RESIPI SPAGETI
Semua ini adalah koleksi reseipi spageti yang telah akak kumpulkan sekian lama. Akak dapat dari pelbagai sumber, ada yang pernah cuba tapi akak buat sesuka hati jer. Mun dah tekak orang Malaysia tu payah sikit, tu ler pasal kalau makan pasta2 ni kat kedai yang mengikut selera orang putih tu selamat ler akak kata tak sedap.
Mula-mula akak citer cara asas merebus spageti ni...
contoh : 1 liter air
300gm spagetti
sedikit minyak ( 1 steh )
- Didihkan air dan masukkan minyak. Masukkan spageti itu dan biarkan masak selama 20 minit.
- Angkat dan lalukan dibawah air yang mengalir (air paip) untuk seketika..
- Gaulkan dengan sedikit minyak bagi mengelakkan dari melekat. Ketepikan.
ATAU : Didihkan air, masukkan minyak dan garam. Masukkan spageti.. biarkan lembut.. Angkat dan toskan...
Ha!!! dah siapkan kita nyer spagetinya sekarang macamana nak masak sosnya, cubalah mana berkenan di hati...
(1) SPAGETTI BOLOGNAISE (HANIELIZA)
Tumiskan :-
- 2 biji bawang besar (dadu)
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
Masukkan :-
- 4 sudu besar cili mesin
(kacaukan sehingga wangi & naik minyak)
Masukkan
- 400gm daging cincang
(kacau rata dan biarkan naik minyak lagi)
Masukkan :-
- 1/2 cawan sos tomato
- 1 tin cendawan butang ( potong kecil)
- 1 batang karot ( potong dadu)
- 2 batang putik jagung ( potong kecil)
- 2 biji tomato (potong dadu)
Masukkan :-
- garam
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar lada hitam
Angkat dan tuangkan atas spagetti ( yang telah direbus) dan taburkan oregano dan hirisan daun sup...
Akak memang suka resipi Hanieliza ni sebabnya memang tekak orang melayu sikit. Lagipun senang nak buat.. Thanks to Hanieliza yang semakin glamer tu....
(2) SPAGETI DAGING (JASMIN HAMID)
Ni resipi Jasmin Hamid.. ala pelakon tu..
Tumiskan :-
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
Masukkan :-
- 150gm daging cincang
- 1 tin rempah spageti bolognaise
Campurkan :-
- sedikit air (supaya daging cepat empuk)
Seterusnya :-
- 1 botol sos tomato
- 1/2 botol sos cili
Akhirnya:-
- 100gm cendawan butang(kacau sehingga sebati)....
mudahkan pakai jer rempah yang sedia ada..
(3) SPAGETI CARA AMIDA
Rebus spageti - Masukkan spageti dalam periuk.. masukkan air kasi sampai tenggelam dan letakkan garam sedikit. Rebuskan sehingga betul2 kembang pastu angkat dan toskan... Letakkan marjerin atau butter so spageti tidak akan melekat.
SOS :-
Gunakan instant sos spageti (Amida gunakan brand PREGO perasa mushroom).
Campurkan dengan seanekanyer :-
tomato puri, bawang merah dan bawang putih (blend), ayam, sotong/udang, cili boh, cili besor( capsicum ), brokoli, karot.. aper2 ajer... Tumisler cam biasa yek.. bukanler main campur jer.. ok...
Mula-mula akak citer cara asas merebus spageti ni...
contoh : 1 liter air
300gm spagetti
sedikit minyak ( 1 steh )
- Didihkan air dan masukkan minyak. Masukkan spageti itu dan biarkan masak selama 20 minit.
- Angkat dan lalukan dibawah air yang mengalir (air paip) untuk seketika..
- Gaulkan dengan sedikit minyak bagi mengelakkan dari melekat. Ketepikan.
ATAU : Didihkan air, masukkan minyak dan garam. Masukkan spageti.. biarkan lembut.. Angkat dan toskan...
Ha!!! dah siapkan kita nyer spagetinya sekarang macamana nak masak sosnya, cubalah mana berkenan di hati...
(1) SPAGETTI BOLOGNAISE (HANIELIZA)
Tumiskan :-
- 2 biji bawang besar (dadu)
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
Masukkan :-
- 4 sudu besar cili mesin
(kacaukan sehingga wangi & naik minyak)
Masukkan
- 400gm daging cincang
(kacau rata dan biarkan naik minyak lagi)
Masukkan :-
- 1/2 cawan sos tomato
- 1 tin cendawan butang ( potong kecil)
- 1 batang karot ( potong dadu)
- 2 batang putik jagung ( potong kecil)
- 2 biji tomato (potong dadu)
Masukkan :-
- garam
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar lada hitam
Angkat dan tuangkan atas spagetti ( yang telah direbus) dan taburkan oregano dan hirisan daun sup...
Akak memang suka resipi Hanieliza ni sebabnya memang tekak orang melayu sikit. Lagipun senang nak buat.. Thanks to Hanieliza yang semakin glamer tu....
(2) SPAGETI DAGING (JASMIN HAMID)
Ni resipi Jasmin Hamid.. ala pelakon tu..
Tumiskan :-
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
Masukkan :-
- 150gm daging cincang
- 1 tin rempah spageti bolognaise
Campurkan :-
- sedikit air (supaya daging cepat empuk)
Seterusnya :-
- 1 botol sos tomato
- 1/2 botol sos cili
Akhirnya:-
- 100gm cendawan butang(kacau sehingga sebati)....
mudahkan pakai jer rempah yang sedia ada..
(3) SPAGETI CARA AMIDA
Rebus spageti - Masukkan spageti dalam periuk.. masukkan air kasi sampai tenggelam dan letakkan garam sedikit. Rebuskan sehingga betul2 kembang pastu angkat dan toskan... Letakkan marjerin atau butter so spageti tidak akan melekat.
SOS :-
Gunakan instant sos spageti (Amida gunakan brand PREGO perasa mushroom).
Campurkan dengan seanekanyer :-
tomato puri, bawang merah dan bawang putih (blend), ayam, sotong/udang, cili boh, cili besor( capsicum ), brokoli, karot.. aper2 ajer... Tumisler cam biasa yek.. bukanler main campur jer.. ok...
Comments
Post a Comment