-rata mereka ni 'sembahyang' tapi takpalah Cho, untuk kita sesekali datang dan berposing. View nampak memang cantiklah.

    P.S. Aduhai, Cho...awat lama sangat ke saya tak mai sini atau Cho yang terlebih rajin update ni? Tapi takpa, InsyaAllah akan saya khatamkan semua entri yang ada :) Takda masalah buat saya cuma, semput jelah. Hahaha... tahupun semput! Awak 'buat' kat orang tak perasan :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang