Nuffnang saya

Followers

Monday, February 23, 2015

Nostalgia barulah Ipoh

Harini datang kerja dengan mood yang masih bercuti lagi..
Cuti 4 hari memang tidak mencukupi..
Sempat balik ke rumah mertua akak yang terbiar kosong di Bestari Jaya...
Dapat juga pergi ke IOI City Mall setelah sekian lama dibuka...

Pagini belum lagi sempat bersarapan kerana tekak ini terasa hendak makan mi kicap Ipoh...
Bersarapan di Ipoh tiada masalah kerana pelbagai pilihan boleh di dapati...
Tapi kalau di Puchongni memang masalah besar...
Pagi-pagini biasanya kedai mamak, gerai tepi jalan, kedai melayu menu serupa gerai tepi jalan...
Setakat nasi kerabu, laksamtu ada juga dijual tapi kurang menepati selera...

Sarapan di Ipoh sebenarnya macam konsep kopitiam...
Ada mi kari, wantan mi, roti telur goyang, mi sup dan lain-lain...
Masa akak tinggal di Ipoh dulu selalu rasa pekan Ipohni macam takder apa-apa...
Tapi bila dah berjauhanni rasa rindu pulak ...
Kita selalu memandang benda yang tiada dekat dengan kita..
Kita selalu rasa tempat lain lagi best dari kita...
Bila kita dah berada ditempat yang laintu barulah kita menghargai tempat yang kita tinggalkan...
Ok.. ok... jom layan gambar dari whatsapp keluarga akak yang suka bagi akak sakit hati...
Kedai baru katanya tapi penuh nostalgia ....
Amoi-amoi Perak tahun 60an menghiasi dinding...
Gambar orang lama juga menghiasi dinding...
Keistimewaan kedai ini ialah boleh menikmati kopi Vietnam cara orang Vietnam...
Kenalah akak datang juga nanti sebab tekakni teringat-ingat juga kopi Vietnam yang sedaptu...
Ha... klasik ke idok kalau dah kerusinya macam gini...
Dulu rumah opah akak banyakjer kerusini...
Alahai nostalgia sungguh....

Habis tulis entrini masih tiada idea nak makan apa lagini..
Ehm... bancuh kopi cicah biskutpun sedap jugakan...

15 comments:

  1. wah.. macam menarik je kopitiam ni.. haha, patutla akak rasa lain macam je ye? kalau dapat join sekali pasti bagus tu, kenyang sangat tu..takpe lain kali balik IPOh kena terjah kopitiam ni ya,,lepas tu bagi whatapp kepada orang yang tak balik pulak.. haha

    ReplyDelete
  2. saya dulu belajaq kat ipoh...mmg suke ngan town ipoh..mana je ceruk, semua tahu....tetibe rindu pulok ngan ipoh

    ReplyDelete
  3. kopi vietnam mmng sedap kak rugi klu tak rsa....

    ReplyDelete
  4. kat ipoh ade kopi betnam??nak kene pegi cari ni!!

    ReplyDelete
  5. saya pun suka ke Ipoh...nostalgia...

    ReplyDelete
  6. tu dia aih smpai kerusi antek tu berkarat ha..
    alah teringin nk mkn mee kicap lah huhu

    ReplyDelete
  7. Ala..lama tak tengok kerusi besi gitu..dulu kalau kenduri kawen memang tetamu duduk kerusi gitu ke..kan??

    ReplyDelete
  8. mmg antik betui ...suka suka

    ReplyDelete
  9. Mcmn teknik minum kopi vietnam tu kak?

    ReplyDelete
  10. Betul CZ....sebenarnya byk je makanan yg boleh dicari kat Puchong tu, tp tulah yg dekat Ipoh jugak yg diinginkan hihi...
    Sama okje kadang tu boring bekfes luar, sedap lagi bekfes kat rumah buat jemput jemput

    ReplyDelete
  11. Mee kicaaappp....sedapnya...

    ReplyDelete
  12. kerusi dh boleh masuk museum heee

    ReplyDelete
  13. Cho, anak saudara saya pernah suggest ~ Jomlah naik keretapi pergi Ipoh. Lepas makan sedap-sedap, kita balik KL!

    Boleh gitu...

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang