Nuffnang saya

Monday, March 7, 2016

Tempat Menarik Dunia menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Rupanya ramai juga yang dah lama tak pergi ke Jalan TAR.. memang kalau tak betul-betul malas sangat nak ke sanakan.. ikutkan seronok pergi situ... dulu masa tinggal di Ipoh kalau pergi KL memang tak sah rasanya kalau rak singgah Jalan TAR... itu dulu sekarang di situndah rasa negara asing sebab ramai orang luar dari rakyat tempatan terutama peniaga... oklah entri akak kali ini mengajak jalan makan angin keluar negara pulak.. bukan akak kata tapi ini fakta dari Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)...

Sumber : Berita Harian 31/1/2016

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menamakan tiga negara Paraguay, Tajikistan dan Iceland sebagai destinasi baharu pelancongan dunia yang paling pesat membangun.

Paraguay menduduki tangga pertama dengan jumlah kemasukan pelancong dari seluruh dunia sehingga 1.28juta pada tahun lalu, iaitu peningkatan sebanyak dua kali ganda pada tahun sebelumnya.

Tahun 2015, menamakan Seychelles, Tajikistan, Sri Lanka, Jepun, Niue dan Colombia sebagai destinasi pelacongan yang paling kerap dikunjungi.

Destinasi pelancongan

Pertubuhan ini juga turut menamakan negara berkenaan sebagai Top 17, iaitu destinasi pelancongan yang mencatat jumlah kehadiran pelancong paling ramai sepanjangtahun 2015.

Pertubuhan Pelancongan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu menerusi jurnal Travel Barometer, menyenaraikan negara yang mencatat ketibaan pelancongan paling mendadak sepanjang tahun 2015.

Mendahului di tangga pertama ialah Paraguay apabila sektor pelancongan negara berkenaan meningkat sektor pelancongan negara berkenaan meningkat kepada 97 peratus pada tahun lalu, sekali gus dinamakan destinasi yang paling pesat membangun pada tahun 2015. Ia diikuti rapat Tajikistan yang menunjukkan peningkatan kepada 94 peratus lebih tinggi pada tahun sebelumnya.

Pertubuhan ini menyenaraikan 10 negara yang dinamakan sebagai destinasi pelancongan paling kerap dikunjungi dan tinggi jumlah pelancongnya.
(akak hanya ambik 4 sahaja untuk rujukan di sini)

TAJIKISTAN

Sangat luar biasa kunjungan kunjungan pelancong ke negara ini. Tajikistan menjadi lebih popular sejak tahun lalu dengan 414,000 pelancong mengunjungi negara yang terletak di Asia Tengah ini.

Tajikistan didiami lebih 8.2 juta penduduk bersempadan dengan Afghanistan, China, Kyrgyztan dan Uzbekistan. Kemasukan pelancong meningkat sehingga 94 peratus sepanjang tahun.

Terkenal dengan landskap yang menghijau dan gunung-ganang yang berselerak, Tajikistan menjadi igauan kepada pengembara untuk menjayakan ekspedisi pendakian mereka ke negara yang menduduki tempat kedua sebagai destinasi yang paling kerap dikunjungi.
Sumber gambar dari :- flickr

BOSNIA DAN HERZEGOVINA

Bosnia dan Herzegovina terdiri daripada bukit-bukau dan dikelilingi kampung kuno Islam dan Kristian. Ia menjunjukkan peningkatan kepada 28.2 peratus iaitu 687,000 orang pelancong yang bertandang ke negara berkenaan sepanjang tahun.
Sumber gambar dari Google.. cantiknyer kalau buat cross stich memang cantik. Subhanallah... Antara tempat yang menarik untuk dikunjungi sementelah pula Bosnia tu dekat dengan hati kita ...

THAILAND

Seterusnya ialah Thailand, meningkat kepada 22.3 peratus pada tahun lalu menjadikan jumlah pelancong sekitar 30.3 juta orang..
(ini akak pilih sebab dekat dengan negara kita tapi Thailand memang sangat menjaga pelancong. Hanya Thailand ada termasuk dalam senarai PBB ini untuk Asia Tenggara).

PALAU
Menduduki tangga ke 10 ialah Palau. Sebuah negara pulau yang terletak di Lautan Pasifik, kira-kira 800 kilometer ke timur Filipina dan 3200 km ke selatan Tokyo, Jepun. Sebuah pulau kecil yang hanya dihuni sekitar 27,000 orang. Namun, industri pelancongannya meningkat dengan pesat apabila pada tahun lalu, Palau dikunjungi 168,000 orang pengembara, lebih daripada enam kali populasinya dengan kenaikan 19.2 peratus.
Syurga untuk penyelamkan.. alamak teringat pada lesen diver akak yang dah hilang..Cantiknya Palauni kalau ada rezeki dan duit terlebih alangkah seronoknya bercanda di sini..

Sebenarnya negara kita pun banyak tempat menarik untuk dilawati. Banyak pulau yang cantik, gunung-ganang, pantai yang indah, tempat bersejarah  yang terpelihara. Marilah kita menyokong industri pelancongan negara kita tercinta..

2 comments:

  1. cantiknya palau nyer pulau kak... hijau je...

    ReplyDelete
  2. indah sungguh ciptaanNya...
    byk lagi tempat lum kita teroka kannnn....
    in sya Allah one day nanti...

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang