Nuffnang saya

Tuesday, March 6, 2012

Lesen Kereta bukan untuk disimpan

Kenapa isu ini akak tulis hari ini? Begini ceritanya adik sepejabat akak bernama Rozi accident pada 13hb Februari yang lalu dalam perjalanan balik kerja dengan suaminya. Memang Rozi akan dihantar dan diambil oleh suaminya untuk bekerja. Kini dah setengah bulan Rozi tak datang kerja dan keadaan dia dah beransur pulih. Masalahnya kaki suami dia yang telah dimasukkan skru tidak pulih sepenuhnya.

Jadi camnerler Rozi nak pergi kerja kalau dah jadi cam ginikan. Nasib jugalah Rozi memang dah lesen memandu tapi masalahnya dia tidak biasa bawa. pst: akak jeles tau suami dia sanggup hantar dia dari Bandar Tun Hussein Onn pergi Puchong dan lepastu pergi kerja di Bukit Kiara. Mungkin sebab suami dia kategori orang begini maka Rozi memang tidak mempunyai keinginan yang tinggi untuk pandai membawa kereta.

Nampaknya selepas kejadian ini Rozi terpaksalah untuk memandu sendiri ketempat kerja sebabnya suaminya mungkin diberikan cuti sakit yang lebih lama dari dia. Itulah sebabnya sebagai orang perempuan teramat disarankan untuk tidak takut untuk memandu. Lantaklah orang kata lembap, terhegeh-hegeh atau seumpamanya yang penting kalau selalu bawak keretani lama-lama jadi profesional. Ini untuk kebaikan diri sendiri dan keluarga..

Akaknipun dah ada masalah kalau bab keretani sebabnya sekarang dah tak berapa nak tau kalau keretatu manual. Padahal dulu ulang alik dari Bota-Ipoh bawa kereta manual iswara yang stering berattujer.
Kepada yang tak ada lesen kereta disarankan terlebih dahulu untuk mendapatkan lesen memandu.. isyh teringat kisah semasa nak ambil lesen kereta dulu-dulu.

19 comments:

  1. opppps ai ada lesen tapi dok perap kat dlm wallet..kes hubby le tak galakkan .. tak tau le syg kete ke syg bini dia hahahaha

    ReplyDelete
  2. assalam cho zila..memang terkena batang hidung acik ni..penyek terus.he he
    acik dah ada lesen sejak 1989 lagi..tapi tak pernah bawak kete.ada jugak nak cuba2 tapi asek gaduh je..tak pernahnya yang betul.salah je.ada sekali suami acik demam..acik nak antar dia keklinik..terus baik dia..boleh bawak kete pi klinik.kalau dia kursus acik cuti le.
    dulu acik teringin sangat.bila suami kerja acik bawak keliling2 tu..ada pulak kawan dia bagi tau..terus dibawak kunci pi kerja..tu le dia..kadang2 orang pompuan ni bukan tak nak bawak kete zila..tapi tak dapat keizinan.sekrang ni tunggu anak je la yang bawak kalau ayahnya tak de.
    sory zila..terpanjang..he he

    ReplyDelete
  3. hehehehe... aduh la,kt opis ni ramai kwn pmpuan yg ada lesen tp dh di framekan...
    senang keje sbb somi masing2 keje kt jabatan yg sma gk... cam dana n yg lain2,yg jenis kene berdikari mmg bwk kete ke sana sini lah...

    kadang tu tkt selalu di jadikan alasan,cume kalu time2 kecemasan camne yek... aduhla wanita skrg tak blh manja sgt

    ReplyDelete
  4. best pulak tajuknikan... betoi.. mcm suami akaklerni suka komplen kalau kita memandu... sebabtu tak suka tapikan akak dah boleh bawak kereta sebelum kawen lagi so takder masalah..
    dulu akak ada dua kereta tapi semenjak satutu excident dan hancur terus tinggal satu kereta... memang kalau der kereta sorang satu tak menjadi masalah...

    ReplyDelete
  5. teman ramei kwn yg kategori ni...aternya kalo k mana harap kiter je la jd drebar! hahahah

    ReplyDelete
  6. saya pun sama ngan kawan akak tu..suami saya pun sama tak bg saya drive..memang susah kalau time dia sakit tu..padehal saya rasa saya boleh je bawak..lagipun kete auto kan

    ReplyDelete
  7. assalam Cho
    terasa juga ni he he lesen ambik sblm kawen 12 thn lepas he he
    tp bukan manja cuma pas kawen satu opis so dia bawa keta, balik pun bila ada anak2 masa anak2 kecik suami yg bawa ke sana-sini..
    teringin sgt nak drive sendiri tp ...he he

    ReplyDelete
  8. for me,biarla kite tahu memandu...berdikari..sebabnya,kdg2 kita x tahu masa depan kite camne..cthnye mak sy..nasibla pandai memandu..so bile arwah ayah x de..x dela mati langkah..juz my 20 sen =p

    heheheee x taula ingat ke x bawak kete manual ni...asek bawak auto je hehee....

    ReplyDelete
  9. alamakk kak cerita pasal lesen .. saya lupe nak tgk lesen keter saya mati bileee huhuh
    dah lah travel jauh ke tempat kerja .. adehhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  10. lya ada lesen.. tp terperam dh hampir 6-7 thn kot.. tp every year ttp samb lesen.. lya x memandu sbb sakit & doc x galakkan memandu takut bahayakan nyawa lya n org lain.. kali trakhir lya drive ,,pastu pengsan.. mmg excident gak la..mujur tbabas n drive plahan j time tu.. jd sejak tu lya x drive.. lya ada pyakit kronik y bila2 masa j blh myerang..kdg2 xde isyarat...

    tp..bg y sihat tu.. mmg seribu kali sygla kalo x memandu kan..

    ReplyDelete
  11. itu lah yang terjadi kat dieyana kak...hihhkihkh...bila dh timbul masalah, baru lah terhegeh2 nk drive kereta, lesen dh lama ada dr tahun 2003, awal 2012 ni baru saya drive..mmg terhegeh2.. sekarang, sudah rasa senang banyak, tak payah nak susahkan suami lagi. tak bimbang kalau suami out station bla bla bla...heheh. Alhamdulillah sangat2.:-)

    ReplyDelete
  12. same cam sy.. peram lesen kete.. naik moto je g keje.. hehehe

    ReplyDelete
  13. aduyyaaiii...terasalah pulak..sy pun ada lesen tp terperap aje. tiap2 thn renew...nie gara2 asben suh stop drive ms pregnant anak sulung..pas tue terus takut nak drive..smpi skrg..pegi keje asben anta..blk kdg tmpg kwn..kalau dah darurat sgt blk naik bas...hehehe

    ReplyDelete
  14. Kakcik ada lesen memandu yang 'akan dihidupkan bila mati'. Tapi suami tak pernah beri galakan untuk kakcik memandu. Dia lebih sanggup jadi pemandu. Bila dia ada urusan lain, anaklah yang jadi mangsa. Bukan tak terkilan, tapi dah malas nak bising2 lagi... :(

    ReplyDelete
  15. dlu sy blh bwk manual dgn cekap..lsp kawin kete hubby auto..dh terbiasa ngan auto ni ntah dh lupa bwk manual..pdhl tksuka kete auto..haha

    ReplyDelete
  16. Setuju dgn pendapat ni cho zila. Dan nampaknya mmg ramai commentator yg terkena dgn tembakan cho ni. Heheh... Kalau boleh, org pompuan ni jgn bergantung sgt dgn suami. Kalau semuanya baik dan selamat takpe. Tapi in case kalo berlaku apa2 yg kita tak minta berlaku, nnt kita yg susah. Cuma tu la.. saya faham.. kadang2 bukannya pompuan tanak berdikari, tapi suami yang tak izinkan utk bawak kereta sendiri, pergi mana2 sendiri. Kalau dah mcm tu, takkan nak ingkar ckp suami kan? Dulu kakak saya pun sama. Dia nak belajar memandu, amik lesen pun suami dia tak bagi. Last2 bila suami dia kena transfer tempat jauh, terpaksa la kakak saya amik lesen jgk utk hantar dan amik anak2 pegi dan balik skolah. Nak beli barang pun senang.

    ReplyDelete
  17. same kes dgn sy nie jgk..ade lesen tp simpan rapi dlm wallet..huhu
    bkn xpndai tp takuttttttt..;P

    ReplyDelete
  18. hehe..sy bru dpt lesen thun lepas..skrg kadang2 je bwk keta

    ReplyDelete
  19. Nurul pun dulu dpt lesen lama terperuk dlm purse,tp skrg setakat pegi keja dan htr anak2 gi sklh bolehlah lepas,klu gi jauh cam blk kpg memang hubby je yg drive,hari sabtu nie nak cuba blk kpg ngan anak2 sbb hubby dah blk kpg smlm nak operate batu karangnya..... Harap semuanya selamat.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang