Gulai Tempoyak Ikan Kembong Petai
Bila rindu dengan gulai tempoyak akak akan buat sendiri. Gulai tempoyak dijual dikedai selalunya gunakan ikan patin dan yang pasti mahal weh!! haritu teringin sangat akak masak gulai tempoyak ikan kembung dan petai. Wallah!!! yummy yummy...
Oleh kerana beli petai berpapan2 mestilah buat sambal kelapa... barulah makan tak hengat dunia. Diet!! lupakan kalau dah nampak gulai tempoyak dan sambal kelapa bersama petai. Masa tulisni dah teringat balik, adakah patut menu kita esok ada gulai tempoyak.
Nak resipi tak? Naklah.... naklah... ini resipi orang Bota/ Perak. Mungkin sama cuma suka hatilah akak nak bagi juga...
Masak Tempoyak Versi Perak
Bahan-bahan :-
2 ekor ikan kembung
2 biji cili merah
3 biji cili padi
sedikit kunyit hidup
2 senduk tempoyak
1 papan petai (buang kulit)
air secukupnya
Garam dan gula
(ada juga yang masukkan serai- tapi akak kurang suka)
Cara-cara :-
Blender kasar semua cili dan kunyit hidup. Gaulkan semua bahan (orang Bota kata "lebuk") kecuali garam dan gula menggunakan tangan bagi sebati.
Masak atas api sederhana sehingga mendidih dan merenih. Masuk garam dan gula secukup rasa dan bolehlah diangkat. Mari makan kawan-kawan..
Tambahan : Gulai tempoyakni sedap masak dengan taugeh kasar, timun tua, batang keladi (yang sayur regu dengan ikan bilis), ikan baung, ikan keli dan ikan-ikan sungai lain..
Nampak biasha biasha tapi sedap tau.....
Masuk bakul angkat sendiriler kome...
Orang Bota/Perak ini sebenarnya simple orangnya. Makan gulai tempoyak dengan nasi putihpun dah boleh makan menimbun. Masa akak kecil rasanya dalam seminggutu lebih dari sekali emak masak gulai tempoyak. Buka tudung saji (sangai) tempoyak lagi, siap berpakej dengan sambal tempoyak. Sampai ustaz akak masa di asrama bergurau yang orang Bota tak bijak sebab banyak makan tempoyak, otak banyak gas. Masatu marah gak tapi ingat balik akak rasa bangga pulak tapi tuler sayang bila sebut gulai tempoyak orang ingat Pahang...
NYAKO weh!!!!! sedap sangat. Nasitu hanya lakonan semata-mata. Makan dengan sambal kelapa dan ulam peria bulattu memikat selera.. nak resipi sambal kelapa versi orang Bota/Perak kena tunggu..
Oleh kerana beli petai berpapan2 mestilah buat sambal kelapa... barulah makan tak hengat dunia. Diet!! lupakan kalau dah nampak gulai tempoyak dan sambal kelapa bersama petai. Masa tulisni dah teringat balik, adakah patut menu kita esok ada gulai tempoyak.
Nak resipi tak? Naklah.... naklah... ini resipi orang Bota/ Perak. Mungkin sama cuma suka hatilah akak nak bagi juga...
Masak Tempoyak Versi Perak
Bahan-bahan :-
2 ekor ikan kembung
2 biji cili merah
3 biji cili padi
sedikit kunyit hidup
2 senduk tempoyak
1 papan petai (buang kulit)
air secukupnya
Garam dan gula
(ada juga yang masukkan serai- tapi akak kurang suka)
Cara-cara :-
Blender kasar semua cili dan kunyit hidup. Gaulkan semua bahan (orang Bota kata "lebuk") kecuali garam dan gula menggunakan tangan bagi sebati.
Masak atas api sederhana sehingga mendidih dan merenih. Masuk garam dan gula secukup rasa dan bolehlah diangkat. Mari makan kawan-kawan..
Tambahan : Gulai tempoyakni sedap masak dengan taugeh kasar, timun tua, batang keladi (yang sayur regu dengan ikan bilis), ikan baung, ikan keli dan ikan-ikan sungai lain..
Nampak biasha biasha tapi sedap tau.....
Masuk bakul angkat sendiriler kome...
Orang Bota/Perak ini sebenarnya simple orangnya. Makan gulai tempoyak dengan nasi putihpun dah boleh makan menimbun. Masa akak kecil rasanya dalam seminggutu lebih dari sekali emak masak gulai tempoyak. Buka tudung saji (sangai) tempoyak lagi, siap berpakej dengan sambal tempoyak. Sampai ustaz akak masa di asrama bergurau yang orang Bota tak bijak sebab banyak makan tempoyak, otak banyak gas. Masatu marah gak tapi ingat balik akak rasa bangga pulak tapi tuler sayang bila sebut gulai tempoyak orang ingat Pahang...
NYAKO weh!!!!! sedap sangat. Nasitu hanya lakonan semata-mata. Makan dengan sambal kelapa dan ulam peria bulattu memikat selera.. nak resipi sambal kelapa versi orang Bota/Perak kena tunggu..
ish2 akak ni, kt umah ada tempoyak jgk nih adik bagi, petai pun ada... kalu dana msk nih kang dana yg mkn banyak... kene tunggu ujung mingug baru sesuai msk sbb edy pun boleh makan sekali
ReplyDelete