Nuffnang saya

Followers

Thursday, July 19, 2012

Tempat Menarik Langkawi ~ penutup Langkawi Trip

Ini adalah entry terakhir pasal Langkawi. Hanya sebuah  catatan untuk menutup pengalaman dan kenangan kami untuk trip ke Langkawi pada 17hb Jun 2012 sehingga 20hb Jun 2012. Di sini akak senaraikan tempat menarik untuk dilawati di Langkawi menurut pandangan akak juga dari brosur dan sumber-sumber boleh dipercayai...

Langkawi  sebenarnya bukan hanya tempat membeli-belah kegemaran wanita namun juga banyak tempat menarik yang mesti kita kunjungi. Pada akak kalaulah diizinkan Allah  dapat berkunjung lagi ke Langkawi antara tempat lawatan yang hendak sesangat  dikunjungi ialah :-

KILIM GEOFOREST PARK ~ Inilah tempat yang akak teringin sangat nak sampai kalau pergi Langkawi akibat terpengaruh gambar kak Suzana difacebook.  Katanya ~ I lurve this view and place....so beautiful....I just cannot describe...:-)). As you enter the water...your handphone will signalled roaming as you are approaching the border of Thailand sea. — at Kilim Geoforest Park. ~
Ampun kak Suzana sebab guna gambar yang telah membuka hati dan mata ini yang Langkawi memang terbaik... kak Suzanapun sangat vogue ok...

Baca blog ini untuk tengok tempat yang dilawati kalau memilih untuk pergi ke Kilim Geoforest Park... sedetikhati.blogspot.com @ rentetan-perjalanan-mencari-cinta Tajuk dah dasatkan... layan...

SUNSET CRUISE ~ Nampak menarik masa tengok dalam Majalah 3 kalau tak silap. Tapi harga dia boleh tahan, memang target dia adalah orang asing yang tidak berkira untuk berbelanja.  Tergoda tak  tengok gambar yang akak ambil dari googleni... Impian akak ini...

ISLAND HOPING ~ Ini satu aktiviti wajib yang sepatutnya dinikmati oleh kita semua.  Destinasi Island hoping Langkawi  biasanya adalah :-

TASIK DAYANG BUNTING ~ Memang tasik dayang bunting adalah tempat yang akak rasa biasa dengar dulu-dulu tapi belum sekalipun akak jejakkan kaki di sini. Memang teringinlah tambahan pula baca blog kawan kitani pasal island-hopping-tasik-dayang-bunting.

PULAU SINGA BESAR ~ Khabarnya di sini kita boleh tengok "Eagle feeding", maalumler Langkawi sinonim dengan helang mestilah tengok helangkan. Jom baca yerk blog kawan kita pasal berkelah-di-pulau-singa-besar dengan gambar yang menawan kalbu lagi...

PULAU BERAS BASAH ~ Dengarnya pulau ini cantik sangat, pasir pantainya sangat bersih dan putih, airnya jernih kebiruan. Alamak sangat teringin sampai ke sini, jom baca alkisah satu cerita dalam pulau-beras-basah.

LANGKAWI AGROTRAIL ~ menurut UTUSAN MALAYSIA : -
Perjalanan Langkawi Agrotrail  bermula dari Kompleks Kota Tani, Langkawi dan mereka (pelancong) akan dibawa tempat-tempat memproses ikan bilis di Kuala Teriang terlebih dahulu. Kemudian ke Kampung Lawer untuk merasai keenakan jeli kelapa muda kemudian terus melawat Buffalo Park di Kampung Nyior Chabang sambil melihat cara membuat keju mozarella daripada susu kerbau. Seterusnya, pelancong dibawa melawat Taman Teknologi Agro MARDI untuk menikmati buah-buahan tempatan yang ditanam di sana. Destinasi berikutnya berakhir di Kampung Bukit Hantu di mana pelancong akan dibawa melihat tempat memproses manisan nira kelapa pandan.
BUFFALO PARK ~ Akak pernah tengok dalam majalah 3 pasal Buffalo Park ini, macam tak percaya ada juga yerk ada kat Langkawi. Rasanya tempat macam gini mat salleh suka sesangatkan.
MARDI Langkawi Agro Technology Park ~ Kalau pergi ke tempat ini rasanya yang paling best sebab dapat makan buah-buahanlerkan. Baca pengalaman blogger ini di :- sharinginfoz.blogspot.com @ jom-makan-buah-buahan-di-mardi-agro
Tempat yang akak senaraikan selepas ini pula akak tak pernah pergi lagi dan kalau ada rezeki nak juga pergi. Antaranya ialah LANGKAWI WILDLIFE PARK, TAMAN BUAYA LANGKAWI, KAMPUNG AIR HANGAT, KOMPLEKS BUDAYA KRAF, PANTAI TANJUNG RHU

Tempat menarik yang akak senaraikan dibawah adalah tempat mesti atau harus dilawati kalau kita pergi ke Langkawi. Kalau pertama kali datang ke sini wajib pergi jawabnyer...

UNDERWATER WORLD LANGKAWI ~ Tempat yang mesti dilawati kalau datang ke sini terutama kalau kita bercuti bersama anak kecil. Walaupun akak dah pergi dua kali ke Underwater World Langkawi ini rasanya akak teringin nak ulang lagi kalau datang lain kali. Boleh baca kisah kami di sini :- Jom Underwater World Langkawi.

LANGKAWI ORIENTAL VILLAGE ~ Kalau ditanya akaklerkan, inilah tempat yang mesti kita pergi.. Macam-macam ada ... Jom layan akak punya entry pasal Oriental Village Langkawi. Di sini juga ada Langkawi duck tours dan Langkawi cable car yang pasti melengkapkan perjalanan indah kita di Langkawi. Inilah tempat yang menjadi kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia...

GALERIA PERDANA ~ Peminat atau siapa yang menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai idola mesti datang melawat sini. Menurut laman web http://www.jmm.gov.my/  Galeria Perdana dibina bertujuan mempamerkan anugerah, cenderamata dan hadiah yang diterima oleh Y.A. Bhg. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dan Y.A. Bhg. Tun Siti Hasmah bte Mohd Ali daripada pemimpin-pemimpin dan tokoh-tokoh dunia serta masyarakat Malaysia sebagai penghargaan kepada beliau dan Negara Malaysia semasa beliau menjadi Perdana Menteri. Boleh juga baca kisah kami semasa di Galeria Perdana tempohari :- Melawat Galeria Perdana Langkawi

DATARAN LANG dan LANGKAWI LAGENDA PARK ~ Tempatni bukanlah apa-apa tapi sudah pastilah tempat yang harus dikunjungi untuk melengkapkan kisah kita berada di pulau lagenda ini... Mesti ambik gambar disini sebagai bukti yang kita dah sampai sini...

KOTA MAHSURI dan BERAS TERBAKAR ~ Kalau sampai sini kenalah melawat Mahsuri barulah tahu lagendanya.. Sesuai juga untuk anak bandar yang tidak biasa melihat rumah melayu lama, sawah bendang juga alatan digunakan, perigi sumber air zaman dahulu juga ada pameran yang sesuai untuk generasi muda.. Kita juga dapat mendengar muzik tradisional juga menikmati kuih tradisional di sini. Beras terbakar akak tak pergi tapi di sini juga tidak kurang sejarahnya untuk dipelajari...

Senarai di bawah pula tempat makan yang sempat kami singgah dan tengok tapi tak singgah semasa di Langkawi. Akak caripun berdasarkan rekomen dari kawan blog juga. Antaranya ialah :-

EE Burger Trimula Cafe ~  Kedaini bukanlah ada burgerjer ok macam-macam ada. Kami pergi untuk makan malam hari kedua, rasanya boleh tahan.. maju bisnes dia sebab tengok dia ada delivery jugak ke hotel terpilihler kot.. Jom baca di :- onniesham.blogspot.com @ jjcm-langkawi-ee-burger-trimula-cafe .

Jom Ikan Bakar ~ Seperti diwar-warkan tidak menghampakan... dekat dengan kawasan airport.. senang nak cari... Kalau dari airport, belok kanan dan akan jumpa bulatan.
ambil  pukul 9 iaitu jalan menuju ke pekan Kuah.. Selamat kecur air liru baca blog ini :-kucingorengemok.blogspot.com @ jom-ikan-bakar

Medan Selera Nelayan Bukit Malut ~ Akak tak sempat nak menjamu selera di sini tapi dapat singgah sebentar tengok ikan yang segar kat dapur dia. Mungkin di lain kali akak akan sampailah ke sini...

Restoran Wan Thai, Jalan Kelibang, Kuah ~ Akak jumpa blog ini syaniaftersix.blogspot.com @ senarai-tempat-makan-yang-best- dan memang banyak di cadangkan. Antaranya ialah Restoran Wan Thai ni, akak pergi tapi tuler tutup pulak. Takper next timeler yerk...

Di laman web ini macam-macam maklumat tentang Langkawi :-  langkawi-info.com/attractions/10-things-to-see . Boleh baca dan rancang perjalanan semoga mudah segalanya...
"To be truly Fascinated by the Amazingly Beautiful Pulau Langkawi Attractions,
You've got to come here and see it for yourself!"

31 comments:

  1. seronok baca citer pasal langkawi ni,mcm tak sabar nak kesana..insyaAllah bulan okt ni dpt jejak kaki ke sana..hehe

    ReplyDelete
  2. entry yg baik kak...ko rumuskan tempat2 hg menarik di langkawi....so nanti leh jadi panduan pada yg nak ke sane nanti...

    good job kak!

    ReplyDelete
  3. wow!! nice n3 kak. sgt details ttg langkawi. insyaAllah, klau ade kesempatan nak pergi jugak tempat2 yg menarik kt langkawi tu. mmg x cukup 2 hari kan. kena stay 3-4 hari agaknye baru puas. hehehe

    ReplyDelete
  4. kty paling suka kalo ke langkawi..g mangrove..mmg besh..awal thn depan insyallah sampai lagi ke langkawi buat kali ke 4..fir dah pesan awal2 nak mangrove.

    ReplyDelete
  5. wah..bestnye...mmg terasa nk p la bile bc entry ni

    ReplyDelete
  6. teringin jgk nak kesana lg..ntah bila la agaknye..first time g dulu ank kecik2 lag..take note tmpt2 menarik tu..

    ReplyDelete
  7. byk tmpt nk pgi kt lgkawi ni kan.. ok note.. thun depan nk pegi sna la.. ;)

    ReplyDelete
  8. ni pergi langkawi gak ni kak...

    ReplyDelete
  9. cantik kan langkawi..dulu ada jugak plan nak ke sini..sebab dulu ada sorang kawan yg memang dah volunteer nak jd guide..tp dia dah meninggal dunia baru2 ni..teman blogger kita juga...buat masa ni rasa takmau pergi lg ke sini..mungkin di thn lain, insya Allah

    ReplyDelete
  10. Entry yg bagus buat guide pergi ke Langkawi nanti, x tahu lg nak pegi bila....InsyaAllah.

    ReplyDelete
  11. wahhh n3 yg menarik nie..kalau nk pegi sana nanti bleh ler belek2 n3 nie utk jadikan info yerkk..hehe

    ReplyDelete
  12. Info yg bagus utk org yg belum ke langkawi mcm saya.

    ReplyDelete
  13. langkawi bg amy ok la..dh 2 kali pergi sana..heheh..nk kate best sgt tu biasa2 je kut...tempat tuk shoping best la..tp la amy ni xsuka coklat..rugikan..hehee..

    ReplyDelete
  14. cantik nye pemandangan..nampak nye tahun depan kene g ni...hehehehe...

    ReplyDelete
  15. As salam Kak,

    Setuju sgt2 langkawi is the best place for tourist as well utk org2 mcm kite jgk! Sebahagiaannya adalah idea Tun Mahathir, dia yg byk membangun serta memajukan Langkawi sbg tempat perlancongan... So proud of it! :))

    Ni nak ajak hubby pegi langkawi balik sok ni... Pantai beras basah mmg superb! Cable car sy xpernah naik lg aritu pergi takmo naik sb tatuuut...hehee gayat dgn ketinggian ...huk3...

    ReplyDelete
  16. beshnya kak jln2 ke lgkawi..lama tak p sana.

    ReplyDelete
  17. tak pernah pun p langkawi, sedihnya saya. huk3

    ReplyDelete
  18. Kak Cho, dah rata dah jalan Langkawi?
    hehehe... pasni kalo gi lagi, gi shoping je la ek, hahaha.. suka hati Kak Cho la, sibuk je eMMe ni, hehehee~

    tapi kan Kak Cho, mmg tak bosan n jemu la, kalo gi Langkawi selalu pun tak pe kan..kan..cumenye,..jauh laa.. nak cepat sampai kite naik flight la kan kak..hehehe~

    ReplyDelete
  19. langkawi memang best sangat kan cho..teringin nak pergi pergi lagi lagi lagi dan lagi..haha

    ReplyDelete
  20. hmm xsabar nk g utk honeymoon ^^

    ReplyDelete
  21. one day nnti, lyla pasti ke sana..

    ReplyDelete
  22. Saya dah pergi 5 kali ke Langkawi, tapi masih banyak lagi attractions yang belum sempat terjah. memang menarik kan...

    ReplyDelete
  23. selalu best ke langkawi.tapi yg tak best tiket feri sama mahal dgn tiket kapal torbang.

    ReplyDelete
  24. bestkan jenjalan tempat yang banyak destinasi menarik.. :) melaka ngan langkawi memang syiok

    ReplyDelete
  25. info yang sangat baik neh.. boleh saya ambil untuk kegunaan masa akan datang.. mana tau ade rezeki ke sana kan~

    ReplyDelete
  26. kalau ada rezeki nak bawa bonda ke sana..

    ReplyDelete
  27. Insya-Allah, Langkawi sekarang banyak dapat peruntukan dari Kerajaan utk menjadikan top 10 destinasi perlancongan terbaik di dunia.

    Memandangkan tahun 2012, adalah tahun melawat Perak, apa kata senaraikan tempat menarik di perak pula. Hehe.

    ReplyDelete
  28. saya dah pi Kilim tu ...best. Next time nak terjah Pulau Payar pulak

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum. Mintak maaf tuan blog. Nak tumpang iklan.
    Bagi bakal - bakal pelancong Pulau Langkawi yang ingin menjalankan salah satu aktiviti wajib di Pulau Langkawi iaitu Mangrove Tour di Kilim Geoforest park. Saya ingin menjemput anda ke http://thelangkawians.blogspot.com/?m=1 untuk info lanjut mengenai pakej dan harga. Boleh jugak terus whatsapp 0134298299. Terima kasih :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang