Nuffnang saya

Followers

Friday, May 13, 2016

RESIPI KANJI SOM SOM

Opah akak dulu panggil kanji som som...
Suka beno kalau dia dapat makan bendani...
Katanya orang yang giginya sudah tiada memanglah suka sangat makan benda lembutni...
Akakpun suka kalau opah yang buat kanji som som...
Terasa lemaknya memang kesukaan ramai...

RESIPI KANJI SOM SOM

1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
500ml santan
1 sudu kecil garam
daun pandan

Cara-cara :-

Satukan semua bahan dan gaul rata. Tapiskan adunan dan masukkan dalam periuk, gaul rata lagi. Masakkan sehingga pekat dan berkilat, hingga adunan meletup-letup. Gunakan api sederha dan kacau selalu...

Tuangkan dalam loyang (akak bubuh dalam bekas plastikjer) yang telah dibasahkan terlebih dahulu dan sejukkan ..

Resipi gula merah :-

Sekeping gula melaka
1 cawan air
daun pandan..

Masakkanjerler... mudah...

Tapi resipi ini bukanlah dari opah akak tapi dari google sahaja... Kanji som somni memang sesuai dimakan di bulan puasa nanti.. jadi kenalah cuba...


Inilah kanji som som yang sudah lama akak buat melihatkan lapik mejatu sudahpun bertukar...
Rasanya ada kesilapan masa akak buat sebab berketul-ketul.. Teruskan mencuba untuk hidangan di bulan Ramadhan nanti... 

3 comments:

  1. sedap nya kak... dana suke mkn bubur som2 nih tp tak penah bt...
    penah sekali cube nk bt... tp sbb tamak msk banyak sgt jd berketul2...

    ReplyDelete
  2. Dari haritu dok tgok kt blog sapa ntah..nk buat tak terbuat2..sedap kan bubuq somsom ni

    ReplyDelete
  3. Kami panggil bubur sumsum. Saya suka sangat ni, Cho especially bila keluarkan dari peti sejuk. Makan sejuk-sejuk macam tu masuk mulut, alahai, sedap tak terkata. Tapi, macam biasalah, tak pernah buat sendiri. Dulu-dulu emak buat, sekarang ni suruh kakak yang buat. Sayakan adik yang malas! Tahu makan aje!

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang