Nuffnang saya

Friday, September 14, 2018

Sahabat Lama kekal Selamanya (Bahagian 1)

Cerita lama tapi masih menjadi kenangan manis untuk di catatkan di sini... Persahabatan kami bermula dari melangkahkan kaki ke sekolah berasrama di Ipoh.. Sahabat yang suatu masa dahulu bukanlah "best friend" yang melekat bagai belangkas ... tapi kami memang bersahabat baik kerana itulah adat duduk diasrama semuapun bagaikan adik beradik.. Kalau ada masalah merekalah tempat kita mencurah rasa... Zaman dulu hubungan telekomunikasi bukanlah semudah sekarang... 

Perjumpaan di  J.Co Donutes Giant Kota Damansara memang meleraikan rindu ... Ada seorang telah 33 tahun tidak berjumpa, namun senyuman kala bersalaman sudah ku kenal siapa kamu... Rindu sangat dan syukur Allah berikan kesempatan untuk kami bertemu lagi.. Dan yang pasti selepas pertemuan ini hubungan kami kembali umpama suatu masa dahulu.. usik mengusik, kena mengena, berkongsi masalah seadanya, terasa ada bahu untuk disandarkan....

Ya Allah moga hubungan persahabatan kami akan kekal selamanya... Di bawah nak juga tepek cerita akak di facebook... memori indah budak asrama..... 
Cerita hari sabtu... cerita jumpa kawan sekolah, asbab ada yang order scones dan brownies ... maka terjadilah perjupaan tanpa sengaja ini.. dia bagi try kek bulan memang sedap sangat, next trip mesti order kek bulan..
Ada antara kawantu yang dari form 3 tak pernah ber jumpa... mahu tak riuh rendah kedai j co donuts haritu.. tunggu sikit masajer lagi nak kena halau... makcik perasan umur belasan tahun nak buat camner.. Yang penting teringat zaman budak sekolah asrama pergi outing...
Kalau kami dulu outing mesti pekan Ipohler kome.. turun bas (zaman keme juga dapat bas baru) maka bertebaranler merata2 ceruk.. dulu ada pasaraya Angel, Beauty, Crescendo (aku ingat sebab ikut abjad abc) dan yang femes dan baru bukak masatu Super Kinta dan Yik Foong ... lama beno aih Super Kintapun dah jadi UTC...
Duit bukan banyakpun tapi nak juga menyongket keluar pekan... dapat pergi TKK sebelah Kamdar, dapat dengo lagu dari mesin jukebox best giler, beli burger (baru nak femes di Malaysia), rojak mamak, maruku etc .. Riuh rendah tunggu bas sekolah nak balik asrama di Bazaar Bulat (dah kena robohpun).. jumpa kamu semua hari sabtu lepas bagai mengembalikan kenangan itu...
Rindu kamu semua yang pernah bergelar sahabat... moga rancangan perjumpaan semula kawan sekolah kita akan menjadi keenyataan... yang lama tak jumpatu mari2 kita eratkan ikatan silaturrahim.. mana tau boleh berbesan untuk yang dah ada anak teruna dan dara....
Pesaanan penaja : kalau teringin makan kuih bulan yang pasti halal dan sedap pergilah ke facebook Murni Abd..esp orang Ipoh .... orang KL tungguler bila dia nak lajak ke sini...

 Tokei skon belanja kami minum haritu...
  Gelak tak hengat...
Teringat pi outing kat Super Kinta (kini UTC)
  Nak balik nak balik... sambung sembang lagi.
 Ingat muda lagi...
Kuih bulan air tangan sahabat....
Skon kegemaran kami semua...

Pertemuan ini tidak berakhir di sini kerana ada beberapa perjumpaan mengejut bersarapan bersama... Rasa gembira punya sahabat seperti kamu... 

1 comment:

  1. seronoknya dapat jumpa kawan2 lama dari zaman sekolah

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang