Mi Kari chinese style
Menu "curry mee chinese style" adalah pilihan utama akak kalau makan di kopitiam. Mungkin sudah terbiasa makan mi kari stail ini semasa tinggal di Ipoh. Makan mi kari chinese style ini rasanya tidak terlalu berat sangat dari segi rempahnya dan makan dengan sambal cili untuk rasa yang lebih umph!!!
Buat mi kari gaya ini tidak susah dan amat sesuai untuk ibu yang berkerjaya. Masaknya ringkas tapi dari segi rasa tidak kalah dengan rasa di kopitiam. Akak buat menu mi kari ini untuk berbuka puasa semalam.
RESIPI MI KARI CHINESE STYLEMi kuning-dicelur
BAHAN KUAH:
• 100gm cili kering - rebus dan kisar
• 3 biji bawang besar - kisar
• 3 ulas bawang putih - kisar
• 2 batang serai - diketuk
• 3 sudu besar serbuk kari
ayam/daging
• 1/2 ekor ayam (potong kecil)
(akak x letak)
• 1 kotak kecil santan
• Tauhu apung
(juga tak letak)
• Fish cake
❤❤akak tambah :-
•udang ~ rebuskan kulit dan kepala udang dan simpan airnya. Blend kulit dan kepala udang dan tapiskan airnya.
•fish ball
CARA MEMASAK:
1. Panaskn minyak dan goreng serai sekejap.
2. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam
dan kacau sebati sehingga ayam
separuh masak.
4. Masukkan santan sekotak kecik dan
air (sukatan air agak-agak sahaja mengikut selera mahu kuah pekat atau cair)
5. Biar kuah mendidih dan perisakn
dengan garam dan serbuk perasa.
Tambahkan tauhu apong dan
fishcake. Biar hingga mendidih dan
kuah menyerap ke dalam tauhu apung.
BAHAN SAMBAL:
300gm cili kering - rebus
. 4 biji bawang besar
• 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Rebus cili kering. Bila sudah masak,
kisar bersama bawang besar dan bawang putih
2. Tumis hingga wangi. Perisakn dengan garam dan gula.
BAHAN HIASAN:
•Telur rebus
•Taugeh celur
• Sawi - celur
•tambah jika suka kacang panjang - celur
• Sambal
• Limau Nipis (potong separuh)
Ingin berkongsi kisah mi kari di kebanyakan kedai makan di Ipoh. Mi kari akan di makan bersama pelbagai jenis fish cake dan fish ball macam yong taufu untuk jadi bahan hiasan. Prosesnya sama macam yong tau fu juga mwsri dicelur dalam air panas. Letak atas hidangan mi kari, ya Allah sedapnya.
Contoh mi kari yang penuh seaneka fish cake. Kalau rindu mi kari stail Ipoh, akak akan pergi ke medan selera di KL Sentral. Carilah gerai D'famous Dzul Mi Kari memang sangat puas hati.
Inilah cerita akak dan mi kari. Hampir ke penghujung ramadhan kita kali ini. Walau terasa sunyi tanpa terawih di surau tapi banyak hal yang positif yang boleh kita kutip ramadhan kali ini. Moga Allah mengampuni dosa kita yang sering leka ini.
aduhhhhhhh
ReplyDeletesedapnya tengok
favorite nih
hehehe
resipi yang ini ok . senang dan sedap...
Delete