Nuffnang saya

Followers

Wednesday, December 18, 2013

Resipi DORAYAKI

Jom buat dorayaki kesukaan Doremon ini...
Buat masa kat rumah adik akak haritu ... 
Sebenarnya macam lempengjer kot...
Tapi ambil resipini dari MyResipi katanya Dorayaki kira Dorayakiler kot...
Jom kita layankanjer... 
Kuali istimewa adik akak ambil dari rumah kampung kami...
Emak kata kualini umurnya dah 44 tahun.... Percayalah...
Atikah sapu coklat atas Dorayaki...
Letak sekejapjer dah habis... 

DORAYAKI

Bahan-bahan :-

100gm tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanilla
Inti :- Coklat makanan

Cara-cara

1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
4. Panaskan kuali yang tidak melekat (non stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan.
5. Apabila telah keperangan sebelah bawahtu, terbalikkan untuk sebelah yang satu lagi.. 
6. Agak-agak dah siaptu  sapukan dengan coklat dan tangkupkan... 

19 comments:

  1. nampak best, tk pernah buat sendiri lagi, tq share resepi yer

    ReplyDelete
  2. buat lg berbaloi².. boleh makan bnyk hihihihi .. tp sy x pernah buat...

    ReplyDelete
  3. tak pernah try buat ni.. nampak menarik :)

    ReplyDelete
  4. seronokla anak dara tu leh menolong.. huhu.. mmg berjasa betul kuali tu. tahan lama betul..

    ReplyDelete
  5. dapnya...laju habis tu sape la gaknye punye keje...hheee

    ReplyDelete
  6. waa klasiknya kuali tu, umi sukaaa!

    Tak pernah makan lagi ni, tapi memang sedap nampak, tambahan ada coklat pulak tuuu.

    ReplyDelete
  7. wah tq kak bg resipi..sedap nyaa....

    ReplyDelete
  8. doreyakije..mesti tringat doremon..
    mesti sedap..
    kuali brusia 44 tahun..!!
    comform masakan yg dibuat atas kuali ni akan menjadi he..he.

    ReplyDelete
  9. Huh dorayaki... sedap tu.. teringat doremon makan.. insyallah nak cuba nie :D thanks share kak cho zila :D

    ReplyDelete
  10. rajin buat dorayaki..nmpak cumels n menarik..=D

    ReplyDelete
  11. hurm... dorayaki, anak2 mesti suka, boleh try ni.. tq kak cho...

    ReplyDelete
  12. owh..cam lempeng letak coklat...hihihi..nak try laa mesti mia suka nih

    ReplyDelete
  13. sedapnya..boleh buat dorayaki juga nti...TQ sharing resepi..:)

    ReplyDelete
  14. penah gk buat lempeng
    bhn lebih kurang je
    tp tk taruk la esen vanilla or baking soda tu..hikss

    ReplyDelete
  15. Nampak menyelerakan sangat.. insyaallah nak cuba buat jugak

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang