Nuffnang saya

Followers

Tuesday, January 27, 2015

Penutup cerita cuti Hatyai

Berakhirlah sudah kisah cuti akak di Hatyai..
Korang rasalah kalau akak pergi melancong jauh lagi entah berapa entrilah akak boleh buatkan...

Perkara pertama kenapa kami pilih Hatyai!!
Sebab teringin sangat nak bawak anak-anak cop paspot...
Hendak menyeberang ke Indonesia misalnya kena beli tiket kapal terbang pulak..
Tempahan mesti dibuat lebih awal kalau teringin nak naik kapal terbang...
Masalahnya masa kami ini bukanlah terluang sangat...
Hendak pergi ke Singapura kami boleh hendak pergi ke USS...
Suami kata tunggu dua orang budakni besar sikit baru seronok nak main...
Lagipun sebenarnya tarikh akak pergitu tersepit antara dua peperiksaan akak...
Redhajer masa pergitu, buku bawak tapi tidak membukanyapun...

Pilihan mudah Hatyai setelah bertanya pasal keselamatan di sana dari kawan yang baru pergi....
Jadi merasalah anak-anak akak keluar negara
Syukurlah semuanyapun dipermudahkan belaka ....
Anak-anakpun gembira dengan trip kami kali ini...
Benda yang paling anak-anak akak suka di sini...
Amboi macam anak orang kaya tunjuk tangan orang potongkan...
Padahal bukanlah murah sangatpun tapi di Hatyai memang akak suka buat ini...
Kalau kuku diaorang panjangjer mesti cakap kat kita "kuku panjanglah nak pergi Hatyailer"...
Banyak cantik muka korangkan...
Datang sini memang kena makan pulut mangga walaupun akak suka pulut durian...
Segala gorengan yang ada dimakan bersama sos manis yang sedap...
Walaupun ada yang tidak sanggup makan sebab minyak menggorengnya agak gelap...
Tapi akak tutupkan mata kerana rugi pulak kalau tidak makan semua bendani kalau ke sana...
Nampak sangak dik Ya happy, ibu nak ambil gambar makanan tiba jer dia mencelah...
Makan benda bergorengtu dengan air kelapa tentulah lebih sedapkan......
Masa pertama kali datang Hatyai dulu juga akak terkejut juga tengok botol air  mineralnya..
Macam air baterijerkan tapi sekarang di Malaysiapun dah ada botol macamtu...
Kedai makan di Hatyai juga bukan masalah untuk kita yang beragama Islam..
Banyak kedai makan muslim yang terdapat di sana....
Gerai juga ramai orang muslim yang menjual makanan...
Yang penting lihat dibelakangtu betapa berseliratnya dawai letrik di sana...
Kawalan keselamatan agak ketat di pusat membeli belah...
Ini semua untuk meyakinkan pelancong yang datang ke sini...
Beg diperiksa juga ada pengawal setiap pintu masuk dan keluar...
Tuk Tuk kenderaan yang digunakan macam teksi di sini..
Anak akak sampai meminta untuk naik tuk tuk...
Maalumlah banyak berjalan kaki sebab hotel kami tinggal terletak di kawasan strategik...
Hendak berjalan kemana-mana kami sudah menyewa teksi...
Merasalah sekali anak-anak akak naik tuk tuk...
Inilah tempat yang sangat meriah di pekan Hatyai...
Kami menginap di Grand Plaza Hotel selama berada di sana..
Akak beli menerusi Agoda.com u
Hotel lama sikit tapi rasanya ada pengubahsuaian sebab biliknya bolehlah tahan...
Yang penting rasa nak makan pulut mangga turunjer ke bawah....
Suasana malam yang tidak sunyi dari orang ramai..
Gerai jualan juga memeriahkan suasana...
Kalau akak tidak silap mata memandang gerai pagi dan malam tidak sama orangnya..
Yang peliknya pekan Hatyai seawal pagi bersih seperti sedia kala...
Yang penting model akak turun memakai baju tidur sebab nak makan lewat malam...
Nampak betapa strategiknya hotel yang kami pilih...
Tapi di Hatyaini tiada masalah hotel kerana berlambak hotel yang harga berpatutan...

Selesailah sudah kisah kami di Hatyai yang menjadi kenangan terindah...
Namun ada kisah yang tidak kurang pentingnya dalam trip kami selepas ini...
Nurul Atikah melaporkan dari tempat kejadian...
Teksi yang kami naik dari Hatyai ke Bukit Kayu Hitam terlibat kemalangan...
Semasa melalui pekan Danok (sempadan Malaysia-Thailand) rasa lega sangat sebab hampir sampai...
Dalam melilau tengok pekan Danok tiba-tiba pemandu teksitu berteriak..
Cakap Siam manalah akak paham maknanya...
Akak toleh ke depan rupanya ada motorsikal yang selamba nak menyeberang...
Pemandu teksi cuba mengelak dari melanggar motorsikal tapi terbabas ke sebelah kiri..
Macam dalam drama tapi dalam gerak perlahan akak rasa teksi melanggar lori di tepi jalan...
Syukur Alhamdulillah selamat semuanya walaupun hampir dengan suami yang duduk di depan...
Paling kelakar kenalah suami akak jadi saksi kejadian disoal siasat polis Thailand...
Nasib ada jurubahasa kalau tidak macam ayam dengan itik..
Masatu punyalah panas dalam hati kata nak jalan kaki ke imigresen jauh juga...
Nasiblah kes itu selesai di situ juga sebab penunggang motorsikal akan membayar kerugian..
Dan nasib baik lagi polis yang mengambil kenyataan kami itu meminta sahabatnya menghantar kami ke sempadan..
Teringin nak ambil gambar kereta polis yang kami tumpang tapi takut pulak..
Maalumler muka polis di sana garang-garang belaka....
Syiok juga turun dari kereta polistu semua orang tengok...
Pengalaman yang sangat berharga untuk kami sekeluarga... 

Akhirnya sampai juga kami ke sempadan negara...
Syukur dipanjatkan kepada Illahi kerana masih memanjangkan umur kami...
Mungkin inilah rahmatnya kalau tidak kami memang teringin membawa kereta masuk ke sana..
Tapi disebabkan memikirkan lebih senang 'travel' begini...
Kot idak mungkin kalau kereta kami yang berlanggar ehm dinegara orang ehm... ehm... susah....
Kerana janji Allah itu pasti cuma caranya sahaja berbezakan...
Jadi habis sudah entri pasal cuti Hatyai akak dibulan November 2014 yang lepas...
Punyalah lamakan, tapi sekali dah buat punyalah banyak entri...

8 comments:

  1. best kan kak Cho, kalo gi Hatyai tak usah bimbang nak cari makan makanan yg halal, banyak yg halal kan.. n sdap! tringat lak mase saya ke Krabi last year, tapi naik bas kak, dari Putrajaya - Alor Setar stay 1 malam kat hotel, esok pagi tu gerak ke Hatyai-Krabi... 1 hari perjalanan kak Cho... tapi kami pergi berdua, kalo bwk twin, letih kak, naik bas, confirm takmo dok diam, pastu penat, mesti meragam je, tgk kawan2 yg lain tu ade gak yg bwk anak, tapi anak dowang dah besar2, senang dah nak jenjalan..kan....

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah .. tak de ape yg serius ....

    ReplyDelete
  3. saya pernah ke Hatyai dan pernah tinggal di hotel yg sama dengan akak... memang betul, kat depan tu memalam penuh ngan street food yg sedap2... saya tak makan kat restoran... beli kat situ makan kat bilik... lagi satu beberapa block dari situ ada banyak barangan murah2 yg boleh dibeli dengan ringgit... cakap melayu lagi.. homaihai bestnya masa tu...

    ReplyDelete
  4. amboih..syoknya depa buat manicure pedicure gitu

    ReplyDelete
  5. seronoknya ..mesti diaorang nak pi lagi tu...heheh

    ReplyDelete
  6. Mujurlah takda apa-apa yang serius terjadi. Alhamdulillah, walaupun sedikit cacat dengan kenangan teksi melanggar lori tu, keseluruhannya Cho anak beranak enjoyed sakan dengan trip kali ni. Saya pun tak lepas nak keluar dari Malaysia ni sebab Hubbydearielah. Nak ke Singapore mahupun Thailand pun nak kena apply visa. Malas satu hal. Menghabiskan mukasurat passportnya tu yang saya tak sanggup. Kalau habis, kenalah HD balik kampung untuk renew passport. Lagilah leceh kena tinggal 2,3 minggu. Tak rela :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang