Nuffnang saya

Wednesday, February 22, 2012

One Thousand Million Smiles

Pagi tadi tengok MHI TV3, yang mana isu khas hari ini tentang Sudirman. Hari inikan telah 20 tahun Sudirman meninggal dunia. Akak sentiasa ingat Sudirman kerana tarikh lahir dia sama dengan akak 25hb Mei. Tarikh lahir dia 25-05-1954 dan meninggal dunia pada 22-02-1992, mudah nak ingat. Masa akak sekolah rendah akak bercita-cita nak jadi peguam sebab tarikh lahir samakan tentulah akak boleh berjaya macam diakan. Sekolah menengah keluar cita-cita lain pulak, itu rahsia malu nak cerita.

Tadi ada seorang yang dijemput menyanyikan lagu ini "One Thousand Million Smiles" teringat masa dulu-dulu. Kebanyakan lagu dia adalah kegemaran akak sebenarnya hatta lagu basikal tua sekalipun sebab apa yang dia nyanyikan itu terlalu ikhlas. Macam lagu punch cardtu walaupun masatu akak tak berkerja lagi tapi akak dapat membayangkan jalan ceritanya. Lagu dia amat dekat dihati, tapi selalunya kalau penyanyi lain yang nyanyi lagu dia suara sesedap manapun tidak sama dengan masa Allahyarham menyanyikan.

Jom melawat blog yang memang tribute to Allahyarham ada bercerita pasal :- genap 20 tahun pemergian Sudirman.

36 comments:

  1. eB pn pernah wat tajuk g2... psl aerish :)
    eB minat sgt kat sudir... dier laen.. unik :)
    ps: 50 blog pilihan? 2011 yer?

    ReplyDelete
  2. Sudir sgt talented. Air tin sudir ingat lagi tak? heheh.

    ReplyDelete
  3. sekejab saja masa berlalu dah 20 tahun pemergian awrah
    semoga arwah berada di dalam golongan orang2 yang beriman

    ReplyDelete
  4. al--fatiha buat arwah..moga arwah tenang di sana..
    mmg..semua lgu2 sudirman sedap2 n makin segar hingga skarang kan

    ReplyDelete
  5. alfatihah buat arwah..semoga tergolong dlm glgan org2 yg beriman..ingat lg masa dia meninggal dulu, x semena2 aku menangis..mmg penyanyi pujaan lah waktu tuh w/p masa tuh aku remaja kecik lg..

    ReplyDelete
  6. minat jugak kat arwah.. ingta dulu ada kuar air sudir, tp x penah beli pon..

    ReplyDelete
  7. nanges nages tgk crita KAMI. huhu.. dan lagu fav hani ialah jauh di sudut hati. oohh..menusuk kalbu! :)

    ReplyDelete
  8. pejam celik pejam celik dah 20 tahun..tp tetap dlm ingatan...

    ReplyDelete
  9. dah 20 tahun ye, cepat betul masa berlalu, hanis pun suka lagu tu...

    ReplyDelete
  10. da 20 tahun ye..
    saya mmg minat semua lagu2 arwah..tacing! =(

    ReplyDelete
  11. Sekejap saja rasanya,rupanya dah 20 tahun. Arwah antara penyanyi yang terasa dekat di hati ummi, Al Fatihah..

    ReplyDelete
  12. alfatihah.....

    lagenda yg takkan dilupekan dlm dunia seni......

    ReplyDelete
  13. Cepat betul masa berlalu.. dah 20th beliau meninggalkan kita.. Al-Fatihah..

    p/s : Nampaknya kita akan raikan harijadi pada tarikh yg sama.. :)

    ReplyDelete
  14. Ada gak nonton pagi tadi. kejap je kan dah 20 thn dia pergi.

    ReplyDelete
  15. 20 thN dh?wow...cpt nye msa brlalu..
    Al-fatihah wat arwah sudirman hj arshad.
    Btw,tq sis.sharing is cariNg

    ReplyDelete
  16. Al-Fatihah buat arwah..
    Moga roh beliau dicucuri rahmat..
    Amin!!

    ReplyDelete
  17. sbb tu la org kata.. "Smile with eyes..... bcoz eyes is windows for our soul "

    membuat sesuatu dengan ikhlas akan meninggalkan kesan pada orang lain....

    masa arwah meninggal.... aku dah hbs sekolah......tuanye akuuu huhuhuhu

    p/s :- TQ jengah blog....

    ReplyDelete
  18. arwah sudir meninggal masa saya tkt 2 thn 1992..Al Fatihah

    **nak inform, komen box ni ada word verification, dah 3 kali sy cuba taip maybe lepas kut pasni tp melambatkan proses..sorry saya inform je yea, happy blogging..nice entry :)

    ReplyDelete
  19. Semua lagu yang sudirman nyanyi semua best2 kan..

    ReplyDelete
  20. Al-Fatihah.. teringat masa arwah meninggal, sy masih sekolah rendah.. umo sy masa tu 11 tahun..

    ReplyDelete
  21. Minat dgr lagu2 Allahyarham.....

    ReplyDelete
  22. al fatihah...

    pg td pun ada dgr kat hot fm. diaorg pasang lagu2 allahyarham...

    ReplyDelete
  23. alfatihah...

    sudir sbutir pmata yg sgt bharga. ssl suka sgt lagu bliau langit petang

    ReplyDelete
  24. sy pon sker sudirman..semua dalm kenangan moga rohnya ditempatkan org2 beriman amin

    ReplyDelete
  25. kak saya pun minat sudirman nie
    sukeee sgt2 lagu dia .. ;)

    ReplyDelete
  26. semuanya tinggal kenangan.arwah berada di kelasnya yg tersendiri sebagai penyanyi..Alfatihah..

    ReplyDelete
  27. Saya pon minat Sudirman... AlFatihah untuknya..

    ReplyDelete
  28. sekejap aja 20 tahun... waktu tu dela masih sekolah menengah... ingt lagi pasal berita mlm tu..

    ReplyDelete
  29. salam..mama pun menonton MHI tu..ehem suka dengar suara allahyarham `sudirman` ni..dah 20 tahun..sekejap je rasanya..

    ReplyDelete
  30. diam tak diam,dah 20 tahun arwah takde..

    #ntah2 sok pula ari kita..takutnya..

    ReplyDelete
  31. sedar x sedar 20 tahun dh,
    eija pun layan sume lagu2 arwah sudir..
    mmg sedap didengar hingga kini..

    ReplyDelete
  32. Al-Fatihah buat arwah Sudirman... sekejap je 20 tahun berlalu...

    ReplyDelete
  33. dah lama dah allahyarham sudirman pergi. tetap tak ada pengganti.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang