Nuffnang saya

Followers

Tuesday, December 20, 2016

Resipi Sushi tapi jadi Rice Ball

Cerita buat sushi masa balik kampung jugani.. Akakni penggemar sushi tapi tidak untuk suami akak. Jadi memang tidak pernahpun masuk ke restoran sushi kalau bersama dengan suami. Adik akak yang di Ipoh kata senang sangat buat sushi. Moh kita buat kata akak lagipun ramai anak saudara yang suka sushi..

Al kisahnya memang senang sangat nak buatnya. Alat-alat untuk gulung sushipun sudah dibawa dari Ipoh. Beli barangan untuk buat sushi di Tesco Sri Iskandar. Semuapun ada jadi projek buat sushipun dijalankan. Persoalannya kenapa hendak buat sushi tapi menjadi rice ball?
Rupa kurang sikit tapi rasa memang menjadi...
Resipi sushi yang paling kena dengan tekak orang melayu..

Resipi Sushi 


Belilah beras jenama SUMO seperti gambar di bawah . Sukatannya ikutlah seperti yang diarahkan. Apabila sudah masak campurkan sedikit gula, cuka dan garam ikut kesesuaian..

SUMBER GAMBAR : SHAFINIEMOKHAR
Resipi sushi di blog diapun menarik untuk diikuti..

Bahan-bahan :-
Telur dadar nipis dan potong panjang
'crab stick' ala ketamtu...  celur sekejap dan potong panjang 
Timun jepun ... potong panjang juga...
Seaweed .... hancur-hancurkan...

Maka terjadilah kisah ngeri terbeli 'seaweed' yang garing dan tidak boleh di gulung. Sayang pula kalau tidak digunakan maka timbullah idea menjadi rice ball. Habis licin juga sebab banyak mulut dan kebanyakan anak kecil sukakan sushi..
Janji anak-anak suka jadi boleh buat selalukan... 

6 comments:

  1. suka mkn sushi tp tk pernh try buat sdiri

    ReplyDelete
  2. sedap jgk nih kak... nk bt pun lg mudah dr sushi, yg penting asasnya sama je mcm bt sushi kan

    ReplyDelete
  3. Bagus juga dibentuk ball senang nak makan
    Seketul ambil terus ngap hihi..

    ReplyDelete
  4. ok la tu kak, janji rasa tu ada...rupa tak penting :D

    ReplyDelete
  5. Rice ball pun rice ball lah kan sis. Yang penting sedappppp...Saya pun sukaaaa sushi.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang