Nuffnang saya

Followers

Tuesday, July 3, 2012

Kami melawat Kota Mahsuri Langkawi

Tarikh : 18/6/2012

Memang kalau nak diikutkan tiada apa yang nak ditengok di Kota Mahsuri aka Makam Mahsuri ini sebabnya akak dahpun melawat tempatni dulu. Tapi memikirkan untuk tujuan memberikan ilmu pengetahuan kepada dua orang budak kecik ini akak rasa melawat makam mahsuri adalah tempat terbaik. Mulanya tertanya-tanya juga Atikah dan Azalia apakah tujuan kami ke tempat yang macam rumah kampung ini. Akak cakaplah inilah tempat Mahsuri yang telah difitnah dan dibunuh dan telah bersumpah yang pulau ini tidak akan maju tujuh keturunan, blah.. blah.. blah... Sebenarnya ibu diapun tak tahu sesangat, bila diorang banyak tanya ibu diapun kelentong.. tong... tong..
Mahsuri’s Tomb is the crypt of the legendary Princess Mahsuri. Located in the village of Mawat, 12km from Kuah, it is also known as Makam Mahsuri. Most of the island’s natural attractions have fables attached in true Malay style and Mahsuri’s Tomb is probably its most famous legend.

According to legend, she bled white blood at her execution as a sign of her innocence. In her dying breath, she laid a curse on the island that it would remain barren for seven generations. Fact or fiction, seven generations have since passed and today, Langkawi is a flourishing tourist destination.
Jangan pandang rendah gak tempatni sebagai tarikan kepada kanak-kanak. Rupanya Atikah dan Azalia mengatakan yang Kota Mahsuri antara tempat yang paling seronok semasa kunjungan diaorang ke Langkawi. Akak rasa antara tarikan yang utama ialah perasaan budak-budak kalau cerita cemburu atau fitnahnikan selalu dibaca dalam cerita dongengkan. Oleh itu mereka perasan yang Mahsuritu macam cerita Princess yang selalu diaorang tonton atau baca.

Jom layan gambar dua beradik yang masani nak bergambar lagi sebab ni tempat lawatan yang kedua selepas pergi ke Dataran Lang :-
Penerangan ringkas pasal Mahsuri boleh dibaca berhampiran Makam
Gaya anak Korea yang sesat di Perkampungan Kedah....
Terpandang tanggani teringat masa kecik-kecik dulu, ramaijer orang kampung akak yang tangganyer cam gini....
Rasanya masa akak pergi dulu der bergambar kat sini...
Budak berdua yang masih sporting bergambar..
Suka bebenoler diaorang kat atas rumahni....
Seronoknyer sebab mood budak dua orang yang nak bergambarni....
Kat  bawah rumah ada macam-macam alat, bila budak dua orangtu bertanya kat ibu dia mulalah mengelabah.....
Bersandarkan laman web :- malaysiavacationguide.com/makam-mahsuri katanya, The entrance fee to the mausoleum is RM5/adult and RM2.50/child(below 12 years old) for local (with Malaysian ID) and RM10/adult, RM5/child for non-local. Rupanya nama Makam Mahsuri ni dah tukar kepada Kota Mahsuri, tapi eloklerkan. Di situ ada bermacam sebenarnya, kalau ramai orang rasanya ada pertunjukan kebudayaan... Memang kalau dah melawat ke sini sekalipun, kena pergi jugak lain kali macam-macam yang boleh kita lihat...

Jom kita datang menjenguk ke sini kalau singgah ke Langkawi alamatnya...  Jalan Makam Mahsuri, Langkawi. Yang pasti mesti tak sesat punyalah...

NEXT ENTRY : MELAWAT GALERIA PERDANA LANGKAWI

17 comments:

  1. Budak2 tu seronok pergi kota Mahsuri patutlah mode bergambar pun ok jugak....

    ReplyDelete
  2. ye la, cam budak korea... hheee... seronok pergi sini tengok rumah kpg...

    ReplyDelete
  3. maybe diorg suka suasana yg ala ala kampung tu kot kak. muka sebijik korean..hheehehehe

    ReplyDelete
  4. betul tu kak...lieya setuju...jalan tu jalan jugak...soping tu soping jugak...tapi tempat bersejarah mcm ni jgn dilupakan....better bawak supaya anak2 faham n tau....at least sekali dah pergi dah okey.....

    ReplyDelete
  5. dni ke sana dalam tahun 2005 gtu :D lama dah tak pegi sana lagi...

    ReplyDelete
  6. kalau ke Langkawi tak sampai ke sini mmg rugilah kan...

    rindu moment kat sini...

    ReplyDelete
  7. sonoknye.. comel jek budak berdua tuh posing..:)

    ReplyDelete
  8. rumah tuh mmg ader tarikannyer sendiri kan? x der rs aper2 ms kat sn?

    ReplyDelete
  9. Suka lesung pipi kakak yg cute. Bawah rumah tu meamng ada macam-macam kan..

    ReplyDelete
  10. sekarang nak masuk sini dah dikenakan bayaran kan

    ReplyDelete
  11. tak perasan pula memang dah tertera kat entry ni...huhuhu

    ReplyDelete
  12. bila masuk sini bole bayangkan kehidupan mahsuri dahulu kala...

    ReplyDelete
  13. Salam Sis, aa'ah same tak berubah pun... maybe diorang touch up2 skit tempat2 lawatan ni... budak2 la paling seronok, saya pun de amik gambar..mase tu msh sekolah2 lagik, kelakar la...bile tringat...

    ReplyDelete
  14. memang mcm anak korea la kak heeee =)

    ReplyDelete
  15. seronoknya.. sy blm pnh sampai sini lg..

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang