Nuffnang saya

Followers

Thursday, October 31, 2013

Info tentang Bukit Gambang Water Park

Jom kita intai-intai apa yang seronok sangat kalau masuk Bukit Gambang Water Parkni...
- Dubbed the 'Best Water Park in Malaysia' by the Malaysian Association of Amusement Theme Park and Family Attractions (MAATFA).

Water Theme Park
The water theme park offers slippery amusements as waves of liquid fun drench folks seeking to get away from the tropic's swelter. Plop yourself in a tube and ride the 24,000 sq ft wave pool that washes upon Coco Beach, where aspiring architects build underwhelming sandcastles, or bob along the Journey of Ice and Penguin Island in a lazy sprawl. Child-sized replicas of raucous adult rides allow children a glimpse into the excitement that comes with being an adult like adrenaline, living in the fast lane, and filing for taxes
Ini harga tiket untuk masuk ke sini...
DEWASA : RM25.90 
KANAK-KANAK : RM18.90
Kalau tinggi anak kita tidak lebih dari 90cm adalah PERCUMA...


Operation Hours

  • Monday - Thursday From 10:30 AM - 6:30 PM 
  • Friday, Saturday, Sunday, Malaysia School & Public Holidays From 9:30 AM - 6:30 PM 
  • Park is CLOSED every TuesdayEXCEPT during Malaysia School & Public Holidays
Banyak informasi tentang pakej dan penjimatan ada di sini..
 Bukit Gambang Water Park ni adalah 'cashless park'..
Maksudnya urusannya tidak menggunakan duit...
Akak top up siap-siap masa beli tiket.. 
Akak masukkan RM70 tapi tak pakai habispun...
Duit yang lebihnya akan dipulangkan kembali...
 Jangan lupa etika berpakaian (dress code) semasa di sini..
Ini semua untuk keselamatan.. patuh ajerler... 
 Promosi yang baik punya... 
Orang Kuantan bolehler pergi sini masa hari jadi...
 Peta taman untuk panduan... 
PETA ambil dari sini :- http://wanzancoholiday.blogspot.com/
 Dah masuk ke dalam kena beratur lagi untuk beli apa yang patut...
Tapi kami tak beraturler sebab takder orang lagi... 
Akak cuma sewa tube dan loker sahaja...
Tuala dah bawak siap-siap dari bilik tadi...
Cabana pun tak perluler sebab kami hanya akan mainjer... 
 Tengok takder orang lagi.. kamijer... 
 Kunci loker, alah bendani untuk scan...
Kena amek loker sebab takder orang nak pegang barang...

Lepas anak-anak dah puas main semua benda yang ada di sini maka akak ambiller handphone untuk ambil gambar... kot idak nanti apa nak ditulis dalam blog akakni ha... 
 ~ PENGUIN EXPRESS ~
Tempat makan... 
Tempat makan dekatjer ngan Penguin Island...

 PENGUIN ISLAND
Di sini ada tiga tempat budak-budak boleh main...
Kiranya kat sni cabana penuh sebab ramai yang bawak anak dan cucu...
Satu yang kalerpul cam kat bawah, satu lagi cam kolam renang biasa dan satu lagi ada slide macam-macam... 
 Dah tengahari amek ko dah ramai orang.... 
Seronok perhatikan gelagat orang yang menunggu air dari mulut ikantu termuntah keluar...
Lepasjer air dah keluar tempattu balik kosong.. kelakar.... 


Kids Slide
When it comes to having a blast, kids are always raring for more. But little legs get tired quickly on adult-sized water rides so we’ve created this just for them. Small in size but big on fun, the specially constructed Kids Slide is just the thing for energetic children... katanya dari laman web BGRC sendiri... 

COCO BEACH
Anak akak suka kat sini... pertamanya sebab ada pantai siap bina istana pasir lagi gitu.. tapi lupa lak bawak peralatan kot idak memang syiok habis... Yang keduanya ombak dia best oooo sebabnya kalau yang kuattu terbang2 kita naik tubetu... kena cuba baru tau... 
Wave Pool (The Largest in Malaysia)
Who’d believe that you’d be able to surf in the middle of a jungle? Not on treetops like Tarzan but actual rolling water swells right here at Malaysia’s biggest wave pool, Coco Beach Wave Pool. It’s just like a real beach, only better.


SIX LANE RACE
Bendani Atikah naik dua kali... Ibu dia bagi alasan nak jaga dik Ya yang tak nak naik ... rupanya memang takkanler akak nak buat semuatu. Lagipun nak naik bendani kena bawah 80kg, akak memang melebihi berat yang tu... ... Atikah memang berani giler sebab masa turuntu dia sorangjer tak race ngan saper2pun..
Ada berani??.. Memang curam dahler kena meniarap... isyh tak gamak...
Gambar dari sini :- litourssb
Gambar dari sini :_ azuanzahdi.com@splashing-time-at-bukit-gambang-resort-city/ . Gambar dia di Bukit Gambang semuanyer pun cantik.. Siapa yang nak pergi sana bolehler rujuk blog dia... 

FAMILY RAFT
Yangni kami anak beranak main 3 kali tapi lepastu sebab akak dah tak larat nak panjat tangga lagi suruh dua beradik naik sendiri. Budak yang jagatu tak bagiler diaorang turun dua orangjer dia gabungkanlah dengan pasangan suami isteri atau kekasih supaya satu pelampungtu boleh naik empat orang... Anak akak main entah berapa kali.. ibu dia dah tak larat duk kat bawahjer tapi kamera takder masani so takder gambar... 
Gambar ambil dari sini :- myholidayinmalaysia.com
Main bendani tak payah guna tube atau pelampung kita, pengurusan yang sediakan.. 

GLACIER RIVER
Yangnipun kira bestler jugak.. kami pusing dua kaliler juga.. sebab masa nak turuntu ombak masih lagi ada so syiokler... tapi kalau ombak takder memang azab tak bergerak .. jenuhler kayuh... Anak akak lak dah bising.. ibu cepatler bosannyer... ha.. ha..
GAMBAR dari :- pahangtourism ....

Boleh katakan kebanyakan permainan yang ada di sini kami cuba cuma takder gambar jadi tak seronokler sikit nak bercerita.. lepas akak ambil handphone ingat nak ulang balik main semua bendatu dan amek gambar tapi anak dah letih dan suami akakpun suruh balik katanya lama sangat.. Alahai takler lama manapun kita masuk pukul 9.30pagi dan berhenti dari main pukul 2.30 petang.. eh 5 jamtu tak puas lagi... patutler tangan dan kaki anak-anak dah kecut!!! Jom balik...

Sebelum masuk Water Park Bukit Gambang

Habis dah cerita Night Safari kami yang seronok habistu, jom kita pergi ke tarikan lain yang ada di Bukit Gambang Resort City (BGRC)... Moh kita berendam di Bukit Gambang Water Park. Oleh kerana suami akak ada meeting maka hanya akak dan anak-anak sahaja yang keseronokan di sini... Sebab terlebih teruja kami bersiap terlalu awal, ha.. ha.. mak dia yang lebih kata suami akak. 

Untuk pengetahuan Water Park dibuka dari pukul 9.30pagi hingga 6.30 petang tapi kami dah pergi ke lobi seawal 8.30 pagi konon nak naik tram. Rupanya trampun hanya ada dari pukul 9.00 pagi.. Sudahnya akak ajak anak akak berjalan kaki dari Arabian Bay Resort tu ke Water Park.. Jauh gak tau, nasib anak menurut... Sambil jalan boleh ambil gambar... Dua dalam satu gitu...
Kalau kita bawak balik unta emasni balik Kinrara kaya kita Dik Ya.... 
Bergambar di sini untuk mengesahkan kita memang tinggal sini... 
Kat belakangtu bilik kami... 
Singgah ambil gambar depan Caribbean Bay Suites
Muka dah penat ....
Betoikan Okjer taman temanyer jauh ngan hotelkan... 
Budakni happyjer berlari2 dah nak dekat pulaktu... 
Yeah yeah dah sampaipun... seronoknyer...
Dah cepat sampainyer boleh ler bergambar ngan aman di sini....
Bergambar tanda dah sampai ke sini... 
Kat situpun diaorang nak bergambar...
Saya dah tinggi ibu kena bayar... 
Awal tak kami sampai.. orang pertama sampai sini... ha... ha..
Sebab baca blog orang katanya ramai orang baik kita sampai dulukan...
Yang baguihnyer kaunterni dibuka lebih kurang pukul 9.15 pagi... 
Seronokler sikit tiket dahpun dapatkan tunggu taman bukakjer... 
Walaupun lama menunggu budak dua orangni tetap happy....
Main dulu di sini sebelum masuk...
Konon-konon padahal tokenpun takder....
Masa ambil gambar di sini tengok orang dah masukpun,
rupanya masuk ikut dalam kedai souvenier...
Oklah dapat masuk sebelum pukul 9.30 pagi... 

Sebab gambar yang banyak sangat maka tunggukan SAMBUNGANnya...
Akak dah tulis entrini dan jadualkan pada hari khamis sebabnya pagini akak ada di ibu pejabat untuk urusan kerja... jadi layanjerler cerita kami ini...  

Wednesday, October 30, 2013

Night Safari di Bukit Gambang Safari Park 2

Edisi bergambar untuk kenangan...
Ala-ala Wordless Wednesday gitu... 
Gambar pembuka bicara... 
Bergambar di luar Simba Hall Plaza... 
Malayan House yang sangat comel rasa cam kat kampung....
Tapi tanggatu nampak kosong tak der tepek jubinker bagi cun sikit...... 
Ini dikawasan Night Jungle ada gua kelawar..
Masa kami masuktu dahler nak maghrib dengan guruh berbunyinyer...
Memang agak seram sikit .. nasibler ada ibu dan anak yang masuk sekali..
Kalau harapkan akak ngan dua orang budaktu mesti diaorang tak nak masuk...
Tapi pengalaman menarik walaupun guatu kecikje.....
Kalau pergi waktu malam lagi bestler kot... 
Dah habis ronda semua bosannyer nak menunggu pertunjukan bermula..
Tapi dah beli tiket mahal-mahal kalau tak tengok pertunjukan rugi pulakkan... 
Sementara menunggu pertunjukan bermula layan facebook dulu... 
Dua orang budakni teruja tengok pertunjukan walaupun pada kita biasa-biasajer... 
Bergambar dengan pelakon 'The Lost of Jungle'
Walaupun tak nampak singganyer dalam gambar nak juga bergambar di sini... 
PETA NIGHT SAFARI untuk rujukan... 

Boleh baca NIGHT SAFARI BUKIT GAMBANG SAFARI PARK entri akak sebelum ini... Kalau tak pernah sampai sini mesti pergi sebab haiwan yang ada di sini memang nampak istimewa... Pertunjukanpun boleh tahan anak-anak memang sukakannya... Orang Kuantan kalau tak pergi memang rugi...  

Tuesday, October 29, 2013

Night Safari Bukit Gambang Safari Park 1

Harini dah selasakan, alahai cam cepatjer masa berlalu. Ini adalah sambungan dari cerita perjalananpun-bermula. Lambat sikit sebabnya akak jenuh memikir camnerler nak bercerita pasal entrini... Jom kita mulakan.. Tempat pertama yang dilawati setelah sampai di Bukit Gambang Resort City ialah Night Safari. Oleh kerana lewat sampai melepaslah kami untuk ke Safari yang lebih adventure, terasa rugi jugakler... Sebenarnya bolehjer pergi besoknyer lepas mandi di Water Park tapi takut letih, langsung tak pergi pulak so kira jadilah walaupun hanya  dapat meninjau Night Safari... 


Jom kita tengok adventure tak Night Safari di BGRC!!!
Tempat wajib bergambar....
Sampaijer sini terus nampak singani...
Harga tiket untuk Bukit Gambang Safari Park...
Sila bawa MyKad dan MyKid untuk pengesahan kot idak bayojer harga biasa....
Pss :: Jawapan untuk Jari Manis... kalau kita rakyat Malaysia harganya 
tak sama dengan yang takder MyKad.. Perati betoi2...
Kanak-kanak yang ketinggiannya 90cm dan kebawah adalah PERCUMA....

Di Bukit Gambang Safari Park ada dua tarikan sebenarnya satu adalah Wild Savannah dan satu lagi Night Jungle... Ini harga tiket buat masa sekarang untuk Dewasa RM48 dan kanak-kanak adalah RM28. Akan datang harga akan naik lagi sebabnya buat masa sekarang kemudahan dan tarikan tidak sepenuhnya ada lagi yang belum siap...  

Waktu Operasi :-
Wild Savannah :- 2.00 petang hingga 6 petang
Night Jungle :-  6.00 petang hingga 10.00 malam
Kalau beli tiket untuk dua2nya bolehler duduk dalam tu dari pukul 2.00 petang ke 10 malam... 

Safari Park

Bukit Gambang Safari Park opened its door on March 2013: the one and only unusual experience in the world for all walks of life.

The Safari Park has five regions waiting for you to explore. We have specifically designed the walking route and tram route from Night Jungle to Wild Savannah and we promise to our visitors “an eye to eye with the wild’ experience.

Sprawling across 138 acres (approximately 100 football fields!), we inhabitants up to 420 species of animals which can be found in our luxuriant Malaysia Rainforest. We want the children to enjoy and learn about the nature and you to discover something new and unknown of all times.
Ada macam-macam gambar haiwan, kangaroo jadi pilihan dik Ya...
Belakangtu adalah Simba Hilla Plaza...
Tram yang dibelakangtu akan bawak pengunjung ke Wild Savannah...
Di sinilah pintu masuk untuk ke Wild Savannah juga Night Safari... 
~SIMBA HILL GIFT SHOP~
Lepas naik tangga bergerak (escalator) nampaklah  Samba Hill Gift Shop...
Tak beli apa-apapun kat sini... 
~SIMBA HILL WHITE LION~
Inilah benda pertama kita lihat sebelum masuk ke Night Safari...
Nampak dua ekor Singa Putih sedang berehat dan bersantai..
Di sini juga ada  tempat makan yang bernama Simba Hill Gourmet Hall
Bestkan makan sambil tengok Singa.... 
Belakang kamitu adalah Pintu Masuk Taman (Park Entrance)
Jauh jugak nak ke dalamtu, berbukit lak... 
Suami akak dah merungut sebab kalau siang ada tram tapi malam kena jalan kaki....
Tapi sebenarnya kawasan Night Safari ni tak ler besar sangat... 
Sampai sini ada dua simpang... nak pergi ke Night Jungle ataupun ke Foreign Village..

~FOREIGN VILLAGE~
Jom kita singgah Foreign Village... 
Apa ada di sini???
a) Village Arena
b) Saddle Castle
c) Farm House
d) Village Nursery
e) Egyptian Market
f) Malayan House
g) Petting Kingdom
h) Village Courtyard
Sori mori kualiti gambar kurang memuaskan langsung...
Papan tanda ke Malayan House dan Petting Zoo... 
~MALAYAN HOUSE~
Kat kawasan rumahni ada itik, ayam dan reban ayam memang sesuai untuk 
anak bandar yang tak sempat nak tengok semuatu... 
~PETTING ZOO~
Kat sini boleh sentuh dan beri makan binatang... 
Ada sikit bau tapi oklah...
~FARM HOUSE~
Di belakang kami ada macam-macam binatang..
Atikah dan Azalia paling suka dengan anak gajahtu..
~Egyptian Market~
Selain dari Simba Hill Gourmet Hall untuk makan di sini juga boleh makan..
Makanan di sini lebih kepada nasi beriani ....
Tempatni dekatjer dengan Farm House dan Malayan House....
~VILLAGE COURTYARD~
Pentas dibelakangtu untuk pertunjukan api...

NIGHT JUNGLE
Apa ada di sini?
a) Night Jungle Square
b) Night Jungle Walk
~Night Jungle Square~
Dibelakang dik Yatu ada macam-macam jenis binatang yang duduk dalam kaca...
Kena datang sendiri tengok binatangni...
~NIGHT JUNGLE WALK~
Selamat datang ke sini... tak luas mana tapi binatang yang ada di sini 
memang nampak lain dari yang biasa kita tengok... 

PERTUNJUKAN dan AKTIVITI
Kalau untuk Night Jungle ada 2 pertunjukan untuk dinikmati...
Satu ialah 'The Lost Jungle' pada pukul 8.00 malam dan 
satu lagi ialah 'Fire Show' pada pukul 8.30malam/9.30malam... 
 ~THE LOST JUNGLE~
Pertunjukan tarzan dan kawan-kawan...
Anak-anak akak suka sesangat pertunjukan ini... 
Istimewanya kita boleh bergambar dengan pelakon ...
Tapi sebab dengar pertunjukan api dah bermula kami 
tak sempat nak ambil gambar dengan tarzan... 
~FIRE SHOW~
Hebat orang Malaysiani apipun dia makan...
Ini memang best walaupun anak akak lebih suka tengok tarzan... 

Keseluruhan akak sekeluarga enjoyjer pergi Night Safarini tapi tempatni belum
sempurna lagi keseluruhannya.... Mungkin kena pergi sekali lagi untuk merasainya...
Tapi dari segi hargnaya pada akak agak mahal tapi mungkin kos untuk membina,

pentadbiran dan mengekalkan taman ini juga tinggi...
Apapun kami terhibur... sayonara Safari Park BGRC Kuantan...  
Jom tengok kawan blog kita yang pergi ke sana juga...

Nuffnang oh Nuffnang