Nuffnang saya

Followers

Monday, November 18, 2013

Ipoh Mali Talak Sombong ... Vanggey.. Vanggey...

Salam hari isnin untuk semua yang sudi datang ke blog kami ini...
Harini mulalah cuti sekolahkan seronokler jalan tak sesibuk selalu..
Azaliajer yang masih lagi bersekolah hingga hari jumaat ini... 
Hari ahadnya pulak tak sabar nak tunggu majlis Ihtifal Azalia di Putrajaya...

Jom kita baca kisah untuk hari ini... 
IPOH MALI TALAK SOMBONG punyalah... 
Tiba-tibajer meletup-letup kisah pasal kedai yang femes di Ipoh ini...
Akak nak tulis kisahni masa hari yang heboh diperkatakan tapi tunggulah dulu...
Tunggu apaker kisahnya, takkanlah seteruk itu ceritanya... 
Lagipun bukan semua cerita yang di tulis di laman sosial kita boleh main copy pastejerkan...
Ini melibatkan orang ramai dan tentulah tidak elok untuk kita sesuka hati nak forwardkan
Masa membacanya akak rasakan macam ada agenda tertentu untuk meneguk diair yang keruh...
Restoran yang ditutup atas sebab kebersihan adalah di Jalan Yang Kalsom..
Kedaitu kalau kita lalu memang adalah orang laungkan Vanggey.. Vanggey..
Tapi kedaitu bukan Restoran Vanggey tapi lebih dikenali dengan Restoran Nasi Ganja... 
Yang herannya Restoran Nasi Ganja yang ditutup atas alasan kebersihan tapi Restoran Vanggey yang dapat nama pulak dengan kesalahan yang lebih teruk dari itu..
Akak nak tulis perkataan itu di sinipun tak sampai hati.. 
Macamana boleh sampai hati orangtu nak tulis bendatu.. 

Semalam dah keluarpun berita mintak maaf dari seorang wanita 
Jom baca :- PERAKNEWS @ Fitnah Restoran Vanggey wanita mohon maaf
Imej yang tercalar itu payah untuk dipadamkan, begitulah kita hati-hati kalau berkata-kata... 
Walau apapun alasannya akak tetap berharap dia sedar apa yang dia buat...
Kepada kita yang bergelar blogger dan pengguna laman sosial lain kena jadikan ini pengajaran... 
Bukan semua bendapun kita boleh sesuka hati forward... ada benda yang sensitif...
Kalau dah kena saman berjuta sapa nak tolong.... 
Berhati-hatilah kerana lidah lebih tajam dari mata pedang... 
Jangan sesuka hati kita nak menuduh orang atau organisasi hanya untuk suka-suka.. 
Bayangkan kalau kita yang menghadapinya, alangkah seksanyakan... 
Hati-hatilah ... ingatan untuk diri sendiri juga.. 

28 comments:

  1. itu la kak..terkejut falsya baca tau kat fb..dh la vanggey nie mmg feveret falsya...kalau nak menghala ke utara tuh mmg wajib singgah ipoh makan vanggey..

    ReplyDelete
  2. Bahaya kalau berita itu tak betul. Bila jadi gini kan dah mendatangkan masalah.. Harap mendapat iktibar..laa org2 yg suka2 buat citer..nie..

    ReplyDelete
  3. dah jadi kes fitnah..
    jenis cerita macam ni zee pon tak berani kak nak share..risau kot salah info..

    ReplyDelete
  4. Fikirlah sehabisnya sblm nak menulis sesuatu yg melibatkan org lain,klu pasal diri kita sendiri nak tulis nak blog sendiri xpelahkan...

    ReplyDelete
  5. Betul... Lagipun sebarkan benda tak baik tu salah.... Ialaupun cerita tu betul, tetap salah...kalau cerita tu xbetul, maka jadilah fitnah.... Hati2

    ReplyDelete
  6. Yup...kalau nak ceritakan sesuatu tu..juga harus ler disertakan sumbernya...bkn apa kesahihan tu...kdang perlu juga....

    ReplyDelete
  7. tuhlah bahaya main copy saja...
    nasib baik tak kena saman dengan tuan restoran kan...

    ReplyDelete
  8. tu le kan kak...hope jadi pengajaran laaa pada yg lain...jgn main laju jek nak share cerita yg belum tentu sahihnye...tak pasal dpt malu....nak kene saman baru beriya2 mintak maaf...ishhhh....

    ReplyDelete
  9. Penyakit zaman canggih kini. Semua rasa nak forward2. Bahayanya..

    ReplyDelete
  10. Kenapalah orang suka-suka fitnah kan memang tak taulah nak jadik apa zaman sekarang ni

    ReplyDelete
  11. ada baca gk kt paper kak... malu dana sbb yg bt fitnah tu perempuan, bakal guru pulak tu... mudah sgt sebarkan berita kt lmn sosial bile dh jd gosip pns tau lak tkt...

    ReplyDelete
  12. Isu ini masuk dlm berita Zila. Kakak kesian dgn tuan empunya restoran tu. Mujur dia tu baik tak nak terus saman bawa court kalau tak alamat seumur hidup merana nak kena bayar..

    ReplyDelete
  13. huhu tu laa bahayanya...kalau duk copy paste dari ntah mana2 sumber kan..... kita ni kalo nak sampaikan maklumat tu..kena laa pastikan kesahihan berita tu kan..kalo x..dah jatuh fitnah....

    ReplyDelete
  14. sbb tu kita jgn mudah nak copy then re-post je tanpa usul periksa & kesahihan sesuatu cerita tu.. benda ni dah jd trend rakyat malaysia.. benda yg buruk cepat je disebarkan walau kita x tau hujung pangkal... x pasal2 dapat dosa free ajer.. dh la menganggur.. buat benda mcm ni.. x guna otak betul.. kalau dibuatnya owner restoran tu saman? haa ada duit nak byr tanggung kerugian restauran? silap aribulan duk dlm lokap sana.. siapa yg sush.. diri sendiri juga kan...

    ReplyDelete
  15. Aina pun ada terbaca tapi spt selalu Aina thik positif sebab perniagaan org Islam ni banyak jugak yg kena sabotaj so kena cari kebenaran dulu sebelum nak share sana-sini.

    ReplyDelete
  16. Zaman sekarang ni mmg ramai yg nak menaguk di air yg keruh.. moga jadi iktibar untuk semua especially blogger jgn main copy paste jer ... thanks share..

    ReplyDelete
  17. saya belum kenal dua2 restoran tu tapi ada juga yg promo kat saya, hee

    p/s nanti dah dok ipoh, nak tanya sendiri dengan geng ipoh

    ReplyDelete
  18. Betul tu CZ.....hubby pun pesan ....berhati hati bila menulis.. ..yelah kadang tu kita tak perasan kesannya dikemudian harikan....

    ReplyDelete
  19. aduhai...macam2, itulah kan, mudah sangat copy paste status yg tak pasti kesahihannya...
    Saya pernah makan kat restoran nasi ganja tu...

    ReplyDelete
  20. lebih kurang peribahasa kerana mulut badan binasa la tu..

    ReplyDelete
  21. Kena fikir btl2 sebelum nak sebar sesuatu isu...kan dah mengundang kerugian pd empunya perniagaan..yg menyebar pn silap2 kena saman..
    apa pun kita jadikan pengajaran...

    ReplyDelete
  22. bahye betul fitnah2 ney. Tgk interview pengurus dia kat tv ari tu, muka seidh je. Dia kata cemana la boleh ada najis manusia, sebab makanan2 tu semua pekerja dengan bos2 pon makan.

    ReplyDelete
  23. ada baca juga citer ni kat akhbar2 tempatan kita.. kecoh skejap citer nyer kan !

    ReplyDelete
  24. kes ape nih yer?? tertinggal ketapi lah plak. hehehehe

    ReplyDelete
  25. Saya ada tengok yang masa tauke restoran tu cakap dia kecewa orang fitnah kedai dia kat TV

    ReplyDelete
  26. sy x pernah makan kat kedai ni huhuhuhu ....

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang