Nuffnang saya

Followers

Thursday, December 19, 2013

Taiping kami datang

Destinasi percutian ringkas kami untuk cuti panjang kali ini ialah Taiping Bandar Warisan...
Bandar yang sentiasa menjadi pilihan kami kerana dekat dan juga penuh dengan tempat menarik hati... 
Sebenarnya cuak juga hati ini sebab musim hujan masatu sebab sedia maklumkan Larut adalah daerah yang merupakan kawasan tadahan hujan yang paling tinggi di Malaysia... 
Tapi teruskan juga keinginan untuk bercuti ke sini sebab ada satu tempat yang nak sangat akak pergi...

SELAMAT DATANG KE BANDAR WARISAN
GAMBAR :: Ambil dari Google image
Taiping istimewa dihati akak dan adik-adik kerana masa kami kecik dulu bapak sedara akak kerja Bomba tinggal di Taiping.. Orang dulu-dulu mana ada bawak anak jalan-jalan macam zaman kita sekarangnikan.. Paling tidak pergiler rumah sedara mara. Akak pergi Taipingnipun sebab ikut opah dan atuk akak naik bas.. Tapi seronoknya tak terkatalah zamantu... Lepastu Taiping juga meninggalkan memori sebab adik akak sekolah di Sekolah Raja Tun Azlan Shah (SERATAS) yang dekat Zoo Taipingtu.. Jadi kalau pergi sana mesti berkelah di Taman Tasik Taiping siap bawak 'rice cooker' lagi.. Isyh kenangan betoiler... 

Sebenarnya Taipingni memang sangat istimewa sebab pernah jadi ibu negeri Perak sebelum berpindah ke Taiping. Sebab itulah banyak pembinaan dan kemudahan bermula di sini.. Sebab itu bandar Taiping ini digelar "yang pertama"dalam penulisan bercetak atau elektronik... Dikhabarkan ada lebih kurang 31 bahan sejarah pertama di Malaysia terdapat di sini...
Jom baca blog TAIPING BANDAR WARISAN ada ditulisnya 31 bahan sejarah yang mewarnai Bandar Taiping suatu hari dulu.. Blog Asam Garam 2 Puterini pun memang sangat informatif untuk orang ramai mengenali negeri Perak... 

Jom tengok gambar kami  semasa di sana... 
 Muzium Taiping yang dah 127 tahun umurnya... 
 Yong Tau Foo memang femes di Taipingni Gerai belakang Bomba...
Banyak gerai yang menjual Yong Tau Foo di sini tapi yang ini kami pilih malamtu... 
Perniagaan Yong Tau Foo ni dah 30 tahun umurnya... hebat... hebat...
Taman Tasik Taiping yang mendamaikan siang  dan indah di malam hari...
Impian bawak anak naik Bukit Larut tercapai... 

Tapi impian akak yang membawa akak ke sini tidak tercapai.. Misi GAGAL... 
Apakah impiannya itu nantilah akak ceritakan... 

12 comments:

  1. Sya suka sgt g taiping..sbb mmg tmpt asal mak kat situ..mmg nyaman dan tenang bila smpai kat sna..klu tensen2 mmg tasa nk jln2 sana je.. :)

    ReplyDelete
  2. sesiapa yg ke taiping ni mesti bergambar kat taman tasik taiping ni..view mmg cantik..JM baru sampai sekali je di taiping ni itupun semata2 pegi Zoo Taiping

    ReplyDelete
  3. taiping memang old town betul..tenang je..lamanya tak jalan2 negeri sendiri ni..bila akak cerita balik ni rasa mcm terkenang jugak kenangan zaman kecik2

    ReplyDelete
  4. taiping mmg sll hujan kan..
    hari tu sy pegi jenjalan ngn family hujan gk la..
    tu psl tk dpt nk masuk zoo awai gak..

    lawa la kak gmbr taman tasik taiping tu...

    ReplyDelete
  5. seronoknya...aritu tgk documentary kt tv psl taiping...warrghhh nk g jg

    ReplyDelete
  6. Falsya penah 3thn duk tepen..kalau gie sana dh byk dh perubahan..selalu kalau gie tepen falsya makan black mountain kat bwh larut matang..sedapppppp..nyum nyum

    ReplyDelete
  7. sy pula suka makan popia basah kat jalan market tu kak...sedap sngt..:) ni pun cadang nak blik kg kat Bagan serai...insyallah la..bole p nyinggah taiping nanti...:)

    ReplyDelete
  8. tak pernah sampai... ada apa kat bkt larut tu?

    ReplyDelete
  9. X pernh g taiping..teringin jgk nk jjln kesana..kongsi info yer nnt leh pergi jgk..:)

    ReplyDelete
  10. Kakak nampak sotong kembang yg bergantungan tu Zila aduhai kalau dapat satu pun dah penuh pinggan:)

    ReplyDelete
  11. akak naiktak bukit larut?katanya ada bunga tulip ye kak..bestnye

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang