Resipi kek batik milo mudah dan sedap
Jumpa dalam draf tentang resipi kek batik milo yang mudah dan sedap..
Jadi untuk entri hujung minggu ini kita kasi keluarkan cerita resipi...
Alah resipi mudah, murah tak jugalah tapi yang penting sedap...
Moh kita baca ceritanya, gambarnya dan resipi juga cara membuatnya...
Kek kesukaan keluarga kami dari dulu kini dan selamanya...
Akak belajar buat kek ini dari kawan Sabah masa di Universiti...
Selalu kalau hari raya Sabahan ramai yang tidak dapat balik kampung...
Mun namanya hari raya mestilah ada kuih muih...
Ada seorang kakakni buat kek batik menggunakan periuk nasi elektrik...
Jadi kalau tak rayapun dia selalu buat, merasalah kami makan...
Resipi ini pulak sangat mudah dan sangat sedap...
Anak saudara akakpun suka sangat kek batik miloni...
Adik akak yang bongsu selalu melayan anak-anak saudara akaktu..
Akak selalu buat kalau anak-anak mintak bawakkan makanan untuk jamuan kelas...
Kalau untuk buat makan di rumah memang tak boleh sebab ibunya nanti yang tolong perabihkan...
CARA MEMBUAT
✿ Patahkan biskut marie kalau biskut keju biar sekeping-keping...
✿ Panaskan kuali ~ ingat api jangan terlalu kuat
✿ Masukkan mentega hingga cair...
✿ Masukkan susu pekat dan selepas itu milo...
Kacau dan teruskan mengacau jangan bagi berketul-ketul...
Buat sehingga semuanya nampak sehati dan sejiwa...
✿ Masukkan biskut tadi...
Kaup balikkan tapi jangan terlalu lama sangat...
Agak-agak sampai biskut bersalut cantik dengan bahan-bahan tadi...
✿ Masukkan semuanya ke dalam loyang...
Kena tekan adunantu sehingga mampat supaya nampak cantik tersusun....
Barulah jadi kek batik kot idak jadi kek pelikat pulak nanti...
✿ Dah sejuk akak letak dalam peti sejuk...
Bolehlah dipotong...
Kegemaran kami anak beranak-anak...
Jadi untuk entri hujung minggu ini kita kasi keluarkan cerita resipi...
Alah resipi mudah, murah tak jugalah tapi yang penting sedap...
Moh kita baca ceritanya, gambarnya dan resipi juga cara membuatnya...
Kek kesukaan keluarga kami dari dulu kini dan selamanya...
Akak belajar buat kek ini dari kawan Sabah masa di Universiti...
Selalu kalau hari raya Sabahan ramai yang tidak dapat balik kampung...
Mun namanya hari raya mestilah ada kuih muih...
Ada seorang kakakni buat kek batik menggunakan periuk nasi elektrik...
Jadi kalau tak rayapun dia selalu buat, merasalah kami makan...
Resipi ini pulak sangat mudah dan sangat sedap...
Anak saudara akakpun suka sangat kek batik miloni...
Adik akak yang bongsu selalu melayan anak-anak saudara akaktu..
Akak selalu buat kalau anak-anak mintak bawakkan makanan untuk jamuan kelas...
Kalau untuk buat makan di rumah memang tak boleh sebab ibunya nanti yang tolong perabihkan...
Resepi kek batik milo mudah dan sedap
BAHAN-BAHAN :-
✿ Biskut Marie atau biskut keju comel tu...
✿ susu pekat suka hati nak manis manapun (jangan sikit sangat pulak)
✿ Milo (1 mangkuk)
✿ Mentega (3/4 buku) .. marjerin pun boleh
CARA MEMBUAT
✿ Patahkan biskut marie kalau biskut keju biar sekeping-keping...
✿ Panaskan kuali ~ ingat api jangan terlalu kuat
✿ Masukkan mentega hingga cair...
✿ Masukkan susu pekat dan selepas itu milo...
Kacau dan teruskan mengacau jangan bagi berketul-ketul...
Buat sehingga semuanya nampak sehati dan sejiwa...
✿ Masukkan biskut tadi...
Kaup balikkan tapi jangan terlalu lama sangat...
Agak-agak sampai biskut bersalut cantik dengan bahan-bahan tadi...
✿ Masukkan semuanya ke dalam loyang...
Kena tekan adunantu sehingga mampat supaya nampak cantik tersusun....
Barulah jadi kek batik kot idak jadi kek pelikat pulak nanti...
✿ Dah sejuk akak letak dalam peti sejuk...
Bolehlah dipotong...
Kegemaran kami anak beranak-anak...
Sedapnyeeee.. Zura memang suka makan kek nih.
ReplyDeletecuma nak buat tu kemain malas lagi. hahaha
Dah lama tak buat kek batik. Sedapnya kak.
ReplyDeletesedap nih kak... mmg layan... kek paling mudah selain chesekut
ReplyDelete