Nuffnang saya

Followers

Tuesday, September 2, 2014

Belajarlah rajin-rajin

Tak sempat nak ucapkan SELAMAT HARI MERDEKA...
Dah seronokpun kita bercuti...
Semoga cutitu memberi manfaat kepada kitakan...

Gambar yang betul-betul lama tapi nak diletakkan juga sebagai kenangan..
Punyalah lama bertapa gambarni di draft...
Kisah ambil Kad Penilaian anak-anak di sekolah...
Kalau boleh dikhabarkan adalah sedikit kecewa dengan pencapaian mereka....
Tapi difikirkan balik itulah kemampuan mereka...
Akakpun tidak mampu untuk memberikan tumpuan kepada mereka...
Untuk ujian akan datang juga akak tidak berharap yang lebih...
Dengan kesibukan akak urusan harian ditambah lagi dengan diri sendiri nak ambil periksa...
Memang tak mungkinlah akak dapat melakukannya...

Semalam kemaskan beg dua orang budak yang sangat comelni..
Setiap kali nak kemastu memang dah siapkan plastik hitam di sebelah...
Adik Ya memang ratu sampah.. macam-macam ada nanti...
Setiap kali berkemaastu memang akan jumpa makanan yang tidak habis dimakan...
Isyh jangan nanti ada tikus pulak dalam beg...
Masa akak kecik arwah apak yang buat "spot check"..
Memang pantang dia kalau buku tak kemas dalam beg...
Isyh apak memang insan yang paling hebat ...

Bila sebut kisah zaman dulu mulalah ingatan melayang-layang...
Emak akak hanya surirumah dan masa akak tingkatan 4 barulah jadi guru KAFA...
Urusan pelajaran anak-anak memang ditangan arwah bapak...
Al-fatihah untuk bapak semoga aman hendaknya di sana...
Muka happy walaupun keputusan tidaklah mengembirakan hati...
Fail dipulangkan katanya dah tak guna lagi...
Bertukar lagikan sistem pembelajaran!!!!!
Cuak kalau pergi ambil kad penilaian ini...
Emak bapak kalau dapat jumpa guru kelas macam tak nak berhenti... 
Kita yang menungguni naik letih rasanya....
Akak memang tak lamapun jumpa dengan gurunya...
Dah tengok keputusan anak-anak akak hanya akan tanya perangai dia dalam kelas...
Syukur dapat jawapan positif dari guru mereka...
Terutama Atikah yang rajin membantu guru di dalam kelas... 

20 comments:

  1. salam singgah...
    tak apa lah kalau sekarang pelajaran mereka sederhana, adik-adik angah dulu masa sekolah rendah, biasa-biasa saje. tapi semasa di sekolah menengah mereka menunjukkan kecemerlangan...yang penting sebagai ibu, jangan berhenti berdoa untuk kecemerlangan anak-anak...

    ReplyDelete
  2. jangan kata beg bebudak.. saya rasa beg saya pun macam banyak sampah.. tapi makanan tu rasanya takde lah.. eh jap check.. ahahaha..

    ReplyDelete
  3. bagus2 rajin2 blajar nnti bleh tolong ibu dia dah besar nanti ;)

    ReplyDelete
  4. hehehe... kelakar bab yg kemas beg adik Ya yg banyak sampah dlm beg hehehe... teringat zmn sekolah dulu2 pun kadang mcm dik Ya jgk...

    takpe kak walaupun keputusan sederhana, kite bg sokongan bukan marahkan... kadang2 bdk2 nih masa sekolah main2 tp masa peksa atau kt U nnti bersungguh...

    ReplyDelete
  5. betul tu kak..
    el pun nak marah jugak kat anak2 bila pencapaian pun x bape nak baik tp tulah kita pun xde ms nak ngajo deme..tu pencapaian atas usaha diorg..kita ni doakan je lah yg terbaik kan kak

    ReplyDelete
  6. tak pe la kakak...kiter sebagai ibu tahu tahap kelebihan dan kekurangan anak kiter kan kakak

    ReplyDelete
  7. tak apa..boleh cuba lagi :)

    mmg kena selalu spot check beg sekolah tu...sebab kalau tak mmg boleh bela tikus lipas dalam tu..hahaha

    ReplyDelete
  8. Syukur kalo dengar laporan positif dr cikgu kan~

    ReplyDelete
  9. jangan putus asa kak. Teruskan berdoam dan beri galakan kepada diorg insyaallah kejayaan pasti jadi milik mereka nanti.

    ReplyDelete
  10. alynn jumpa cikgu tadika danish pun dah berdebor..betul asalkan perangai anak2 ok dh syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  11. Tak per.. boleh diusahakan lagi.. Mungkin bila dia dah meningkat dewasa boleh diperbaiki.. Insyallah..cuma perlukan galakan aje..

    ReplyDelete
  12. x pe.. usaha tangga kejayaan.. doa ibu bapa yg penting kan.. :)

    ReplyDelete
  13. saya pernah jumpa hot dog berkulat mulat dalamk beg anak saya..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum...
    Sedih baca artikel ni...
    Sentiasa yakin bahawa anak-anak kitalah yang paling baik, hebat, istimewa...DENGAN CARA MEREKA SENDIRI...
    Apa yang kita fikir tentang anak kita...itulah jadinya nanti...
    Akak sendiri pun dah ada anak 5..
    macam-macam kerenah...
    Tiap kali mereka dengan keletahnya...ucapkanlah Istighfar...
    Malam-malam...sama-sama buka buku barang 30 minit...bonding mesti ada...
    In sya Allah...mereka akan jadi yang TERBAIK di hati kita...DUNIA AKHIRAT.
    Semoga anak-anak kita soleh dan solehah...bantu kita di alam barzakh dan alam akhirat nanti, AMIN...AMIN...

    Take care, ya. Always +

    ReplyDelete
  15. xpe kak... masih awal utk buat penilaian...skrang mungkin tak cantik markah tapi mane tau nanti semakin meningkat darjah atau tingkatan markah makin baik....yg penting dorongan dan doa dari kite kene beterusan kan kak....

    ReplyDelete
  16. masa ambil report card anak saya tak sempat pergi babanya yang ambilkan tapi untuk si adik jer yg abangnya terlewat cikgu dah balik.. samalah tak seperti yang kita nak tapi tak kecewa sangat sebab saya sendiri pun tak pantau anak2 harap lepas ni saya lebih berdisplin..

    tapi anak2 akak bagus macam atikah rajin bantu guru, anak2 saya pula pemalu sangat dengan guru..

    ReplyDelete
  17. apa2 pon kak.. kt haruslah berbangga dgn anak kita.sbb ank kita ttp terbaik n JUARA dimata n hati kita..

    sama2 kitadidik sebaiknya.. paling penting dia berjaya dlm khidupan duniakhirat

    ReplyDelete
  18. Takpalah, Cho. Kalau setakat itu kemampuannya. Boleh usaha lagi. Masa depan bukan bergantung kepada keputusan peperiksaan semata-mata tapi tak bermaksud tak payah susah-susah nak belajar pulak!

    ReplyDelete
  19. takpe kak, no need to be perfect
    lgpun budak2 lg kan
    pelan2
    InsyaAllah seme baik2 :)

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang