Nuffnang saya

Followers

Monday, March 18, 2013

Cepat belajar Matematik :: Mana Bagus?

Mintak maaf kerana takder entry baru dan tak sempat nak melawat kawan-kawan...
Harini akak akan cuba tawaf blog korang semua sedaya mungkin...
Entry harini cuma nak mintak pendapat kawan-kawan tempat tuisyen yang
boleh membuatkan anak-anak cepat belajar Matematik...
 
Rasanya banyak kot macam Kumon, UCMAS, Enopi juga Math Monkey.
Itu antara yang femes, yang lain-lain tu banyak kot...
Pendapat kawan-kawan akak di sini amat dihargai....
Ada satu entry menarik dari blog ini enopi-math-vs-kumon-math-vs-ucmas
Semua ibu bapapun ingin yang terbaik untuk anak mereka...
 
Anak-anak adik akak yang di Sitiawan dulu pergi tuisyen di UCMAS,
dan perkembangan pelajaran diaorang nampak memberangsangkan..
Tapi bukanlah sebab tuisyen di situ sahaja, banyak faktorlah jugakkan...
Yang penting sebenarnya bukan pusat tuisyen itu sahaja,
guru memainkan peranan penting begitu juga kita sebagai ibu bapakan....
 
 
## Melalui kaedah sempoa ini, otak kanan dan kiri akan digunakan secara serentak. Pakar perubatan berpendapat, penggunaan kedua-dua bahagian otak secara serentak merupakan kunci emas untuk mencetus keintelektualan minda ~ (http://blogteacherhana.blogspot.com/p/mental-aritmetik.html ) 
 
Kalau sempoatu samalah ngan abacus sistem yang digunakan di UCMAS. UCMASpun ada di Bandar Kinrara, yurannya pun akak dah tanya kira macam bolehlah...
 
 
 

16 comments:

  1. Sy pun belum pernah antar anak ke tempat mcm ni. Nak tau jugak komen rakan2 yg lain.

    ReplyDelete
  2. nnti teringin la nk antar aiyan utk belajar kg situ, tp kan kak mmg ada beza antara org yg guna otak kiri n kanan kan, dlm adik bradik dana ada sorang je yg kidal... n tahap minat time study dia lain dr kami... dia minat lukisan, pandai bt khat n kretip skit, matematik dia jugak tip top lg dr kami2

    ReplyDelete
  3. Kak kumon biase dengar...enopi plak kawan lieya baru cakap...menarik jugak kan kak...kat putrjy ade satu enopi ni dekat dgn umah...nanti lieya nak survey lah kak...

    ReplyDelete
  4. oklah tu, But anak2 KA, KA buat latih tubi sendiri dirumah hehehe

    ReplyDelete
  5. tp zaman skrg kalo anak tk bape cerdik diorg salahkan cikgu tk pndai mndidik..*eh tetiba..

    oh guna 2 belah otak srntak leh cetus intelektualan minda..

    ReplyDelete
  6. Tq sharing dik
    rasanya semua ibu bapa nak anak2 cerdik dlm math .. dah maklum org melayu agak lemah dlm math ..

    skrg nie pulak , semua kena tgk minat anak2 .. kalau dipaksa risau lain jadinya huhu
    memang mencabar ibu2 zaman skrg nie

    ReplyDelete
  7. Sempoa ni org cina sllu guna kan?
    Anak sy suka main sempoa ni.mmg ada beli utk dia.. sambil main sambil belajar lah kt rumah je..hehe:)

    ReplyDelete
  8. rasanya bila qays besar nnt nak anto kat kumon.

    ReplyDelete
  9. all 4 anak2 i memang slalu kena buat latih tubi kat rumah...
    tapi that is not enuf *itu saya lah ye*

    so semasa my kids yg besar2 tu,
    at age of 5-9 years old...
    i hantar dorang blajar guna abacus...
    leh lupa lak namanya...
    tapi guna mental arithmatics lah...
    alhamdulillah i tgk setakat hari ni their maths are ok...

    now tinggal sapphire nie...
    tengah dok survey...
    wiken ni nak gi try out kumon...
    lepas tu nak cari lah enopi tu...

    ReplyDelete
  10. info yang baik nih.. mekasih kak~

    ReplyDelete
  11. Kak..sy xbrpa sure yg lain2 tu..nti klau yg kumon..sy xbrpa favour since it's more to drilling :(

    ReplyDelete
  12. nik tak ada pengalaman so mmg tak blh bgtau la.
    byk jugak tempat yg ajar khusus untuk cara cepat blaja math yea.

    ReplyDelete
  13. teknik dan kaedah yg digunakan akan menarik minat anak2 utk berlajar.....

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang