Nuffnang saya

Followers

Tuesday, October 29, 2013

Night Safari Bukit Gambang Safari Park 1

Harini dah selasakan, alahai cam cepatjer masa berlalu. Ini adalah sambungan dari cerita perjalananpun-bermula. Lambat sikit sebabnya akak jenuh memikir camnerler nak bercerita pasal entrini... Jom kita mulakan.. Tempat pertama yang dilawati setelah sampai di Bukit Gambang Resort City ialah Night Safari. Oleh kerana lewat sampai melepaslah kami untuk ke Safari yang lebih adventure, terasa rugi jugakler... Sebenarnya bolehjer pergi besoknyer lepas mandi di Water Park tapi takut letih, langsung tak pergi pulak so kira jadilah walaupun hanya  dapat meninjau Night Safari... 


Jom kita tengok adventure tak Night Safari di BGRC!!!
Tempat wajib bergambar....
Sampaijer sini terus nampak singani...
Harga tiket untuk Bukit Gambang Safari Park...
Sila bawa MyKad dan MyKid untuk pengesahan kot idak bayojer harga biasa....
Pss :: Jawapan untuk Jari Manis... kalau kita rakyat Malaysia harganya 
tak sama dengan yang takder MyKad.. Perati betoi2...
Kanak-kanak yang ketinggiannya 90cm dan kebawah adalah PERCUMA....

Di Bukit Gambang Safari Park ada dua tarikan sebenarnya satu adalah Wild Savannah dan satu lagi Night Jungle... Ini harga tiket buat masa sekarang untuk Dewasa RM48 dan kanak-kanak adalah RM28. Akan datang harga akan naik lagi sebabnya buat masa sekarang kemudahan dan tarikan tidak sepenuhnya ada lagi yang belum siap...  

Waktu Operasi :-
Wild Savannah :- 2.00 petang hingga 6 petang
Night Jungle :-  6.00 petang hingga 10.00 malam
Kalau beli tiket untuk dua2nya bolehler duduk dalam tu dari pukul 2.00 petang ke 10 malam... 

Safari Park

Bukit Gambang Safari Park opened its door on March 2013: the one and only unusual experience in the world for all walks of life.

The Safari Park has five regions waiting for you to explore. We have specifically designed the walking route and tram route from Night Jungle to Wild Savannah and we promise to our visitors “an eye to eye with the wild’ experience.

Sprawling across 138 acres (approximately 100 football fields!), we inhabitants up to 420 species of animals which can be found in our luxuriant Malaysia Rainforest. We want the children to enjoy and learn about the nature and you to discover something new and unknown of all times.
Ada macam-macam gambar haiwan, kangaroo jadi pilihan dik Ya...
Belakangtu adalah Simba Hilla Plaza...
Tram yang dibelakangtu akan bawak pengunjung ke Wild Savannah...
Di sinilah pintu masuk untuk ke Wild Savannah juga Night Safari... 
~SIMBA HILL GIFT SHOP~
Lepas naik tangga bergerak (escalator) nampaklah  Samba Hill Gift Shop...
Tak beli apa-apapun kat sini... 
~SIMBA HILL WHITE LION~
Inilah benda pertama kita lihat sebelum masuk ke Night Safari...
Nampak dua ekor Singa Putih sedang berehat dan bersantai..
Di sini juga ada  tempat makan yang bernama Simba Hill Gourmet Hall
Bestkan makan sambil tengok Singa.... 
Belakang kamitu adalah Pintu Masuk Taman (Park Entrance)
Jauh jugak nak ke dalamtu, berbukit lak... 
Suami akak dah merungut sebab kalau siang ada tram tapi malam kena jalan kaki....
Tapi sebenarnya kawasan Night Safari ni tak ler besar sangat... 
Sampai sini ada dua simpang... nak pergi ke Night Jungle ataupun ke Foreign Village..

~FOREIGN VILLAGE~
Jom kita singgah Foreign Village... 
Apa ada di sini???
a) Village Arena
b) Saddle Castle
c) Farm House
d) Village Nursery
e) Egyptian Market
f) Malayan House
g) Petting Kingdom
h) Village Courtyard
Sori mori kualiti gambar kurang memuaskan langsung...
Papan tanda ke Malayan House dan Petting Zoo... 
~MALAYAN HOUSE~
Kat kawasan rumahni ada itik, ayam dan reban ayam memang sesuai untuk 
anak bandar yang tak sempat nak tengok semuatu... 
~PETTING ZOO~
Kat sini boleh sentuh dan beri makan binatang... 
Ada sikit bau tapi oklah...
~FARM HOUSE~
Di belakang kami ada macam-macam binatang..
Atikah dan Azalia paling suka dengan anak gajahtu..
~Egyptian Market~
Selain dari Simba Hill Gourmet Hall untuk makan di sini juga boleh makan..
Makanan di sini lebih kepada nasi beriani ....
Tempatni dekatjer dengan Farm House dan Malayan House....
~VILLAGE COURTYARD~
Pentas dibelakangtu untuk pertunjukan api...

NIGHT JUNGLE
Apa ada di sini?
a) Night Jungle Square
b) Night Jungle Walk
~Night Jungle Square~
Dibelakang dik Yatu ada macam-macam jenis binatang yang duduk dalam kaca...
Kena datang sendiri tengok binatangni...
~NIGHT JUNGLE WALK~
Selamat datang ke sini... tak luas mana tapi binatang yang ada di sini 
memang nampak lain dari yang biasa kita tengok... 

PERTUNJUKAN dan AKTIVITI
Kalau untuk Night Jungle ada 2 pertunjukan untuk dinikmati...
Satu ialah 'The Lost Jungle' pada pukul 8.00 malam dan 
satu lagi ialah 'Fire Show' pada pukul 8.30malam/9.30malam... 
 ~THE LOST JUNGLE~
Pertunjukan tarzan dan kawan-kawan...
Anak-anak akak suka sesangat pertunjukan ini... 
Istimewanya kita boleh bergambar dengan pelakon ...
Tapi sebab dengar pertunjukan api dah bermula kami 
tak sempat nak ambil gambar dengan tarzan... 
~FIRE SHOW~
Hebat orang Malaysiani apipun dia makan...
Ini memang best walaupun anak akak lebih suka tengok tarzan... 

Keseluruhan akak sekeluarga enjoyjer pergi Night Safarini tapi tempatni belum
sempurna lagi keseluruhannya.... Mungkin kena pergi sekali lagi untuk merasainya...
Tapi dari segi hargnaya pada akak agak mahal tapi mungkin kos untuk membina,

pentadbiran dan mengekalkan taman ini juga tinggi...
Apapun kami terhibur... sayonara Safari Park BGRC Kuantan...  
Jom tengok kawan blog kita yang pergi ke sana juga...

25 comments:

  1. jauh perjalanan smp ke gambang sana yer.. bila agaknya Queen nak sampai ke sini.. hehehe nnt kalau nk pergi boleh scroll balik blog akak la

    ReplyDelete
  2. part ada persembahan tu yang best, zila..
    tapi kalau kena jalan kaki, alamat surrenderlah..

    ReplyDelete
  3. Lepas baca entry ni JM pun teringin nak bawak adik jalan2 kat sana tapi kalau RM68 dewasa utk 2 pakej tu..fengsan

    ReplyDelete
  4. ni macam luas je ni kak. kena ambik byk masa la jugak nak menjelajah ye

    ReplyDelete
  5. Akak pergi water park jer tu ari zila.. cam seronok pulak safari night tu Ye ;)

    ReplyDelete
  6. Bestnya kat sini.. ni buat saya tertarik ni.. boleh masukka dalam rancangan cuti sekolah nanti.

    ReplyDelete
  7. ooo pi bukit gambang yek...saya tak pernah datang sini...best jugek yer...nanti nak bawak2 anak2 jugala...

    ReplyDelete
  8. Menarik wpun nampak masih banyak yang belum sempurna. Tapi untuk anak-anak jelajah sangat sesuai.

    Harga tiket pun boleh tahan eh...

    ReplyDelete
  9. Menarik...anak2 pling terujalah ni.. tp itulah harga mahal jugak ye...

    ReplyDelete
  10. Mahal jgk. Tapi sangat menarik. Saya mmg plan nak pegi sini bawak Luth. Tunggu dia besar dah reti berjalan nnt la. Biasa kalau lalu kat highway tu boleh nampak zirafah dari atas hway.

    ReplyDelete
  11. Kami tak pernah lagi sampai... nampak menarik jugak ni....
    Tapi kalu cuti sekolah mesti ramai kan..

    ReplyDelete
  12. Best tu..sesuai nak bawa anak anak..Harga tiket a bit mahal...tapi maybe betul la,utk maintain tempat tu kos tinggi

    ReplyDelete
  13. Okla klau bawak budak2 p tempat macam ni kan :D

    ReplyDelete
  14. harga bole tahan gak...
    ramai juga yang datang sini nampaknya......

    ReplyDelete
  15. zura tak tahu plak ade tempat nih kat gambang tuh. baru lagi kot~

    ReplyDelete
  16. Masa kakak pergi Bukit Gambang kami hanya ke water park sebab tak bermalam - saja singgah masa balik dari T'ganu.

    Tengok gambar Zila tepek best juga tu:)

    ReplyDelete
  17. klu nak tgk semuanya , dr pagi ke mlm lah jwpnya nih ...

    ReplyDelete
  18. aha,,,baru dapat tgk gambar kak Zila dalam bentuk full image :-)

    ReplyDelete
  19. thanks 4 the informatin yg sgt2 berguna pd alin yg tak pernah g lagi..drpd entry mmg terasa keseronokkannyer..lagi2 ada binatang yg mmg hampir dgn pengunjung..

    awak stay kat mana?

    ReplyDelete
  20. boleh tahan jgk harganya yer... tp kalau berbaloi² takpa..

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang