Nuffnang saya

Followers

Wednesday, May 22, 2013

PERTAMA HCMC~ Perjalanan bermula (Day 1)

Minta maaf akak pada yang sudah memberikan komen sebelum akak menulis entry ini...
Nak tekan save jadi published... maka maafkan akak...
Akak dan kawan-kawan dah lamapun booking AA
untuk pergi ke Ho Chi Minh City (SGN)..
Maka 18/5 hari yang dinantikan telahpun tiba...
Seawal pagi suami dengan rela hati menghantar akak ke LCCT..
Sekali sekalakan suami, selalunya suamijer yang terbang..
Kasi sedikit kesempatan untuk isterimu ini pula...
Penerbangan adalah pada pukul 7:05 pagi tepat seperti dijanjikan...
Kami tiba 7:55 pagi waktu Vietnam
di Tan Soon Nhat Airport..
(waktu Vietnam lewat sejam dari Malaysia)
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam...

Rombongan kami sebenarnya ramai tapi
pergi berlainan masa..
Maalumler sendiri bookingkan....
Pagitu kumpulan akak seramai 7 orang yang sampai dulu...
Bandar HCMC dari atas kapal terbang kelihatan
sangat padat dengan bangunan tapi tak banyak bangunan tinggi...
Lapangan terbang Tan Soon Nhat juga besar dan cantik...
Syukur kami dah selamat sampai..
Bermulalah perjalanan kami ke tempat yang
dekat di hati orang melayu Malaysia...
Selamat dah duduk di dalam kapal terbang,...
Tu dia ramai manusia nak masuk Vietnam...
Syukur walaupun barisanni panjang tapi tak makan masa yang lamapun....
Masanipun kaunter kastamni banyak yang tak buka...
Maalumler awal bebeno sampainya....
Pegawai kastam dia muka langsung tak senyum....
Masam buah kedondong punya manusia...
 Muka lapar dan letih akak di terminal sambil menunggu
kawan-kawan yang belum lepas lagi..
Lapar sebab tak makan apa lagi, masa bookingtu tak nak beli makanan...
Sekali orang bukak pek nasi ayam AAtu ehm terus perutni lapar...
Baunya sedap sangat.... ramai kata nasi lemak AA sedap betoiker????
 Berunding harga teksi di lapangan terbang...
Tak belipun di sini.. harga teksi yang dikenakan

adalah USD10.
Teksi yang membawa kami ke hotel penginapan...
Orang selalu kata gunakan teksi Vinasunkan...
Sebab beli tiket di kaunter kenalah redhajer naik teksini...
Yang geramnya pemandu teksi boleh mintak RM15
masa kami lalu satu kaunter (tak tauler tol atau kaunter apa)
Kami nampak ada berapa rate ditulis dikauntertu..
yang paling atas VND10,000...
Mana boleh RM15 ini RM1.50...
Mula tak nak bayar tapi fikirkan karang dia hantar kami
tempat lain mampuihkan...
Redhajer bayar dia RM2.00..
Alamak keluar dari airportjer dah kena paukan...
Ini yang tak  bestnyerkan.... tapi dah negara orang nak buat camner....

Itulah kisah permulaan perjalanan akak di Ho Chin Minh City (HCMC),
Vietnam.. Banyak lagi kisah yang ingin akak kongsikan bersama....
Maaf yerk tadi terlebih excited belum menulis dah publishedkan....
Redhajerler....

Psss:::: jarimanis masalahnya ada kawan kami yang tak kena tau...
Ini masalah pemandu teksitu...
Yang paling kesian ada kawan kami yang bayar lebih dari RM2
sebab masalah bahasa dan tak paham dengan kadar tukaran...


26 comments:

  1. wah! seronok nya jalan2 makan angin:)

    ReplyDelete
  2. oh akak.. walaupun muka nampak letih.. tapi hati tetap berbunga bunga kan.. :) enjoy ya..!

    ReplyDelete
  3. Dpt soping trus xpenat dh kot hihi

    ReplyDelete
  4. baru je balik dr sana ;)
    kami naik bas je ke hotel..jalan kaki sbb dekat je dgn pasar ben thanh tu

    ReplyDelete
  5. syoknye gi jenjalan kat obesi~

    ReplyDelete
  6. Nak ikut pun dah tak sempat... hehehe

    take care ya. FM Vietnam satu!

    ReplyDelete
  7. Seronoknya meneroka negeri orang. :)

    ReplyDelete
  8. boleh tahan jugak panjang q kat imigresen sane kan kak....tapi asalkan servis bagus takde hal lah....

    cepat kak, tunjuk barang soping...lieya tak sabar nak tgk heheheeheh

    ReplyDelete
  9. best tgk negara org..tak same negara sendiri kan...

    ReplyDelete
  10. bestnya...selamat berjalan2 dan shopping :D

    ReplyDelete
  11. dia mintak VND10K tu k utk bayar parking teksi masuk airport..JM pun tak pahan kenapa kita yg perlu byar kan..sama gak di Jakarta..bila lalu tol dan parking nak nak masuk eport..kita yg kena bayar..

    ReplyDelete
  12. Nasi lemak AA tu not bad la jugak rasa dia....hihihihi...

    Tu pasal saya tak suka melancong ke negara Asean ni, banyak penipu..suka pow pelancong...nak shopping pun dikerumun( di Indon)

    ReplyDelete
  13. wah bestnya kak... saya baru plan nk ke sana thn depan.. In Shaa Allah.. :D

    ReplyDelete
  14. klu x der pengalaman melancong , mmg pergi kena bwk geng . so klu kena pau ker tipu ker , masih bleh selamat ...

    ReplyDelete
  15. tak pernah p sendiri zila..
    biasa p ada tourist guide..
    atas faktor2 yg zila sebut tulah..
    pengalaman best tu!

    ReplyDelete
  16. bestnye....tak sabar tgk gambo gambo lain.

    bila lah rezki saya nak jejak situ kan..hehe.jeles ni jeles...

    ReplyDelete
  17. seronoknya... jalan2 makan angin.....

    ReplyDelete
  18. selamat kembali...ni mesti shopping sakan kt sana..kalau p sana mmg kena hati2 sbb tukaran wang yg buat kita binggung....RM1= 6800 dong..beli baju dh ratusan ribu dong....aduyai, trpaksa usung kakulator sana sini. Nza g dgn pakcage so bab2 pngangkutan, penginapan n mkn minum ditanggung beres.....hehehe......

    ReplyDelete
  19. wahhhh...shopping trip ya kak?

    ReplyDelete
  20. dah lama pg.. sy yg baru jejak entrynya hcmc ni hihihihi

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang