Nuffnang saya

Wednesday, March 7, 2018

Ambil tahu makanan kita

Entri ini bukan untuk tunjuk pandai yer...
Saja suka-suka sementelah dah join Jom Kurus...
Jadi tiap hari kira kalorilah akak hari-hari...
Mula-mula cuak juga tapi lama-lama keseronokan...
Paling bagus ialah 'download' aplikasi fitnesspal...
Aplikasi yang macam facebook boleh cari kawan juga...
Tapi ini lagi best sebenarnya... 
Sila-sila lihat makanan dan kita tengok kalori diambil... 
 Makan tengahari di Restoran Nando's 
Boleh baca tulisan Kevin Zahri pasal MAKAN CARA SIHAT DI NANDOS

Nutrition Facts

Nandos - Peri Peri Chicken - Quarter

  1.   
Calories343Sodium799 mg
Total Fat18 gPotassium0 mg
Saturated2 gTotal Carbs1 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber0 g
Monounsaturated0 gSugars0 g
Trans0 gProtein45 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%
*Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Putu Mayam 

Nutrition Facts

Putu Mayam (Hawker) - Putu Mayam With Brown Sugar and Shreaded Coconut

  1.   

Calories95Sodium0 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated0 gTotal Carbs19 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber0 g
Monounsaturated0 gSugars0 g
Trans0 gProtein1 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%
*Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Subway sandwich
Jangan dok perasan berdietlah kononnya... 
 cuba baca fakta di bawah...
Subway:A meal deal of Subway comprising of 6” Subway Club sandwich and Pepsi (16 fl oz) comprises of 490 calories, 95g carbohydrates, and 4.5g fat and 23g proteins.
Note that not all subways sandwiches are healthy. Some can be just as high in calories as McD burgers.
Info dapat dari sini KEVINZAHRI

Nutrition Facts

Subway Malaysia - Turkey breast & Chicken slice

  1.   
Calories320Sodium820 mg
Total Fat4 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs55 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber5 g
Monounsaturated0 gSugars15 g
Trans0 gProtein18 g
Cholesterol20 mg
Vitamin A8%Calcium30%
Vitamin C10%Iron15%
*Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ubi keledek manis

Nutrition Facts

Fresh Boiled - Sweet Potato

  1.   
Calories76Sodium27 mg
Total Fat0 gPotassium230 mg
Saturated0 gTotal Carbs18 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber3 g
Monounsaturated0 gSugars6 g
Trans0 gProtein1 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A315%Calcium3%
Vitamin C21%Iron4%
*Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Nasi yang sedikit...
Sudah lama tidak ambil angin di sini...

Sarapan lontong yang sehabis sedikit dari kebiasaan....
 Pau comel yang kalau dulu aku boleh ngap 3 sekaligus..
Lani terpaksalah fikir berkali2 nak makan lebih dari 1
Roti sudah bertukar kepada roti wholemeal bukan roti putih...
Ini langkah pertama akak untuk makanan harian... 

Kata coach kena ubah 'life style' bukannya berdiet ikut suka hatijer... Kevin Zahri dan coach selalu cakap hendak sihat kena makan ikut 'portion' yang betul.. bukan macam selalu akak buat NO nasi, NO air manis, NO makan lepas pukul 8.00 malam... Hidup mesti dinikmati tapi dalam kadar yang berpatutan... Katanya kalau nak minum teh tarik boleh tapi mintak kurang manis dan gelas kecil... Nasi boleh tapi segenggam dan lebihkan sayur (separuh sayur, suku protein dan suku lagi karbohidrat)... Jadi kena berubah untuk jadi sihat.. ok...
ISTIQOMAH.... 

5 comments:

  1. fenin nk ngira2 time nk mkn kak oi.... hahhahah dsr mls nk ngira

    tp setuju tang yg hidup kene di nikmati... kene mkn semua apa yg nak cuma berpada2

    ReplyDelete
  2. Wah, masuk program KZ yer kak. Bestnyaaa.. Tp true. Yang betulnya, kita control portion and disiplinkan diri. Nikmati hidup. Cuma balancekan diet. Yakin boleh. Nanti lepas sebulan akan jadi selesa dah.

    ReplyDelete
  3. Thanks kak for sharing. Yang Subway tuh betula juga sebab bila kita masukkan sos segala mak nenek dah jadi lain. Ada gula dalam tuh kan. Lagi satu, sebab bila kita pilih fillings die tuh..ada yang processed meat tuh pun tak bagus kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akakni bila ditanya sos... sos semua.. ha..ha.. memang lagi dasat

      Delete
  4. perkongsian yang bagus
    kena jaga pemakanan kita juga

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang