Nasi Lemuni
Oleh kerana ada yang bertanya kitapun ada masa so di sini akak tolong jawabkan yerk...
Tarikh: 29 Julai 2013
Saiz hidangan untuk: 4 orang
Jom baca kisah kawan blog kita yang pergi ke gerai yang sama dengan rancangan Sarapan TV3 semalam... NASI LEMAK KAK BEDAH
Ann Ishak kata nasi lemunini warnanya tetap putih macam nasi lemak tu ke...Jom kita tengok resipi dan gambar yang akak ambil dari majalah RASA....
Jawapannya TIDAK
Nik Ros kata tak pernah tahu sal nasi lemuni ni. so tak dapat byg rupa dia mcm mana.
Jawapannya tengok gambar kat bawah tuler rupanya....
Lydsunshine kata daun lemuni tu masuk skali dalam nasik ke masa masak? ATau jadi kerabu je?
Jawapannya daun tu kena kisar dan tapis dan masukkan dalam bancuhan nasi..
Daun lemuni hendaklah dikisar dan ditapis airnya sebelum dimasukkan ke dalam bancuhan nasi ini. Warna nasi ini iaitu ungu kehijauan diperoleh daripada ekstrak daun lemuni dan rasanya sedikit berherba namun enak.
Inilah rupa nasinya...
Tarikh: 29 Julai 2013
Waktu memasak: 25 minit
BAHAN-BAHAN:
- 1kg beras Basmathi | dibasuh bersih dan tos
- 250gm daun lemuni
- 3 helai daun pandan | disimpul
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 250ml santan pekat
- Air secukupnya untuk menanak
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR KASAR:
- 3 labu bawang besar
- 1 labu bawang putih
- 5cm halia
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sekejap.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga kekuningan.
3. Setelah itu, masukkan daun lemuni, santan dan air secukupnya untuk menanak nasi.
4. Akhir sekali, kacau nasi dan gembur-gemburkan supaya masak sempurna.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Jom baca kisah kawan blog kita yang pergi ke gerai yang sama dengan rancangan Sarapan TV3 semalam... NASI LEMAK KAK BEDAH
pernah mkn nasi ni tp tktau nama
ReplyDeletepertama kali dgr
ReplyDeletelieya plak mmg pestime tgk dan dengar namenye kak...menarik tgk...sekali tgk dah mcm nasi ulam plak.....
ReplyDeletefirst time falsya dgr nama nasi nie...
ReplyDeletetak pernah tau pon kak pasal nasi ni..camner rasanya kan??daun lemuni tu de rasa mint2 tak??
ReplyDeleteMcm mn ek kak rasanya nasi nih.. Pos sini sket leh??
ReplyDelete1st time dgr ni kak.. mcm nasi lada hitam plak
ReplyDeleteMacam nasi kerabu sikit ye... tapi masalahnya kakak daun lemuni pun tak kenal Zila..
ReplyDeleteTak de gambau yg kaler ke CZ...tak dapat nak tengok kaler ungu hijau tu hehe
ReplyDeletekakkkkkkkkk zilaaaaa,....sy pernah mkn nasi ni...tp bertahun dulu...suka :)))
ReplyDeleteselalu dgr...tp baru ni tau resepi dan rupa dia....rasa plak x penah...:-)
ReplyDeletedah penah try mkn 2x kot...sedap jugak di samping jaga kesihatan..
ReplyDeletepernah tengok tapi tak pandai makan..
ReplyDeletedaun lemuni tu biasa guna untuk mandian masa dalam pantang.. ;)
rasanya tak pernah makan lagi nih...menarik kalernya
ReplyDeleteSedapppp
ReplyDeleteBaru tengok zilla. tak pernah mkn... Selalunya jual di mana zilla ;)
ReplyDeleteseyes x pernah tahu... tgh pikir.. pernah mkn x huhuhuhu
ReplyDelete