Nuffnang saya

Followers

Thursday, April 24, 2014

Menggunakan LRT lebih mudah dari memandu

Hari khamis rasa semangat sikitkan...
Entri sebelumni kisah nasib si penunggang motorsikal...
Kali ini pulak kisah pengangkutan awam pulak...
Duduk di bandar besarni banyak kemudahan pengangkutan...
Selalunya orang kampung akak kata orang Kuala Lumpur...
Padahal kitani pergi ke KLtu kalau takder hal tak kuasalah nak menempuh jem bagai....
Kitapun malas nak cakap kitani duduk pinggir Kuala Lumpurjer....

Cerita pasal jem atau kesesakan jalan rayani memang tak habis sampai bila-bilapun...
Begitu banyak jalan raya dan lebuh raya dibuka tapi tahap jem tetap sama ataupun lebih lagi...
Manakan tidakkan satu kereta seorang sekarangni...
Bukan tak nak berkongsi kereta ketempat kerja tapi memang tak boleh buatler senang cerita....
Semalam akak ada urusan ke ibu pejabat di Jalan Ampang...
Mula teringin nak bawak kereta sebab sebelum ke sana kena pergi ke SS2 terlebih dahulu...
Tapi fikir balik lebih mudah menggunakan LRT kerana pejabattu berdekatan dengan stesyen LRT...
Menunggu LRT sampai di Taman Bahagia....

Masa pergi semuanya berjalan lancar maalumlah pukul 10.00 pagi ramai yang sudah ke pejabat..
Masa nak baliktu pulak yang seronoknya akak dapat tempat duduk sebab ramai yang turun di KLCC..
Tapi yang menjadi masalahnya pulak ialah bau yang menusuk hidung...
Taukan bau apa kalau dah semua orang angkat tangan...
Oh tidak ini yang tak seronoknya kalau naik LRT terpaksa menahan hidung ini...
Itu belum lagi kalau tak dapat tempat duduk...
Terhoyong-hayang(rasa macam cakap Korea pulak!!)lah kita yang berdiri ini...
Lagi satu pemandangan sakit hati pasangan bercinta di dalam LRT...
Ingat duniani dia yang punya...
Ha.. ha.. lagi satu yang paling sakit hati bila ada yang buat 'dunno'jer pada warga emas...
Bukannya nak pelawa warga emastu duduk, malah dia buat tidur pulak...

Tapi sebab dah tak suka sangat nak memandu ku relakan juga...
Kalau komuter ada gerabak khas untuk wanita.. tapi LRT tiada rasanya...
Kalau naik bas akak memang tidak pandai langsung...
Memang sesatlahkalau naik bas...
Naik teksi rasanya mahal pulak dan tak pandai juga...
Akhirnya kalau terpaksa naiklah LRT, lebih mudah...
Sekarangni yang bagusnya kalau akak naik LRT dari Sri Petaling misalnya...
Di stesyen Masjid Jamek boleh bertukar LRT ke Ampang Park tanpa perlu keluar membeli tiket lagi...
Semuanya bersambung dan sangat memudahkan.... 

Akak berharap sistem pengangkutan awam di Malaysia akan bertambah baik...
Perkara yang menjadi masalah ialah tempat meletak kereta di stesyen LRT...
Kemudahan tren juga mintaklah betambah terutama diwaktu puncak...
Mesin tiket juga menjadi masalah bilangan yang menggunakannya bertambah...
Setelah beratur panjang dan tiba-tiba mesin hanya menerima duit syiling...
Terpaksa beratur di barisan lain yang panjang juga... alahai...
Mungkin pegawai bertugas kena  memantau keadaan tersebut... 

38 comments:

  1. lieya setuju sgt2 dgn penulisan akak...lieya dulu dlm setahun jugak jadi pengguna lrt nie...pagi2 mmg syok semua wangi2....tapi petang aduhai azab hah heheeheh...tapi lagi rela naik lrt dari naik kete...jem teruk nooo ....

    ReplyDelete
  2. saya pun kalau diikutkan mmg lagi rela naik lrt..tapi opis kami sekarang jauh dari lrt.. saya mmg dah tak larat mengharung jem.. stress macam apa.. walau pun bukan saya yg drive.. haha..

    ReplyDelete
  3. JM suka sgnt sistem pengangkutan awan di jepun dan korea..sgt2 efisyen dan mesin tiket pun byk ak perlu risau..maybe sana negara maju..tapi kita msia perlu imrpove..terlalu byk kenderaa di atas jlnraya itu yg jem..di Jepun mereka menggunakan subway sepenuhnya..atas jln raya kurang kenderaan..udara pun x tercemar

    ReplyDelete
  4. saya pun kalo ada KTM ke LRT kat cyber kompom jadi pengguna setia... sbb malas nak drive ni... syok sbb dapat ler exercise gitu berebut2 berkejar2... hihi...

    ReplyDelete
  5. mmg guna lrt senang nk elak jammed tp kalo time epak hours hrp maklum la sesak...bab bau tu mmg keno redho je la kn

    ReplyDelete
  6. rindu plak zaman ber'komuter' n lrt ni skrg dh tak merasa la... bab 'bau' yg menusuk tu mmng hazabbbb ;p

    ReplyDelete
  7. dah lama x naik lrt, komuter, bas dan lain2 pengangkutan awam. sbb xde keperluan, nak ke office pun xde kemudahan2 tu. sudahnya driving je la. lagi cepat sampai. hehehe

    ReplyDelete
  8. Ingat lagi first time naik lrt setelah sekian lama xnaik..terasa mcm peghak sgt..hehe..

    Falsya lg prefer naik kete dr train..sbb2 nye mcm kak ila ckp la..ngan baunye, ngan org ramai gile2..ngan org2 suke main rempuh je bile nak masuk n kuau..

    ReplyDelete
  9. untung kalau orang yg rumahnyer dekat dengan public transport..tp sy yg stay kat Kajang ni x sesuai...sebabnya hantar anak kat CHeras..nak patah balik ke Cyberjaya..rasanya x ada public transport yg sesuai..terpaksa naik kereta gak

    ReplyDelete
  10. kena buat sistem parking bertingkat kan kak
    jimat ms n tenaga naik lrt ni w/pun ada mslh yg lain spt bau tu..tp ok lg kot kan haha

    ReplyDelete
  11. dah lama tak naik pengangkutan awam.. lagipun kawasan tempat tinggal ai agak jauh dari jalan besar, nak tak nak kena naik kenderaan sendiri.. camanelah agaknya kalau bawak anak2 naik LRT agaknya.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. sepanjang dok kl ni baru 2 ke 3 kali naik kak..dah berkurun lamanya..
    anak2 memang la dok memaksa nak naik benda ni..tak tau bila la boleh bawak dorang..malas nak bersesak..

    ReplyDelete
  13. kalau dekat opis saya ada lrt..dah lama saya naik lrt dari drive sendiri.

    ReplyDelete
  14. Akak.. zura nih adalah pengguna public transport skrg nih.. dulu zura memang bawa kete pergi keje. tapi skrg zura naik komuter dr shah alam turun di subang jaya then amik bas ke kelana jaya. rasanye memang jauh lagi senang naik public transport nih. bagi siapa yang malas nak redah jem cam zura lah.. hahahha.. dlm bas zura tido jer.. kalo memandu sendirik konfem stress jer melayan jem di federal hiway tuh. :)

    ReplyDelete
  15. Kak...klo ada LRT kat cyberjaya ni, memang nak sgt naik kak. Tak serabut kepala nak hadap jalan yg sesak.

    ReplyDelete
  16. dah lama dah saya tak naik lrt ni..
    zaman belajo dulu memang sokmo guna:)

    ReplyDelete
  17. Yg pura-pura tersentuh lagi satu hal ye Zila. Tapi itulah risiko bila naik kenderaaan awam macam LRT ini.

    Yg yg best jimat minyak berbanding naik kereta sendiri.

    ReplyDelete
  18. lrt penyelesaian dari masalah jam..tp tu la kan mana ada yg perfect..public transport pun ada pro n kontra..

    ReplyDelete
  19. tp ikut org jgk kak... sbb mcm dana yg takde lrt area ukay perdana tu memandu lbh baik dari naik lrt heheh

    ReplyDelete
  20. kan naik lrt menyenangkan.
    bab angkat tgn tu no komen. hihi.tapi lebih ok la berbanding angkat tgn time baik bas kak. hihi.

    sy suka naik lrt kalau nk jalan2 je.. dan yg pntg x beli brg.haha.kang x larat nk mengusungnya pulak.

    bab beli token, berbaris pnjng mmg knapantau.nk2 time kemuncak

    ReplyDelete
  21. jarang naik public transport... masa belajar dulu selalu lah, tu je yg ada...hhheeee

    ReplyDelete
  22. best kan guna trnspot awam..area kami xder la pulok..huhuu

    ReplyDelete
  23. teringat waktu saya duduk lembah kelang pulak..
    komuter, lrt tu dah jadi pengangkutan wajib..
    mesti jakun nanti bila berpeluang

    ReplyDelete
  24. kalau p KL akak pn lebih selesa naik LRT.....cpt n selesa.

    ReplyDelete
  25. Dlu ms kerja mmg guna comuter dgn lrt. Tk pyh pk jammed tp kena pk jammed dl lrt je pg2. Hehe...

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. aku tak reti naik kemudahan awam .... gile boleh nangis klu salah naik ke ape ... huaaaaaaaaa
    penah naik star pe tah yg kat bangsar tu pastu erl ade kot bwh 5 kali komuter adele 4 klai kot ..... huhu

    ReplyDelete
  28. Naik public transport kadang2 lagi berbaloi kan kak!! yg tahan tu ada bau2an tu la.. turun train rasa mcm lega jer dapat oksigen lain ekekeke

    Sha slalu pakai kad tn go jer kak beli tiket hehehe

    ReplyDelete
  29. tgk stesen lrt rindu plak zaman study dulu...lrt la transport utama nak kemana2.. :)

    ReplyDelete
  30. Guna tng je senang. Sy pi keja mmg nek komuter. Mls nak drive sbb jln jem teruk pagi ptg. Nek tren siap leh tido lagi.

    ReplyDelete
  31. kalau LRT ok la, laju dan jarang sgt delay... kalu komuter, mmg hazab..dh la slow, pastu selalu delay...mmg trauma la nk naik komuter compare ngn tren jenis lain

    ReplyDelete
  32. kalau LRT ok la, laju dan jarang sgt delay... kalu komuter, mmg hazab..dh la slow, pastu selalu delay...mmg trauma la nk naik komuter compare ngn tren jenis lain

    ReplyDelete
  33. OKje lagilah tak pandai naik LRT CZ...bukan tak reti macamana sebab tak biasa hehe mau sesat barat jadinya tu...
    Tapi mmg betul KL ni mana mana pun jemkan...

    ReplyDelete
  34. Kalau sistem pengangkutan awam di Kuala Lumpur ni lebih baik, memang saya pun akan pilih pengangkutan awam. Macam sekarang ni kalau nak naik LRT dari rumah, kena ambil bas dulu, naik LRT, tukar kat Masjid Jamek, naik Putra pulak, lepas tu kena menapak lagi ke pejabat. Eh, pendek kata tak kuasa tau nak keluar peluh banyak-banyak sebelum start bekerja :) Kalau bawa kereta ke stesen LRT, takda parking pulak dan rasa tak selamat pun ya juga.

    Nak car pool tu memang sukarlah, Cho.

    ReplyDelete
  35. actually saya lagi suka naik train kalau takde rebut2 sampai takleh masuk langsung dan takde delay. bagi saya antara lrt dgn komuter, saya lagi suka lrt. sbb lrt lebih punctual. tapi tak tau la skrg komuter dah punctual ke tak, dah lama tak naik. nnt kita tunggu mrt siap plak. tgk cemana prestasi dia.

    ReplyDelete
  36. Guna LRT lg mudah kak..sy biasa naik LRT time nak lunch kat KL Sentral..dpn menara TM ada stesen Kerinchi :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang