Nuffnang saya

Thursday, March 9, 2017

Rumah Makan Cibiuk Bandar Kinrara

Semenjak ada bangunan baru di hadapan Masjid Al Ehsan Bandar Kinrara, maka banyaklah kedai makan untuk dicuba.. Antara yang pernah akak cuba ialah Culture Coffee, Cowboy Steak House, Rumah Makan Cibiuk dan Chili's Crab. Oleh kerana gambar di Rumah Makan Cibiuk Masakan Khas Sunda yang ada kita cerita pasal restoran yang satuni. 

Masuk sahaja ke Restoran ini terasa kita berada dinegara seberang dengan dekorasi hiasan kedai, pakaian staffnya dan irama muziknya.. Asyik... asyik... Entah kenapa masuk ke situ terasa damai dan tenang cewah berlebih-lebih kamu... Tapi ya mendengar muziknya itu membuat kita rasa senang. 

Dalam usaha mencari menu untuk dicuba kami terjah sahaja apa yang sesuai untuk tekak kami anak beranak. Pilihan kami hari itu adalah set Nasi liwet ayam kampung goreng. Makan sehingga menjilat jari. Suami akak order mi Bakso tapi tidak sampai-sampai rupanya tidak ditulis ordernya. Tapi tak kisahlah makan set untuk dua orang inipun boleh mengeyangkan perut kami 4 beranak. Kebetulan haritu akak "ON DIET", diet sangatkan...

Moh kita tengok gambar sebab akakni suka sangat kalau gambar sahaja yang bercerita. Bak kata kawan akak dulu-dulu sekeping gambar mampu mencerita pelbagai cerita. ah! rindu kiriman surat dari kawan macam dulu-dulu. Sekarang kiriman whatsapp tidak sama rasa keseronokan membacanya.. opps, melalut dah!!
Cuba cari mana dik Ya...
Dik Ya berselindung disebalik tudung saji yang comel itu...
Cantikkan kedai ini, masuk sendiri dan lihat...
Kami kesini selepas ambil dua beradik dari aktiviti ko kurikulum di sekolah.
Sekolah diaorang mengadakan aktiviti ini hari sabtu..
Maalumlah sekolahnya dua sessi tentulah tidak boleh buat pada hari rabu...
Ada ayam bakar, tempe goreng, tauhu goreng, ikan masin, ulam dan sambal istimewa (macam sambal tomato opah akakjer) dan juga pecal..
Semuapun sedap kena dengan tekak orang kampung macam kami sekeluarga..
Ehmmmm... sedapnya menghilangkan dahaga....
Jus alpukat (avokado) yang wajib diteguk kalau masuk restoran Indonesia.
Banyak pilihan pencuci mulut di sini sebenarnya...
Kalau ada rezeki boleh mencubanya satu persatu...
Bekas nasitu istimewa sangatkan...
Katanya set ini untuk dua orang, tapi tengok pada nasi di dalam itu rasanya ramai yang boleh makan..
Bekas sambalnya istimewa dan rasanya memang teringat pada sambal tomato arwah opah akak...
Orang Sunda ini makan nasi dengan cili padi gamaknya..
Tapi sedap jugalah sebab cili itu tidak pedas sangat...
Entah kenapalah tekak akak berkenan sangat dengan hidangan di kedai makan ini.

Kiranya korang berminat dan berada di sekitar Bandar Kinrara, Puchong mahupun Bukit Jalil bolehlah datang ke sini. Tidak salah mencubakan... Alamatnya seperti di bawah:-
Rumah Makan Cibiuk Kinrara
20-G, Jalan BK 5A/2C,
Bandar Kinrara, 47180,
Puchong, Selangor.


4 comments:

  1. suke nya 2 beradik tuh...

    nampka menunya sedap2 je

    ReplyDelete
  2. xpernh try lg mkn sini..ada juga yg berdekatan ngan opis..aritu opismates ajak juga mkn sini tp tk kesempatan lg

    ReplyDelete
  3. Dah makan dah..sedap! tapi harga boleh tahan jugak lah kan. Nanti bebila nak try jus alpukat tuh la. Nampak pekat likat betul ya.

    ReplyDelete

Nuffnang oh Nuffnang