Nuffnang saya

Tuesday, February 14, 2012

BFF di TV3


Pernah tengok BFF pada hari ahad di TV3? Akak bukanlah suka sangat cerita tu tapi sebabkan dua orang anak akak amat suka cerita yang begini layankan ajalah. Tapi yang ingin akak ceritakan ialah ceritatu ada lebih kurang dengan kisah akak dulu-dulu.

Teringatkan garangnya bapak si Shahidahtu lakonan Razak Ahmad umpama garangnya bapak akak dulu. Persekitaran cerita itu juga seumpama kisah akak dulu-dulu betapa susahnya nak dapat keluar dengan kawan-kawan. Banyak soal siasatnya akhirnya kita yang mengalah tidak perlulah baiklah tinggal di rumah sahaja. Teringat kisah dulu-dulu dengan sepupu yang rapat kami akan gelak. Banyak kenangan kami sebenarnya..
Selepas tamat SPM, Iskandar sudah diterima sebagai pelatih juruterbang manakala Shahidah terpaksa menurut kehendak ayahnya untuk belajar di universiti tempatan. Jauh di lubuk hati, Shahidah masih menyimpan cita-citanya untuk menjadi seorang pereka fesyen yang berjaya di ibu kota
Seperti Shahidah ada cita-cita yang akak pendamkan namun bapa akak tidak bersetuju. Mungkin zaman itu tidak didedahkan dengan keadaan seperti sekarang. Kalau masuk Universiti yang pandai sangat mesti kena jadi doktor, lawyer, engineer kalau macam akak masukler business, ekonomi dan lain-lain. Oleh itu mungkin sampai sekarang akak masih tidak dapat menjiwai bidang yang akak pilih ini.

Selalu akak terasa dah berbelas tahun kerja tapi tak terjumpa rasa bahagianya. Bukan menyalahkan bapa akak tapi semasa kejadian itu berlaku begitulah suasananya. Diapun nak melihat yang TERBAIK untuk anak-anak diakan, tapi pada masa itu fikiran orang adalah begitu. Yang pasti akak tiada kekuatan seperti Shahidah yang berjuang berhabisan untuk mencapai cita-citanya. Itulah kesilapan akak yang paling akak kesali. Akak ada seorang BFF pada masatu yang menasihatkan akak untuk berjuang tapi akak memang agak pesimis orangnya. BFF akak itu yang sekarang sangat berjaya dan akak sangat kagum dengan dia.

Dari seorang yang hanya bergelar guru kini dia merupakan seorang pensyarah di Pusat Pengajian tinggi yang memiliki PHD. Bangga dengan awak Dr, kamu kini sumber inspirasi untuk kejayaan aku masa mendatang. Aku juga ingin berjaya seperti kamu walaupun mungkin tidak ada PHD tapi adalah sesuatu yang akan aku capai. Insyaallah.
Sahabat yang setia sentiasa bersama kita samada dalam keadaan senang atau susah. Semangat setia kawan yang ikhlas ini merupakan dorongan kepada kita untuk berdepan dengan pelbagai hidup. Apabila usia kita semakin matang dan memerlukan seorang teman hidup, apakah persahabatan itu akan kekal atau menjadi teman tapi mesra selama-lamanya?


16 comments:

  1. Cerita la apa cita-cita rahsia awk tu. Hehehe... Nak tau jugak.

    ReplyDelete
  2. saya baru mengikuti episod yang lepas...sebelum nie tak tengok pun...rindu pd bff saya..

    ReplyDelete
  3. suka jugak cerita nie..
    bapak dia garang pun tp dia tetap ada pendirian..berani..

    ada masanya kita kena korbankan perasaan kita demi orang tua.
    ikhlaskan hati..insya Allah akan ada bahagianya...

    ReplyDelete
  4. nak tgk citer ni tapi lom berpeluang lagi.... myb mguni boleh kot... hehe

    ReplyDelete
  5. Last episode yang bestfriend kene kawin tu, bleh tahan jugak citer BFF ni :)

    ReplyDelete
  6. PENAH TGK PROMO JE..BEST EH ?

    **awak terpilih dalam segmen komen pilihan di blog saya :)

    ReplyDelete
  7. time diorang shooting gmbr kt atas tu..kita and BFF ada kt pavilion time tu...masa tu tktau kuar citer ni

    ReplyDelete
  8. sonok ada BFF.. kawan suka dan duka.. tapi ramainya kawan waktu senang je..

    ReplyDelete
  9. jarang2 tgk BFF ni sbb slalu hari ahad c kakak layan DVD cartoon dia..huhuhuhu..

    ReplyDelete
  10. x pernah tgk BFF ni..best erk?? selalunyer ank2 dah conquer tv..

    ReplyDelete
  11. zana pernh tgk cerita ni sekali jer.. lps tu asyik lupa jer nak tgk sbb hr ahad tido awal.. hihihi..

    kenangan lama mengusik jiwa la ni yer kak? xsangka cerita ni ada cikit2 sama dgn pengalaman akk..

    ReplyDelete
  12. apa impian akak dulu? xpe, mungkin ayah akak tgk hikmah disebaliknya.

    ReplyDelete
  13. entry luahan perasaan ke kak?
    xpe,,,bykkan bersabar...mgkin ade hikmahnyer, nasib org laen2..
    mgkin nasib kawan akak tu baik, sbb tu perjalanan die mngejar impian die mudah je...
    tp kite xtahu naseb kite...mgkin akan padah x dgr ckp mak bapak menyebabkan kite tersangkut dimana2 ke, nnt...
    ntah la..ape2 pon, pikir yg positif je kak..yg berlalu jdkan kenangan, yg skang kite wat sehabes baik k..
    ewahh~~cube mngingatkan diri senirik gak=p
    peace =)

    ReplyDelete
  14. sy pun ada tgk tu kak..terbyg diri ini di situasi camtuhuhu
    tp mmg susah gak nk keluar..always dtanya di mana, bla nk plg, xbole plg lewat..
    kdg2 rasa agak tension..tp apa booleee buat huhu

    ReplyDelete
  15. sy tgk citer nie..best..comel pelakon tu..rupanya kisah akak same eh..xpelah kak dugaan namenya..usaha lg k..;)

    ReplyDelete
  16. saya pon suka sgt tengok citer nih.. hari ahad jek mesti tunggu..hehehe..

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang