Nuffnang saya

Followers

Wednesday, May 22, 2013

Wordless Wednesday ~ Salam Pengenalan cuti Vietnam

Rindu korang semua, harini akak kerja....
Awal pagini tanda menghormati hari rabu sebagai hari kurang berkata-kata
 mari kita kenal matawang yang digunakan...
Ini matawang Vietnam Dong(VND)
Jadi jutawan segera akak dua tiga hari....
Tapi dari jutaan yang akak dapat sebelum pergi,
baliktu yang tinggal hanya ribuan...
Masa akak pergitu kadar tukaran yang akak dapat
adalah lebih kurang begini...
 VND100,000 = RM15
Nak bagi mudah bershoppingkan guna kadar gitujer...

Yang ini mestiler semua orang tahukan...
Di Ho Chi Minhni kita boleh gunakan US Dollar(USD) juga...
Yang ni terus miskin sebabnya tukar duit RM ribuan jadi ratusanjer...
Yang seronoknya penjualtu kata 1 USD macam murahkan...
tapi kalau duit kita RM3 lebih tu...
MORAL OF THE STORY :::: Berhati-hati sebab kita tidak biasa dengan matawangtu, jangan ingat murahnya tapi tak murah manapun... Kalau susah sangat gunakanjer duit kita Ringgit Malaysia kerana kedai di sana menerima matawang kita... 

17 comments:

  1. Bayangkan kalau tup-tup RM100,000 ada di tangan apa agaknya yg kita nak buat...

    ReplyDelete
  2. itulah kalo tak convert ke rm..mmg nampak murah ye x ??

    ReplyDelete
  3. wah bestnyaaaaaaa
    sure banyak cerita pasal vietnam lepas nie ..
    x sabar nak tgk nie ;)

    ReplyDelete
  4. Senang la klu soping guna duit kita...

    ReplyDelete
  5. hehe..pelik tgk duit diorg..x ceria mcm duit mlaysia yg kalerful..

    ReplyDelete
  6. hehe..pelik tgk duit diorg..x ceria mcm duit mlaysia yg kalerful..

    ReplyDelete
  7. ohooo... blh yek gune us dolar kt sana, gune RM pun boleh mmg best..

    yelah kan kak...kalu kite pakai hulur je duit tp tak kire2 dulu mmg lah rugi kn...

    ReplyDelete
  8. 100,000 VD = RM15
    kalau 1 juta = RM150..murah tu kak

    Dulu JM tukar nak ke Vietnam leh dapat RM157 paling murah utk 1 juta VND

    ReplyDelete
  9. oh bestnya... depa terima RM kita ke? baik guna rm kan..senang kita nak paham..

    ReplyDelete
  10. best nye kak.. hepi goliday ye.. jangan lupa nani.. :D

    ReplyDelete
  11. ramai nya pakat pegi vietnam sejak2 ni..

    ReplyDelete
  12. diorang dh terima duit kita
    saya tukar sikit je duit usd utk bayar hotel.beli barang pakai rm je

    ReplyDelete
  13. bestnya jalan2 tempat org.
    (teringat pulak kisah ibu dan anak yg tidak diambil peduli oleh airasia masa diorg ke vietnam baru2 ni. huhu)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang