Nuffnang saya

Followers

Tuesday, September 10, 2013

Pilihan makanan di majlis merisik dan bertunang

Harini bermulalah perjuangan anak-anak tahun enam dalam UPSR. Selamat Berjaya untuk semua. Atikah yang paling seronok sebabnya dia cuti dari hari jumaat lepas sampai khamis depanni.. ulala... cuti sakan, seminggutu... Entri harini hanya kisah makan untuk majlis merisik dan bertunang dua orang sepupu yang telahpun berlangsung selang seminggutu... jom layan... 

Kalau bab makan akak memang respek ngan famili sebelah suami. Pilihan mereka selalunya adalah yang TERBAIK. Untuk majlis merisik dan bertunang Cik Mira akak nak senaraikan menu pilihan keluarga yang memang sangat best... 

Menu Pilihan Majlis Merisik dan Bertunang Amira 25-08-2013..

1) Mi Kari TERBAIK air tangan dari kakak kesayangan Cik Mira. Ha!!! akak tolong 'kopek'kan kerangjer..
2) Nasi Beriani, ayam goreng, dalca, dan tak ingat lagi..
3) Satay yang dibakar semasa majlis.. menu paling hot cepatjer habis..
4) Pulut berkacang dan Rendang Ayam masakan Mak Anjang.
5) Jeli kelapa, ais krim Malaysia, alamak tak hengatler sebab rasa cam ada lagi... 
6) Air yang sedap yang dibancuh dengan penuh kasih sayang... 

Majlis Merisik dan Bertunang Cik Ya
 Mee Kari ada ketam.. ehmmmmm 
mi kari dari Cik Ija memang sedap oooo... 
 Meja untuk mi kari dan Pulut kacang dimakan bersama rendang ayam...
 Nasi berianipun ada, ada banyak lauk tapi dik Ya pilih hanya ayam goreng...
Ada satay panas istimewa dari Ali Satay (kawan Cik Am)
 Aiskrim Malaysiapun ada tau... 
Cupcake comel untuk di'ngap'pun ada...

Untuk majlis merisik dan bertunang Nadya 01-09-2013

1) Nasi beriani juga rasanya, ayam bersambal, sambal jawa, kari kambing dan jelatah. 
2) Rojak buah dari Mak Lang.
3) Mi goreng dan sambal udang dari Mak Anjang
4) Bubur kacang durian dari jiran.
5) Seaneka kuih dan kek pemberian saudara mara dan jiran tetangga.. murah rezeki...
6) Teh Tarik pemberian tokei kedai mamak yang sangat sedap.... 

Majlis Merisik dan Bertunang Cik Nadya
Kita makan dulu... 
Upacara makan yang tak berhenti-henti....
Bubur kacang durian, jeli kelapa dan kuih muih ada di sini
 Rojak Buah yang menambah seleera... 
Udang tipu-tipu masak sambal...
(psss... update :: ramai lak komen tanya pasal udang tipu-tipu ni apa!!
akak masa nak tulis tak tau nak tulis apa..
nak sebut sambal udang bukan udangpun...
Udangni mungkin dari isi ikan dan tepung dibuat bentuk udang... )
Mi Goreng yang sangat sedap.... 
Jeli kelapa yang sangat sedap....
Upacara menapau makanan yang ditunggu-tunggu..

26 comments:

  1. salam kenal... thanks sudi ke blog akak...

    bestkan klu dpt mkan sedap2 mcm ni...senangnya dlm hati...haha

    ReplyDelete
  2. emmmmm semua menyelerakan.....
    udang tipu2 tu nama spesis udang ke???

    ReplyDelete
  3. Ada pulak udang tipu-tipu ye Zila...

    Kalau kenduri keluarga tak sah kalau tak tapau memangnya:)

    ReplyDelete
  4. akak..sedap2 nih..terliur tengok mee kari ngan kaki ketam tuh..
    tapau tu yang syok..leh sambung makan kat umah pulak..hehe

    ReplyDelete
  5. suka dengan cupcake tuh...
    banyak pilihan makanan...kenyang makan..

    ReplyDelete
  6. cantik rupa paras nasi beriani tu kak..

    ReplyDelete
  7. banyak betul makanan, dah macam buat kenduri kawin...sedap2 pulak tu :)

    ReplyDelete
  8. kak oiii...meriahnye lauk pauk kak...mcm2 ade hah...lieya nak terjah me kari dulu...pastu mkn dessert plak...lepas tu rileks2 baru pekena nasi ...hahhaahahah.....rugi tak rase semua kan...

    ReplyDelete
  9. sangat menyelerakan..
    meriah je..

    jom singgah blog saya..
    berkongsi ilmu dan cerita
    http://www.freevitamin.my/2013/07/kenapa-aku-tembam-lepas-start-bekerja.html

    ReplyDelete
  10. Memang best ada majlis2 camni..paling best time makannn dan tapau..hehehe..

    ReplyDelete
  11. bile ada majlis confirm byk makanan kan..akak siap buat senarai yer...

    ReplyDelete
  12. sedapnye menu2 nih semua~
    terliur tengok.. lagi2 part2 desert tuh.. sedappp.

    ReplyDelete
  13. Sedapnyaa tgk lauk pauk kenduri tuh.. :)

    ReplyDelete
  14. kalau majlis merisik dan bertunang pun dah begini hebat makanannya zila, kalau bernikah dan bersanding,sure lagi terangkat lagi..:-))

    meriah...

    ReplyDelete
  15. Waaaah terangkat semua menu..terbaeeek... :-)
    Uiik udang tipu2 pun ada eh..hehe..

    ReplyDelete
  16. wah..sedapnya macam2 makanan.lama xmakan jeli kelapa tu.

    ReplyDelete
  17. wow! meriahnya makanan. drp jauh mmg nampak rupa mcm udang, rupanya bukan yer kak

    ReplyDelete
  18. Upacara menapau tu yang best sekali hehehe.. :D

    ReplyDelete
  19. tau tau..udang tipu tipu tu yg frozen tu kan. dorang buat bila nak makan steam boat. kattesco ada jual. sekalipandang memang mcm udang tapi bukan udang. hahaha..


    hamboi... semua sedap aih..

    ReplyDelete
  20. Kalau bergotong royong nak masak apa pun bolehkan CZ...
    Memang puas makanlah tu nampaknya hehe

    ReplyDelete
  21. sy pegi kenduri kahwin adik ipar sndri tp langsung xbrmaya nak brgambor kak :(

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang