Nuffnang saya

Followers

Thursday, May 30, 2013

KEDUA HCMC :::: Awal pagi dah kecoh

Harini akak masih bercuti tapi dah ada di Bandar Kinrara...
Lama sangat tinggalkan entri HCMC, Vietnam akaktu....
Nanti idea nak menulispun hilang maalumler dah lamakan....
Menulis entri ini sambil layan anak-anak main di Giant, Bandar Kinrara....
Sambungan HCMC ::::::
Grup kami naik dua teksi dari Lapangan Terbang...
Teksi yang lagi satu tiba dulu ke Hotel Saigon Pink 2 terlebih dahulu...
Buka pintu hotel nampak muka kelat Anne macam ada masalah...
Rupanya kecoh masa naik teksi tadi ada sambungannya...
Kalini pulak pihak hotel telah sesuka hati menukarkan hotel
kami dengan alasan penginap yang ada telah menyambung masa tinggal di situ..
Penyambut tetamutu kata pihak hotel akan "upglade" untuk pihak kami...
'Upgrade'ler sesangat, tapi manakan sama....
Kami pilih Hotel Saigon Pinkni atas sebab berhampiran dengan Ben Thant..
Juga sebab berdekatan dengan kedai makanan halal dan
hampir dengan pasar malam...
Dengan kata lain "HAPPENING"
Memang kecoh sebab grup kami tidak datang serentak..
Terpaksalah Rozi memberitahu kumpulan lain supaya
terus ke hotel yang baru...
Gamaknya di Malaysia boleh tak berlaku cam gini?
Masalahnya kami bukan booking guna air liur,
tapi bayaran penuh telah kami buat 3 bulan yang sudah...
Tak patutkan, tapi dah Negara orangkan malas nak bertekak....
Inilah rupanya Hotel Saigon Pink 2  yang sepatutnya
jadi tempat kami bermalam.

Perbincangan antara Anne, Rozi dan sipenyambut tetamu
di lobi Hotel Saigon Pink 2...
Setelah persetujuan tanpa rela dibuat kami pergi makan terlebih dahulu
di Kampung Melayu Halal Restoran yang terletak di depan Hotel Saigon Pink 2.
Selepas makan menyaksikan satu lagi kekecohan di awal pagi...
Betapa rajinnya rakyat sana berniaga...
Sebelah Kampung Melayu Halal Restoran adalah kedai Basiroh..
Kedai Basirohni berkonsep kedai jualan dan kedai makan....
Kumpulan Anne sedang membeli manga satu peket USD1.
Sedap weh manga dia..... 
Kecoh lagi sebab Anne ingatkan kawan dia bayarkan mangga dia...
Rupanya kawan diapun beli juga..
Kena kejar dengan si penjual mangga....
Yang ini kita yang bikin kecoh....
Inilah hotel Halo yang menjadi tempat tidur kami selama dua malam...
Yang bestnyer walaupun hotel kecik yang penting ada computer dan internet di sini...
Di sini adalah juga terjadi kekecohan sebab kamini pelanggan dari hotel lainkan...
Paling tak bestnyer penyambut tetamu tidak mencatatkan nama
dengan sebetulnya penghuni bilik dan nombor bilik...
Ini memang menyusahkan kerana memberikan kesan
semasa kami nak balik (nanti akak ceritakan kemudian)...

Yang bagusnya pula ialah kita boleh letakkan barang
di lobi untuk kita pergi bershopping kalau tiba sebelum waktu check in..
Tapi kami bertuah sebabnya pihak hotel
menyediakan dua bilik untuk masukkan barang....

Pintu Cho Ben Thant yang dekat dengan hotel kami...
Sebenarnya hotel yang diberikan kepada kami ini masih berdekatan
dengan pasar yang femestu cuma pintu yang berlainan...
Kalau datang dari pintu berhampiran hotel kami adalah pasar basah...
Cho Ben Thantni macam-macam ada....
Di sini kita boleh beli cenderamata, kain pasang, boleh tempah baju,
beli kopi, baju kanak-kanak, spek hitam, topi, kasut dan lain-lain....
Kalau singgah sini tak sah tak jinjing beg plastik balik....

Sekian cerita kecoh di awal pagi haritu...
Ingatkan kecohtu dah berakhir rupanya setiap kali kita keluar
memang akan berlaku kekecohan.....
Jiwa kena kental dan semangat kena waja kalau pergi ke HCMC, Vietnamni...




24 comments:

  1. Banyak betul kekecohannya yer kak. Sabar je lah ☺☺

    ReplyDelete
  2. teringin nak gi sana juga ^_^

    ReplyDelete
  3. Negara orang kena hatikan... banyak sabar yg diperlukan zila...

    Tapi yg pasti best shoping kan :D

    ReplyDelete
  4. akak duk hotel yg saya famili duduk last 2 years la..halo hotel tu cinonet je kan. tp bestnya dekat ngan ben thant walaupun masuk dr pasar basah dia...geliiii tgk apa yg depa juai..hehe..apa yg akak borong? tak citer lagi ek

    ReplyDelete
  5. mcm2 gak peristiwa yg kecoh yer kak. betul la kalo betul2 jiwa tak kental, mcm2 problem leh terjadi..sronok gak kan dpt jln2 ngan kawan2 ni :)

    ReplyDelete
  6. Takpe kecoh2 tu la yg buat tambah pengalaman tu ;)

    ReplyDelete
  7. mcm2 betul ye kak, nsb dua anak dara akak tak ikut sekali, kalu tak lg lah haru...

    apasal org malaysia yg dtg HCMC mmg mcm2 jd, masa akak pg nih sama ngn kes izan& maryam tu ke?

    ReplyDelete
  8. Aduhh...mesti jadi penat dan letih kan kak...

    ReplyDelete
  9. hehehehehehe kecoh2 tapi tu lah yg memaniskan kenangan :D
    bestnya ke vietnam.....

    ReplyDelete
  10. kat sana mmg selalu ade masalah komunikasi..

    ReplyDelete
  11. Dah ramai gak yg kena cam gitu dgn Saigon Pink 2 nih...

    ReplyDelete
  12. ini bukan takat penat badan je kak, penat mulut jugak nak bertegang urat je hihihi

    ReplyDelete
  13. memang! kalau nak ke sini lagi kena pergi dengan orang yang betul2 jiwa kental

    kakak saya pergi minggu ni, kawan dia kena pickpocket hari pertama lagi berada di sana, tak sempat nak check in pon lagi, habis semua duit, kredit kad hilang..terus xde mood nak shopping..huhu

    ReplyDelete
  14. Saigon mmg best tapi hujan emas dinegeri orang, lagi best kat malaysia..hehe. Cantik gak lobi saigon pink tu..bilik camno?
    tak sabar nk baca next entry..hehe

    ReplyDelete
  15. alamak, mcm2 jadi ye kak...tu lah, tapi tu semua mematangkan kita...nak marah sgt pun tak boleh sbb berada kat negara org...huhu...bertabah je la jawabnya....

    ReplyDelete
  16. kena berhati2 je la bila pergi negara orang kan kak. saya lbh prefer pergi thailand dari vietnam sbb kt thailand mmg dah ade kawan yg bole bawa g jalan2. aritu kes mak dan baby tu pun kt vietnam jugak. huhuhu

    ReplyDelete
  17. hehehe....kecoh2X...ttp yg pnting shopping...nza hr tu p dgn travel so semuanya diuruskan dgn tip-top w.pn mahalnya 2X ganda p sndiri....mmg xde masalah langsung...kami cuma sediakn duit shopping je...

    ReplyDelete
  18. nasib baik gi ramai2 . klu kecoh pun x per . masih leh sesama cari idea utk settle ... mmg cabaran melancong nih ...

    ReplyDelete
  19. cabaran juga ye..boleh jadikan pengajaran kalau melancong lain kali..

    ReplyDelete
  20. Amboi boleh pulak diorg tukar2 hotel macam tu ... ishhhh mmg bikin panas kalau macam tu...

    ReplyDelete
  21. banyak juga kekecohannya...bole pulak pihak hotel buat mcm tu ye

    ReplyDelete
  22. hehe.biasa bila g negara yg ada bhs sndiri memang kecoh.tringat g beijing..kes nk masuk hotel la.haha.boleh die selamba ckp cina sdgkan kita ckp english

    da mcm ayam itik.hehe

    ReplyDelete
  23. banyak jugak kecohnya ya..tak pe, yg penting boleh soping..hehehe

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang