Nuffnang saya

Followers

Thursday, February 5, 2015

Kompleks Sejarah Pasir Salak Perak

Kisah bulan November baru nak masuk blog...
Sekarangpun sudah tidak banyak aktiviti maka kurang gambar...
Aktiviti yang adapun hanya benda yang biasa di buat jadi memang tiada cerita nak disampaikan...

Sebelum sampai ke rumah kampung kami singgah ke Kompleks Sejarah Pasir Salak...
Lagipun masa balik kampungtu anak saudara saya ikut sekali...
Diapun tidak pernah sampai ke sini jadi bagi peluang dia melawat...

Dapat maklumat ini dari MDPT
  • Terletak kira-kira 70 km dari Ipoh dan kira-kira 25 km dari Teluk Intan. Terdapat   beberapa tempat yang sesuai dilawati, diantaranya ialah Tugu Lela Rentaka, Kubu Dato' Maharaja Lela, Masjid Pasir Salak, Rumah Kutai, Kubur SiPutum, Memorial Pahlawan, Kubur J.W.W. Birch, Terowong Masa dan yang berkaitan dengan sejarah Pasir Salak.
Pintu Masuk ke Kompleks Sejarah Pasir Salak...
Kebetulan ada ramai orang hari kami ke sana...
Bangunan Terowong Sejarah dari luar...
Menara Pandang...
Mungkin sudah tidak dibenarkan naik ke atas...
Bangunan Terowong Sejarah Pasir Salak merupakan bangunan utama ..
Memuatkan diorama-diorama episod sejarah perjuangan patriotisme dan nasionalisme orang melayu..
Yang di depantu adalah jam suria...
Rumah Kutai yang semakin uzur...
Rumah Kutai merupakan rumah tradisional Melayu di Perak...
Alangkah ruginya kalau tidak dijaga kerana sudah tidak banyak lagi rumah kutai ini...
Dari jauh kelihatan jeti ditepi sungai Perak...
Berhampiran tempat inilah Tuan Birch di bunuh ketika mandi pada 2hb November 1875
Tugu Peringatan Pejuang Melayu Perak...
Air sungai Perak yang agak tinggi..
Ini keadaannya seminggu sebelum banjir yang melanda Perak..
Tidaklah diketahui keadaan Kompleks semasa banjir...
Kawasan Kampung Gajah memang teruk dilanda banjir..
Galeri Sejarah Perak Darul Redzuan...
Masih tidak sempat nak masuk dan tahu apa yang ada di dalamnya... 

Entri kami ke sana sebelum ini :- CHO ZILA DI KOMPLEKS SEJARAH PASIR SALAK

16 comments:

  1. falsya xpenah smp sini lagik kak..;D

    ReplyDelete
  2. bagusnya kak bawak anak2 ke tempat2 bersejarah mcmni..lama sungguh kami x ke perak..berbelas tahun lamanya..hehehe

    ReplyDelete
  3. Elok tu Cho Zilla.. sekurang2 anak2 tahu sejarah di Negeri Perak tu kan :)

    ReplyDelete
  4. Menarik..tak pernah sampai lagi kesana..

    salam perkenalan sis
    jemput ke blog nana nanti :)

    ReplyDelete
  5. seronok g sini...tgk sejarah..selalu belajar kat sekolah je..ni tgk depan2...hihi..

    ReplyDelete
  6. salams ila,

    sangat admire dengan sejarah perak, tp belum pernah kesana melawat tempat2 sejarah:)

    ReplyDelete
  7. Pernah pergi tempat ni..ada saudara yang duduk dekat situ kata tempat ni keras sikit..selalu orang nampak macam2 kat kawasan sekitar nya..lagi2 kat rumah kutai..

    ReplyDelete
  8. Banyak tempat sejarah boleh teroka Kat sini ye..bawak anak2 best jugak biar depa belajar sejarah sikit.hehe

    ReplyDelete
  9. rumah kutai tu canteklah
    penah p sekali je pasir salak ni time sekolah dulu ekeke

    ReplyDelete
  10. memula tengok macam kenal tempat nih... ohhh rupanya dulu dulu pernah pegi sini dahhh.... memang cantik binaan tempat nih...

    ReplyDelete
  11. penah pegi sini dulu thn 1998 punya la lamaaa ;p
    * kak klu lalu sg besar lgi cer akk tgok sign board 'dorani bayu resort' akk try la msuk situ sy keje situ ;)
    bleh la dtg2 singgah hehehe...

    ReplyDelete
  12. tengok pic ni masih xbyk berubah..last akak kesana masa bwk budak2 g lwtan thn 2011....cuma tmptnya jauh ke dlm n jln agak sempit...xtaulh kot2 jln msk dah luas....

    ReplyDelete
  13. aduss kak…mengimbau kenangan ros zaman muda mudi. heheh time cuti semester (dlu study kat usm tronoh), kami jadi pelancong kat kompleks pasir salak ni….

    ReplyDelete
  14. ni kampung boss aku ni ....
    menaik jugak kan

    ReplyDelete
  15. Ohhh ....baru tau pasal rumah Kutai ni.
    Tak semua yg minat gi muzium ni tau CZ.....termasuklah okje hihi

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang