Followers

Thursday, May 31, 2012

Lost World Tin Valley tarikan terbaru

Rombongan kami meneruskan perjalanan ke Lost World Tin Valley yang merupakan tarikan terbaru di Lost World of Tambun, Ipoh ini. Seperti diketahui negeri Perak amat terkenal dengan bijih timah suatu masa dahulu, tapikan kalau ada kapal korek lagi best kot.. Jadi dah sampai sini tak sahler kalau tak singgah sinikan...

Ambil ini di sini :- sunway.com
Tin Valley is the latest attraction at Lost World of Tambun.

The Tin Valley was created in Lost World of Tambun to take our guests back in time where “dulang' washers persistently panned by the rivers to feed their families.

Today our kids can learn about this history while having fun partaking in daily 'dulang' washing activities and see real artifacts from the past in the Lost World Tin Valley Galleria.

Tin Mining in Peninsula Malaysia was practised for hundreds of years by the orang Asli and Malays, then came the Siamese and Mandailings followed by the Chinese immigrants who were mostly Hakkas.

Selamat Datang ke tarikan terbaru di Lost World of Tambun iaitu Tin Valley yang mengembalikan ingatan kita tentang kekayaan negeri Perak suatu masa dahulu iaitu industri perlombongan bijih timah.
The Lost World Tin Valley Galleria
Here's the Tin Valley's Gallery.. showcasing the history of the Tin Miners..
Ada sebuah galeri untuk tontonan umum sejarah bijih timah.
Dulang Washing
Here is also the place to pull up your sleeves, get dirty and try out the traditional method of tin mining - washing and panning tin in river bed with a wooden tray (dulang)!

The dulang was used to scoop up the earth, mixed with the water and by careful swirling of the water, the mud was swept away and the heavier tin ore remained. Kids will have the opportunity to experience 'dulang washing' - the art fo using a dulang to extract tin from the earth and sand.
Kanak-kanak sahaja yang boleh masuk  ke dalam air ini untuk mendulang timah. Tapi derjer orang dewasa masuk dalamtu...
Abaikan sahaja Hisham yang konon tokey bijih timah..
The Tin Bearers
Elephants were the only mode of transporting. The heavy tin ore to the nearest depot. Tin Valley has recreated life-sized stone elephant so visitors have the opportunity to climb onto its back to enjoy a birds eye view of the Lost World Tin Valley.
Di Tin Valleyni jugak terdapat replika gajah , best gak walaupun tak dapat naik gajah yang betul-betulkan...
Dik ya berlatar belakangkan pemandangan LWOT yang amat tenang dan damai.
Selamat Jalan .. Kami dah merasai keseronokan mendulang timah di Lost World of Tambun, anda bila lagi???

Team Building 
Ehm nak bagi tahu sebelah Lost World Tin Valley ini terdapat satu tempat yang dinamakan Team building. Kata laman web sunwaylostworldoftambun.com



Packed with adreline filled thrills, this is the perfect place for any company to get the best out of their people. They will each learn to work as a team and even to lead. All in fun yet competitive exercises that will encourage team spirit!

Cantikkan pemandangan pintu masuk ke team buildingtu...  Nampak macam mencabar gak kot xtvt di sini, tapi kami jalan gitu-gitujer kat situ... kalauler company akak buat team building kat sini bestnyer.....

7 comments :

  1. company saya kedekut! jangan harap dia nak buat team building kat sini..sekian, saya yang kuciwa.. huhu

    ReplyDelete
  2. best jugak sebenarnya lost world of tambun ni ye

    ReplyDelete
  3. bestnye kak kt tambun ni! mcm2 ade kan..huhu..sekali skala wt xtiviti yg mencabar, mmg best!

    ReplyDelete
  4. sis, beskan t lwot? t dh pg dgn staff hubby 5512 baru ni tp blom update di blog. tp gmbr2 t tak dpt nak ambik banyak.. ambik dari tram tu jer.. sian honey panas.. suka t tgk gmbr dan info ni semua.. tq kak for sharing..
    happy belated birthday sis! manisnya sis dgn anak dara sis tu..

    ReplyDelete
  5. baru tgk psl LWTV kt tv3 dlm rancangan terokai perak... mcm best yek kak... msti puas jln2 kt situ...

    ReplyDelete