Nuffnang saya

Followers

Tuesday, February 11, 2014

Berkongsi kenangan mainan zaman dahulu

Harini dah selasakan, Februari juga dah masuk hari ke sebelas..
Begitulah cepatnya masa berlalu..
Belum sempat nak buat benda berfaedah dah masuk bulan baru...

Pagini akak nak membuang sekian banyaknya gambar dalam komputer...
Rasa macam berat semacamjer terjumpa gambar untuk dikongsikan bersama...
 CONGKAK
~ Sampailah sekarangni cucu-cucu opah selalu main congkak kalau berkumpul~
Bayangkanlah kalau congkak sebesar itu cepat kurusler sebab kena bergerak... 
TING-TING atau KAPAL TERBANG
~Dulu nak main kena lukis atas tanah~
Budak sekarangni takler main bendani ... 
Ini takder kena mengenapun dengan mainan zaman dulu...
Tapi suka tengok gambarni...
Lagipun dulu permainannya kasar tapi tak pernahlah kami cedera..
~opps ada sekali akak cedera tapi salah akakler juga...
masatu semua orang sibuk memasak sebab esoknya hari raya aidiladha..
Yang kami adik beradikni main dalam bilik opah..
Main menyorok dalam selimut.. sekali adik akak ketuk kepala akak...
Dia ketuk guna kayu garuk belakang yang dibuat dari tempurung kelapa..
memang berdarahler.... bawak pergi klinik kena jahitlah jugak...
Jadinya hari raya semua orang panggil akak hajjah...
tapi hajjah pakai serban... ha.. ha... ha... ~


~ Gambar kenangan ini adalah dari kamera adik akak yang bercuti di Langkawi tahun lepas...~
Model dua orangtu anak sedara akak... 

Banyak sebenarnya permainan zaman dulu-dulu...
Nanti senang-senang nak ingat balik dan suruh anak akak buat demo...
Dulu masa sekolah rendah sebelum masuk kelas mesti main dulukan...
Selalunya main zero point atau lompat getah...
Masuk kelas dah berpeluh-peluh tapi belajar tetap semangat... 
SUMBER :: FACEBOOK

28 comments:

  1. Saya masa sekolah rendah pun suka main zero point. Pernah kenalkan permainan ni pada anak2 tapi mereka tak berapa minat nak main, lebih suka dengan gadget, huhu.

    ReplyDelete
  2. gambar budak main getah tu memang epic!

    teringat... zero point!

    ReplyDelete
  3. mainan dulu dulu lagi best... kan kan..
    saya suka main getah tu.. weOls dulu panggil zero-point...

    ReplyDelete
  4. gambo last tu, saya cukup suker :)

    ReplyDelete
  5. hahhaa... rindu giler zaman kecik2 macam2 mainan free kita dapat main...skrg nak main semua kena beli! >_<

    ReplyDelete
  6. suka jugak dengan gambar last tuh.
    kenangan betol permainan tuh kan~
    melompat x nak kalah dulu walaupon dah agak besar time tuh. hahaha

    congkak plak zura selalu main masa bulan puasa. nak melompat time2 puasa x larat.. jadiknye kami layan main congkak sementara menunggu waktu berbuka.hehehe :)

    ReplyDelete
  7. Permainan ni memang slalu main masa jama kanak². Arrgghhhh...rindunya zaman tu. Permainan dulu dah tak macam permainan skang.

    ReplyDelete
  8. zero point!!!!!
    nostaljik nya!!

    pernah/tau main A.E.I.O U !??

    ReplyDelete
  9. RIndunya dengan zaman kanak2 ni Kak.. dulu suka main congkak & Ting-ting tu...hehe

    ReplyDelete
  10. zero point...
    saya suka..saya suka...
    suke main permainan kg...huhu
    bole buat game fmily day..hihi

    ReplyDelete
  11. betul2 kenangan..congkak kt umah masih ade lg...dh lame xkeluarkan tkt anak buah main abis guli bersepah kang..

    zero point part rendah, lepas la..hahha
    teng teng slalo gaduh lepas line..hehhe

    ReplyDelete
  12. Saya selalu gagal main zero point tu. Takat pinggang jer lepas sebab tak reti lompat tinggi. Bukan atlit lah katakan. Tapi, kalau main galah panjang, saya lah champion...hahahaha. Teng teng pun saya champion. Batu seremban main kalau dah tak ada tenaga nak berlari dan melompat... a.k.a. main dalam kelas..hehehehe

    ReplyDelete
  13. Kenangan kan sume ni...
    Skrg budak2 ngadap ipad n tab je
    Huhu

    ReplyDelete
  14. dulu zmn sy mmg suka main kapal terbang tu ngan zero point..hehe

    xcise gk tu kan..

    ReplyDelete
  15. budak-budak sekarang tak tahu dan tak pandang pun mainan kita dulu kan kak..mereka asyik main mainan di hp je...

    ReplyDelete
  16. Tetibe mcm rindu pulak game2 waktu kecik2..budak2 skang nie mana ade kak nak main mcm kite..semuanye dh ngadap tab, ps2 la psp la..

    ReplyDelete
  17. Congkak anak kakak masih main tapi teng-teng dan lompat tali tu dah tak adalah Zila.

    Ingat dedulu balik sekolah mainan inilah yg dicari:)

    ReplyDelete
  18. indahnya zaman dulu2 kan..terutamanya game zeropoint tu

    ReplyDelete
  19. Slalunya kawan yang tinggi pasti jd rebutan lau main getah tu..

    ReplyDelete
  20. Tak reti main congkak, tapi yang last tu lompat getah tu..selalu main pas balik sekolah dlu2..

    ReplyDelete
  21. giant congkak tu kak....heheh

    tapi tu laa permainan zaman kite mase kanak2 kan kak...percaya lah ade yg anak2 kite tak tau pun main skrang....

    ReplyDelete
  22. main getah tu paling nostalgik. COngkak saya tak main sgt. Game2 yg ayu2 macam tu. Heheh. Dulu paras kepala dan sejengkal lebih dari kepala tu kira kacang je. Heheh. Sekarang paras bahu pun belum tentu lepas. hahaha.

    ReplyDelete
  23. Rindunya nak main tingting kapal terbang

    ReplyDelete
  24. Rindunya nak main mainan kanak2 dlu..
    Congkak, tali skipping, tingting, tiang, tuju kasut.. eh macam2 la :)

    ReplyDelete
  25. Gambar budak main getah yang tengah buat aksi melompat tu memang ohsem betul :)

    Haish...tetiba teringat zaman kanak-kanak yang dah lama betul berlalu!

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang