Nuffnang saya

Friday, July 20, 2012

10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa

Esok kita dah puasakan.. Isyh tak sabarnya.
Jadi sangat setuju dengan saranan dari tulisan http://kevinzahri.com/
dalam tajuk 10 kebaikan kesihatan bila berpuasa.
Mesti setujukan. Masakan tidak inilah bulan yang sangat dinantikan
kerana berlaku banyak perubahan di dalam kehidupan kita.
 Jom kita tengok apa yang Kevin Zahri tulis :-

Kita sering dengar bahawa amalan puasa mempunyai baik untuk kesihatan dan mempunyai pelbagai hikmah. Tapi apakah kelebihannya? Terutama dari segi kesihatan, kawalan berat badan dan mungkin juga peranan puasa untuk mengawal beberapa penyakit?

10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa

Berikut adalah antara 10 kebaikan atau manfaat kesihatan bagi mereka yang berpuasa.

1.  Kurang berat : Saya rasa kebanyakkan di kalangan anda akan kurangkan berat badan dalam bulan ramadhan? Kenapa? Kerana susah untuk memenuhi keperluan kalori seharian dengan tiga hidangan (berbuka, makan malam dan sahur).

2.  Kawalan diri : Puasa mengajar kita untuk mengawal pelbagai godaan kehidupan termasuk nafsu makan, merokok dan lain-lain. Dalam usaha anda untuk kawal berat badan, kawalan nafsu makan memang mustahak.

3.  Kurangkan gula darah : Ini kerana pengambilan gula (glukos) yang tersekat dari sahur hinggalah berbuka (lebih kurang 14 jam), ini menstabilkan bukan sahaja glukos darah tapi juga tingkatkan kepekaan (sensitivity) insulin.

4.  Kolesterol : Bantu dalam kurangkan kolesterol LDL (low density lipo-protein) dengan meningkatkan kolesterol HDL (high density lipo-protein) dan juga dengan kurangnya berat badan sepanjang bulan puasa.

5.  Kurangkan tekanan darah : Puasa memang sesuai untuk kurangkan hypertension (tekanan darah tinggi). Pengurangan tekanan darah adalah hasil gabungan 1) tahap insulin yang lebih rendah 2) glukos darah yang lebih konsisten dan kekurangan water retention.

6. Ubah gaya hidup : Tanpa kewajipan berpuasa, saya rasa memang sukar untuk kita mengubah tabiat-tabiat buruk. Puasa sebulan memberikan peluang keemasan untuk membuang tabiat-tabiat yang kurang elok seperti merokok, makan berlebihan dan lain-lain.

…Tanpa kewajipan berpuasa, saya rasa memang sukar untuk kita mengubah tabiat-tabiat buruk…

7. Rehat : Ini penting. Lantas kehidupan dunia ini makin pantas dan jarang memberi ruang untuk kita rehatkan badan. Puasa bukan sahaja rehatkan sistem penghadaman tapi juga dapat rehatkan minda dan badan. Saya sendiri gunakan bulan puasa untuk berehat daripada aktitivi fizikal/senamam supaya beri peluang kepada badan untuk membaiki segala kecederaan ringan sepanjang tahun.

8. Bantu buang ketagihan : Ingin buang tabiat merokok, minum kopi berlebihan dan lain-lain? Jangan sia-siakan peluang berbuasa sebulan untuk mengambil langkah pertama.

…Ibadat puasa, tilawah, berzikir yang dilebihan pada bulan puasa dapat mengalih fokus dan kurangkan stres dan sememangnya menyenangkan…

9.  Kawal stres : Ketenangan dan pengubahsuaian fokus utama kehidupan daripada duniawi kepada akhirat bantu kurangkan stres! Ibadat puasa, tilawah, berzikir yang dilebihan pada bulan puasa dapat mengalih fokus dan kurangkan stres dan sememangnya menyenangkan disamping dapat pahala, insyallah.

10.  Lain-lain : Selain kelebihan di atas, berpuasa sepanjang bulan ramadhan atau puasa sunat mempunyai pelbagai kelebihan lain untuk diri, kesatuan keluarga, mengeratkan silaturrahim dan lain-lain lagi.

Jangan ikutkan nafsu.. inilah masanya kita belajar
mengawal nafsu dan seterusnya menjadi amalam kehidupan...
SELAMAT BERPUASA SEMUA...

11 comments:

  1. selamat berpuasa

    moga ramadan tahun ini akan lebih baik dari yg sebelumnya, saya pun mmg look forward nak betulkan sistem badan bulan puasa ni, disamping lipatgandakan amalan =)

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa kak~

    gelak jek tgk kartun tuh.. kikiki

    ReplyDelete
  3. Zila... kakak ketawa tengok gambar yg ZIla tepek. Dgn puting kat mulut dia bingung nak makan mana dulu hihi...

    Selamat berpuasa dan maaf dari kakak ye..

    ReplyDelete
  4. assalam..
    sesuai la tu bulan mubarak bulan pesta ibadat bukan bln pesta mknan..

    ReplyDelete
  5. semoga ramadan kali ni jadi starting point utk kite berubah ke arah lebih baik..selamat berpose kak!

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah... bukan sekadar lapar dan dahaga.. banyak hikmahnya..

    salam ramadhan al-mubarak
    selamat berpuasa dan beribadah di bulan yang mulia ini... semoga segala amalan kita diberkati Allah, amin

    :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang