Nuffnang saya

Followers

Friday, June 1, 2012

Lost World Petting Zoo

Akak pernah pergi Sunway LWOT ini dua tahun lepas tapi sebab utama akak masih ingin ke sini lagi adalah kerana masa pergi dahulu tak dapat menjelajah lama di Petting Zoo ini.

Rasanya kelebihan Lost World of Tambun ini adalah Petting Zoo nya yang amat bermanfaat untuk anak-anak. Yang paling penting kedudukan Lost World of Tambun ini yang dikelilingi dengan pemandangan yang amat mendamaikan membuatkan Petting Zoo ini amat istimewa.

Macam tulisan dari satu laman web pelancongan ini "The petting zoo occupies a small corner of the park below the limestone foothills, with lush jungle setting and tranquil atmosphere. Here, a mix of wild and domesticated animals are kept and put on display, with some species available for vistors to touch and play with."

Dari laman web Sunway, " Welcome to our haven of 4000 animals from 55 species. You can touch, feed and play with some of them too. It'll be an adventures and educational experience for the whole family."

Ini sambungan perjalanan dari Lost World Tin Valley. Selepas singgah sekejap di Swan Laketu kami teruskan sahaja perjalanan ke Lost World Petting Zoo.

Pintu gerbang  LOST WORLD PETTING ZOO
Welcome to our haven of 4000 animals from 55 species . You can touch, feed and play with some of them too. It'll be an adventurous and educational experience for the whole family.

Dua anak akak yang malas nak bergambar geram betoiler...
RUBY n FRIENDS
Ruby the racoon is the star of the Lost World Petting Zoo. This nocturnal mammal is very gentle and absolutely adorable. You can find her and her friends - one of them a wallaby- in the enclosure named Ruby n friends.
RABBIT WONDERLAND
Surrounded by a manmade river, this place is truly a wonderland for children. They can get intimate with all kinds of rabbits. They can stroke these soft-furred creatures and hold them close.
LONGKANG FISH
Budak-budak kemain suka duk tangkap ikanni, tak puas hati selagi tak dapat tangkap. Teringat zaman kecik-kecik dulu pergijer ke bendang boleh tangkap ikan tak payah nak gi tempat cam ginikan...
MARMOSET TREE HOUSE
Come discover the white and black-eared marmoset among the trees. These small, squirrel - like monkeys dwell in yet another completely natural setting in the marmoset tree house.
BIRD PARADISE
Being the only aviary to be surrounded by limestone hills and lush green forests, our Bird Paradise truly lives up to its name. You will find your feathered friends - 500 birds from 18 species - in a completely natural setting.
RAINFOREST TRAIL
Come take a walk on the wild side! Be immersed in the sounds and activities of wildlife, such as squirrels, foxes, monkey, deers, porcupines, praire dogs and more. You can have the thrill of feeding completely wild animals at the designated area too.
PORCHPINE
ROCK CANOPY
Have an educational experience like no other or the five photographic and interactive stations at the Rock canopies. Get ready to engage all your senses as you learn!

Jom tengok blog kawan kitani ada cerita pasal petting zoo ini, seronok baca:- http://unaizahsdiary.blogspot.com/2012/02/lost-world-of-tambun-petting-zoo- .  Banyak benda yang boleh kita pelajari di sini terutama anak-anak yang memang mempunyai sikap ingin tahu yang tinggi.

PANDUAN : Pandangan akakler kalau datang ke Sunway Lost World of Tambun ini seeloknya pergi ke "Petting Zoo" ini terlebih dahulu supaya keterujaan anak-anak akan lebih menyerlah lagi. Masa kali pertama akak ke sini dahulu kami terus mandi-mandi dan lepastu dah kepenatan langsung tempat lain tak berapa seronok nak pergi. Kali ini pulak kami dah kepenatan berjalan dari "amusement park" ke "tiger valley" lepastu ke "tin valley" dan bila dah sampai ke "petting zoo" anak-anak dah merungut nak ajak mandi..

Kesimpulannya, teruskan sahaja ke "petting zoo" dengan pakaian renang dan terus bermain-main di situ dan lepastu boleh saja terus masuk ke "water park". Sebabnya kalau baju dah basahpun petugastu benarkan sahaja kita main di "amusement park"tu.. untuk "tiger feeding" boleh sahaja pergi yang pukul 4.00petangtu...



6 comments:

  1. eh..ular betul ke adik tu pegang tu

    ReplyDelete
  2. Thanks untuk review LWOT ni. Saya ingatkan tempat ni membosankan. Rupanya best. *Sbb saya suka haiwan. Heheh. nak pegi zoo je. Racoon tu tak busuk ke?

    ReplyDelete
  3. budak2 mesti sonok gi tempat cam nih kan~

    ReplyDelete
  4. beraninya adik pegang ular..err.. akak bukan takut..geli je.. haha..

    ReplyDelete
  5. hahaha betul tu.. pakai baju mandi jer siap² bolehlah masukk petting zoo ni... indoor pun boleh main jugak.. walaupun baju basahkan.. fleksibel...

    ReplyDelete
  6. wahh..info yang sgt menarik. nanti cuti sklh lagi boleh pegi sini pulak.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang