Nuffnang saya

Followers

Tuesday, March 10, 2015

Cerita Nurul Atikah

Al kisahnya tahunni memang kekurangan cerita...
Kalau pergi ke satu-satu tempatpun kurang bergambar...
Kelemahan akak ialah tiada gambar maka tiada cerita...
Dah lama tidak bercerita pasal anak-anak juga...
Merekapun semakin sibuk dengan urusan persekolahan...

Ini kisah Nurul Atikah...
Sekaranng dah masuk Tahun 3..
Syukur pembelajarannya boleh tahan juga...
Ada juga keinginan untuk belajar...
Namun dua orang budakni sebenarnya banyak main...
Selalunya kalau dua beradikni bersama macam-macam permainan tercipta...
Buka kedai makanan, jadi tokei butik, jadi fashion designer, jadi cikgu...
Jarang sangat menghadap buku macam anak orang lain yang akak tengok di facebook...
Akak biarkan juga sebabnya dulu akakpun gitu...
Masa umur 7 tahun sampai 10 tahun tahunya hanya main..

Kalau cuti sekolah jumpa sepupu macam-macam permainan...
Paling menjadi nostalgia ialah sepupu lelaki akak yang lembut ....
Selalunya dia main dengan geng perempuan...
Dia mesti nak jadi perempuan, siap ambil opah punya kain batik jadi rambut panjang..
Teringat gaya dia belai-belai rambut...
Ha... ha.. sekarangni dia tak lembutpun malah jadi lelaki yang hebat...
Ada 2 degree, ada master dan yang penting langsung tiada tanda dia lembut dulu-dulu...

Ok.. balik ke cerita Atikah balik....
Tapi zaman sekarang mana nak sama dengan zaman dulukan...
Orang semua berlumba-lumba untuk maju ke hadapan...
Mulanya akak membangkang bila dia hendak ke kelas tambahan di sekolah...
Pada akak biarlah Tahun 4 atau 5 nanti mula tuisyen...
Tapi kalau dihalang pulak rasa macam kejam pulak...
Anak teringin nak belajar kita pulak menghalangkan...
Akhirnya Atikah mendaftar untuk ke kelas tambahan yang diadakan hujung minggu..
Bertambah pendeklah langkah kami...
Tapi bukan setiap minggu ada kelas tambahanpun...
Suka berselfie sekarangni...
Masani singgah makan sebelum akak hantarkan ke sekolah...
Akakni kalau rajinjer hantar diaorang sekolah...
 Macam comeljer.. macam comeljer...
Dik Ya yang terlebih masa ambil kakak dia balik dari kelas tambahan...
Ibu dia duduk dalam kereta punyalah malas nak keluar...

25 comments:

  1. bagus lah sis dia ada keinginan tu nak gi tuisyen...
    kita jadi guide and dorongan kan...
    kids nowadays memang suka sgt berselfie...
    then buat muka mcm2 lak hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. sebaya dgn danish anak sy...

    kalo dia nak jangan dihalang...utk kebaikan..
    kalo dia tanak jangan dipaksa pulak..

    kira ok la tu dia nak..bertuah tu dpt anak rajin

    ReplyDelete
  3. bdk2 zmn skrg bz ngalahkan org besar... sian kadang tgk bdk2 dh magrib baru sampai umah dek kerana sekolah kebangsaan n sekolah agama, pastu ngn keadaan jem sana sini camne tak mlm baru sampai umah
    eh... terngomel lak...

    makin cantik anak dara akak nih

    ReplyDelete
  4. bagus nya nak jugak dia ke kelas tambahan..biasanya benda2 gini sebab pengaruh kawan2 jugak..mesti dia dapat kawan yang suka belajar jugak..Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  5. Anak saya baru masuk darjah satu.
    Saya pun macam risau, tgk dia mmg tak belajar masa di rumah, masa cuti hujung minggu.
    Tapi bila baca cerita akak ni, saya jadi lega sikit...biar lah dulu anak saya tu..at least hingga dia masuk umur 9 tahun...cuma kena pantau berkala lah kan...:)

    ReplyDelete
  6. Selagi tak memudaratkan, bagi lah kat dia. Sepupu akk yg lembut tu menarik minat saya...hehehe.

    ReplyDelete
  7. Rajinnya anak awak CZ...siap nak tuition lagi.
    Yang kat rumah ni rajin gak hihi....
    Kadang tu nak suruh depa belajar okje pulak yg jadi stress huhu....Anak anak ni mmg dugaan bg ibu bapa kan...

    ReplyDelete
  8. amboi pandai dah selfie.dah namanya pun budak2 dengan main memang la tak dapat dipisahkan.. budak dah nak belajar kak,biarlah.takkan kita nak sekat.janji dia rajin n ada kesungguhan..

    ReplyDelete
  9. betul tu kak...bile kurang bergambar maka kurang laa citer nak dientry kan kak...lieya pun ade masa rajin...ade masa malas gak hehhhehe....

    tu le kak..skrang ni budak2 lieya tgk pandai nye melampau...sampai spm pun leh dpt 12a.....sape taknak anak bijak mcm tu kan kak...so usaha pun kene laa lebih...labur pada tusyen...labur pada buku2.....moga2 anak2 kite menjadi insan yg berjaya....in sha Allah...

    ReplyDelete
  10. wah kemain dah pandai selfie ek...hehehe

    ReplyDelete
  11. ada keinginan nak ke tuisyen tu...mmg thumbs up laa

    amboiiii berselfie lagiii ;-)

    ReplyDelete
  12. bagus la ada usaha nk gi tusyen kan..kadang2 budk2 ni kita yg kena kerah dulu bru dia nak...

    ReplyDelete
  13. bagus dia nak pergi tuisyen
    semangat belajar tinggi
    semuga berjaya yea :)

    ReplyDelete
  14. Macam comel je Atikah tu..memang comel la kak...macam mak dia jugak...hehehe.. Anak2 ni kalau kita tak turutkan kata diorang ..nanti merajuk..tapi sebab dia nak belajar..oklah kak..jangan dia mintak nak gi karaoke pulak..hehehe

    ReplyDelete
  15. Kat sekolah ada disediakan kelas tuition ker kak untuk tahun 3? Saya rasa pon macam nak hantar kimi tuition jugak. Sebab ada subject yg dia lemah lagi ni :-(

    ReplyDelete
  16. bagus la macam tu kak..rajin, budak2 lain kan biasa mana nak kelas2 tambahan bagai nie..(sy time kecik la tu) hihihi

    ReplyDelete
  17. mmg comellah . selamba je gaya selfie dia . klu saya buat , confirm x jadi ...

    ReplyDelete
  18. suka berselfie...dh pandai ikut trend tu

    ReplyDelete
  19. ank2 sebaya ni mmg byk bermain....biasalah tu utk perkembangan minda jugak......kalau kt sk pantang cg lmbat 5 min...adeh kelas dah jadi mcm pasar.

    ReplyDelete
  20. Samalah dgn lya.. mmg x reti nk bcerita klo tnpa gambar..

    Dh besar atikah.. mkin comey n nmpk ciri ank dara dh tu suka selfie2..

    Oklah tu kak.. sbb dia sdri y nk blajar.. jd x salah.. sama mcm fasya, drjah 1 lya htr kls tuisyen.. sbnarnya lya xnk pom htr.. tkut mbebankan.. tp dah dia sdri nak..lg pom kt rmh bosan.. xde geng.. tuisyen pom just 2x seminggu
    .

    Xpela.. y baik2 kt ikut n sokong je ..

    ReplyDelete
  21. smlah ngan el kak
    el pun lau xde gambar mcm xde mood nak bercerita ekeke

    ReplyDelete
  22. Saya pun ambil langkah yang sama, Cho. Saya tak paksa anak-anak belajar perah otak sampai jemu dah nak buka buku. Bagi saya biarlah dulu. Anak saya pulak lebih suka nak jadi hacker sebagai cita-cita utama, makanya tengoklah mana yang dia minat, asalkan berpada dan tak menyusahkan. Nanti bila masuk Tahap 2, barulah suruh gigih belajar kalau tak nak simen batu kat bangunan nanti.

    Sekarang ni saya psiko jerk... Saya kata make me happy but it doesn't mean you have to be excellent in everything. Kalau dia pilih nak bawa jentolak, dia tahulah saya tak akan happy. Maka pandai-pandailah pilih jalan mana....

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang