Nuffnang saya

Friday, March 20, 2009

Menangani Anak Bergaduh

Anak bergaduh memang memeningkan kepala!! Kerenah anak-anak memang macam-macam dan yang paling teman tak tahan ialah 2A kini suka bergaduh. Kadang-kadang disebabkan kertas flyer Giant ajer boleh bertarik-tarik tak kira didepan orangpun.. Selalunyer kakak pastiler lebih kuat dan kadang-kadang sampai terlentang jugak adik kena tolak.. Kalau mood teman baik teman cuma marah-marah sayang sambil bacakan ayat al-Kausar dan doa nabi yunus.. tapi mun kalau mood temanpun dah panas, mulerler keluar ayat-ayat yang kadang-kadang dikesali jugak.. especially kita dah penat dan ayah dia buat tak retijer .. oh TIDAK..

Teman terjumpa satu artikel dari majalah mingguan wanita bulan Disember '08.. secara ringkasnyer beginiler lebih kurang.
S: Mengapa anak-anak suka bergaduh? Ini satu pertanyaan yang sering ditanyakan oleh ibu bapa kepada saya. Normalkah anak-anak suka bergaduh?
J: Sebuah soalan yang mudah tetapi berat untu dijawab begitu sahaja. Kadang-kadang sebagai orang dewasa kita lupa melihat diri kita dan hanya memerhatikan anak-anak. Anak-anak disuruh menjaga kata-kata dan tingkah laku, namun orang dewasa pula sering terlepas dengan akhlak tidak menyenangkan..Ramai yang merasakan orang-orang dewasa hanya pandai membuat peraturan, tetapi mereka sendiri tidak mengikut peraturan itu.

OPPS!! gedebuk kena kat teman.. yer lah teman asyik nak harapkan anak-anak tu jadi terbaik tapi teman yang ado. Suruh anak-anak jangan kelam kabut teman sendiripun gelabah semacam. Nak mintak anak rajin membaca nanti tapi tak ler pernah diaorang tengok ibu nyer ni rajin membacapun..

sambung lagi.. Pergaduhan anak dibawah usia 3 tahun.
Pergaduhan anak-anak kecil yang hanya berusia dibawah tiga tahun, kebanyakannya adalah kerana anak-anak kecil ini masih belum matang di dlam perkembangan emosi dan sosialnya. Anak-anak pada usia ini masih tidak pandai bermain bersama-sama rakan-rakan lagi.( tolongler cho zila ingat ini ).. Apatah lagi kanak di dalam usia 2 tahun mempunyai sifat tidak mahu berkongsi (possessive). Mereka merasakan semua barang adalah milik mereka (oh sedarlah wahai ibu zila..) Selain itu pada usia ini anak-anak kecil mudah mengamuk. Itulah sebabnya usia ini digelar di dalam baha Inggeris, 'The Trouble Two'. (ok-ok kena sabar)

Cuba perhatikan anak-anak yang di dalam usia dua hingga tiga tahun ini bermain bersama-sama mereka akan sering menangis kerana berkelahi. Sekejap yang seorang ini menangis, sekejap yang seorang lagi. Jika tidak sabar memang memeningkan. (iniler teman nak cakap.. pening22)
Namun jika anda memukul dan menghukum mereka dengan kasar atau memarahi mereka dengan suara yang tinggi, ini hanya mengeruhkan lagi keadaan. Apa yang mereka dapat ialah mengikut perangai anda itu. Mereka menjadi suka menjerit dan lagi suka bergaduh atau terlalu suka mengadu.. Ini langsung tidak menyelesaikan apa-apa.
Tersentuh hati teman sebabnya apa yang berlaku ini teman akui memang berpunca dari teman jugak. Atikah dah menunjukkan ciri-ciri tidak baik disebabkan asuhan teman.. oh tidak!! harapannyer lepas ini teman akan lebih berhati-hati dan bersabar..
Dan antara petikan penyelesaian merungkai masalah ini ialah tenangkna jiwa anak.. Apa yang disarankan ialah tenangkan jiwa mereka dan berikan penjelasan yang mudah mengapa mereka perlu berkongsi bermain. Jangan sekali-kali mengugut kerana ini hanya akan membuat anak anda mempunyai jiwa dan minda yang lemah.. (ingat sekali lagi!!)

Sedih hati apabila melihat setengah-tengah ibu bapa yang akan memarahi anak yang tua setiap kali terjadinya pergaduhan seperti ini tanpa usul periksa. Ibu bapa yang menyangka dengan berbuat demikian, anak yang tua akan menjadi lebih bertanggung jawab. Ini adalah pendapat yang amat meleset dan hanya akan merosakkan jiwa anak-anak baik yang sulung mahupun adik-adiknya..



5 comments:

  1. terima kasih kerana mengingatkan.. patut ah Daneen suke menjerit2 klu nak something...

    ReplyDelete
  2. tq 4 info..
    ermm kkdg2 kite tk sedarkan..kite adalah role model wat anak2..

    ReplyDelete
  3. wahh, info yg bagus nih... thanks.. leh buat pedoman...

    ReplyDelete
  4. salam.. bagus juga artikel nih.. leh diguna pakai.. thaq u. saya dah link awak.

    ReplyDelete
  5. salam cho zila

    betui tu, terima kasih berkongsi pasal ni..

    teman ni masalah selalu dgn suami, dia selalau guna cara brutal utk tangani kedegilan anak2.. huhu.. susah betui bila jadik camni..

    pada usia 0-3 years ni, rasa2 nya rule , ibu jgn bantah kalo ayah marah anak2, tak boleh diaplikasi.. sbb anak2 umur mcm ni perlu pendekatan lebih lembut & berhemah..

    btw, anak jantan sulong teman pun dah mcm suka ngamok.. susah betui kalo nak tenangkan dia.. kdg2 teman plak yg jatuh sedih, selalunya gitu ler.. sebab teman taknak 'result' camtu terbawa2 sampai dia besor... huhu

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang