Nuffnang saya

Followers

Thursday, May 31, 2012

Lost World Tin Valley tarikan terbaru

Rombongan kami meneruskan perjalanan ke Lost World Tin Valley yang merupakan tarikan terbaru di Lost World of Tambun, Ipoh ini. Seperti diketahui negeri Perak amat terkenal dengan bijih timah suatu masa dahulu, tapikan kalau ada kapal korek lagi best kot.. Jadi dah sampai sini tak sahler kalau tak singgah sinikan...

Ambil ini di sini :- sunway.com
Tin Valley is the latest attraction at Lost World of Tambun.

The Tin Valley was created in Lost World of Tambun to take our guests back in time where “dulang' washers persistently panned by the rivers to feed their families.

Today our kids can learn about this history while having fun partaking in daily 'dulang' washing activities and see real artifacts from the past in the Lost World Tin Valley Galleria.

Tin Mining in Peninsula Malaysia was practised for hundreds of years by the orang Asli and Malays, then came the Siamese and Mandailings followed by the Chinese immigrants who were mostly Hakkas.

Selamat Datang ke tarikan terbaru di Lost World of Tambun iaitu Tin Valley yang mengembalikan ingatan kita tentang kekayaan negeri Perak suatu masa dahulu iaitu industri perlombongan bijih timah.
The Lost World Tin Valley Galleria
Here's the Tin Valley's Gallery.. showcasing the history of the Tin Miners..
Ada sebuah galeri untuk tontonan umum sejarah bijih timah.
Dulang Washing
Here is also the place to pull up your sleeves, get dirty and try out the traditional method of tin mining - washing and panning tin in river bed with a wooden tray (dulang)!

The dulang was used to scoop up the earth, mixed with the water and by careful swirling of the water, the mud was swept away and the heavier tin ore remained. Kids will have the opportunity to experience 'dulang washing' - the art fo using a dulang to extract tin from the earth and sand.
Kanak-kanak sahaja yang boleh masuk  ke dalam air ini untuk mendulang timah. Tapi derjer orang dewasa masuk dalamtu...
Abaikan sahaja Hisham yang konon tokey bijih timah..
The Tin Bearers
Elephants were the only mode of transporting. The heavy tin ore to the nearest depot. Tin Valley has recreated life-sized stone elephant so visitors have the opportunity to climb onto its back to enjoy a birds eye view of the Lost World Tin Valley.
Di Tin Valleyni jugak terdapat replika gajah , best gak walaupun tak dapat naik gajah yang betul-betulkan...
Dik ya berlatar belakangkan pemandangan LWOT yang amat tenang dan damai.
Selamat Jalan .. Kami dah merasai keseronokan mendulang timah di Lost World of Tambun, anda bila lagi???

Team Building 
Ehm nak bagi tahu sebelah Lost World Tin Valley ini terdapat satu tempat yang dinamakan Team building. Kata laman web sunwaylostworldoftambun.com



Packed with adreline filled thrills, this is the perfect place for any company to get the best out of their people. They will each learn to work as a team and even to lead. All in fun yet competitive exercises that will encourage team spirit!

Cantikkan pemandangan pintu masuk ke team buildingtu...  Nampak macam mencabar gak kot xtvt di sini, tapi kami jalan gitu-gitujer kat situ... kalauler company akak buat team building kat sini bestnyer.....

Wednesday, May 30, 2012

Lost World Tiger Valley

Sambungan perjalanan kami ke Lost World of Tambun, selepas dah main kesemua mainan yang ada rombongan kami berjalan kaki ke Tiger Valleyler pulak. Dapat tengok dua ekor harimau sedang berada dikandangnya,seekor sedang berenang dan seekor lagi sedang bersantai di tempatnya. Oleh kerana  pertunjukan untuk tengok harimau makan hanya pada pukul 3.00 dan 4.00 petang maka kami meneruskan perjalanan ke Lost World Tin Valley pulak... Ambil dari :-  virtualmalaysia
One of the unique attractions at the Lost World of Tambun is the Tiger Valley, where you get to see wild animals roam freely in their enclosure and perform stunts during feeding time. The tigers are formerly circus animals abandoned by their owners, and when they could not afford to fly them back, the mammals were subsequently adopted by the theme park and now given the best possible care by experienced trainers.
Selamat datang ke Tiger Valley... anak-anak paling suka dapat tengok harimauni..
Sekarangni senang kalau anak-anak malas mandi mesti akak cakap harimaupun rajin mandi.... Ada kena mengena tak??
Pandai dia berenangkan, tujuan ada air sebelum ada pagar ialah harimauni tak melompat keluar.....
Muka dia memang nampak garangkan...

Comeljer menyorok kat situ walaupun mukanya mengerunkan tetap nampak comel.
Kami datang lagi ke sini pada pukul 4.00 petang semata-semata nak tengok pertunjukan ini. Alang-alang dah sampaikan..
Pada hari kami datangtu menurut jurucakap adalah dua ekor harimau jantan (di LWOT ada 5 ekor harimau 3 jantan dan 2 betina). Tapi mungkin dia dah makan pada pukul 3.00petang maka masa pertunjukan itu dua-dua ekortu macam tak berminat nak makan. Tengok dia tengokjer daging yang tergantungtu langsung tak nak panjat...
Ambil dari sini :- tamantemadimalaysia "Meet Sultan, Raima, Putra, Jazz and Azian; Lost World of Tambun‟s very own Siberian tigers. Catch them and their handlers at play in the Tiger Valley, and observe their agility and strength as they jump over rocks and logs to get to their meats during the tiger feeding shows. Learn a little bit about how the tigers are cared for through the valley‟s educational program where you will be able to get close and personal with one of these exquisite tigers."

Tuesday, May 29, 2012

Taman Permainan di Lost World of Tambun

Akak nak sambung cerita jalan-jalan di Lost World of Tambun dengan membawa kawan-kawan masuk ke Taman Permainan atau "Amusement Park" di sini. Sebenarnya kalau pergi ke Sunway Lost World of Tambun dan berangan yang taman permainan di sini sehebat Sunway Lagoon lupakanlah.  Permainannya tidak banyak dan biasa-biasa sahaja, permainan di sini sesuai untuk kanak-kanak... Untuk permainan yang lebih adventure pergi sahaja ke Sunway Lagoon atau juga Genting.....

Kalau di Amusement Park di sini hanya terdapat 4 permainan utama sahaja. Jom kita tengok apa yang ada, tak payah cerita panjang ok....
STORM RIDER
Come aboard our pirate ship and experience what it might be like on stormy seas!!Sit tight as the ship.
Ini kesukaan Atikah naik entah berapa kali...
GIDDY GALEON
Another perfect swings family ride that 180 degrees will get everyone gigling with giddines!!
Ini dik Ya suka sesangat tapi paksa ibunya naik memang rasa nak muntahjer..
DRAGON FLIGHT
Want a swingging good time to well get on our Dragon Flight, get seated, belt up and prepare to be swung around in the air! For it doesn't make you fizzy, come on for another spin!
Ini bolehlah untuk dicuba tapi akak naik rasa nak pening sebabnya dia berpusingkan...
PERAK PARADE
Ini memang sah untuk kanak-kanakkan...
ADVENTURE EXPRESS
Tren yang inipun termasuk dalam senarai di amusement park juga..

Monday, May 28, 2012

Rombongan OSK ke Sunway Lost World

Seperti diceritakan akak telahpun ke Sunway Lost World of Tambun pada 19 hb Mei yang lepas bersama adik-adik sepejabat. Ada tiga buah kereta iaitu keluarga Zaharah, keluarga Rozi dan keluarga akak dan Afiq yang menumpang kereta Hisham. Hanya singgah di RnR Tapah untuk bersarapan dan meneruskan perjalanan ke LWOT dengan jayanya.

Oleh kerana akakni balik kampung tidak menempuhi pekan Ipoh maka tidaklah akak ketahui rupanya untuk ke LWOT sekarang dah teramat mudah. Kini rupanya telah ada simpang yang menuju ke pekan Tambun, gitu yerk dah maju rupanya Tambun sekarangni. Kami sampai tepat pada masanya dan oleh kerana kami dah booking tiket di :- http://www.sunwaylostworldoftambunstore.com/v1/ maka urusan nak masuk semakin mudah. Hanya perlu untuk urusan ambil tag atau gelang getah yang memerlukan deposit RM10 dan dikhabarkan oleh petugas sekiranya hilang maka kenalah bayar sebanyak RM55. Alamak...
Oleh kerana akak tidak sanggup untuk menjaga gelang ini maka lepas masuk sahaja ke taman maka akak terus tanggal dan simpan dalam beg. Selamat...
Tengok bayaran untuk masuk Lost World of Tambun sekarang adalah RM45 untuk dewasa dan RM38 untuk kanak-kanak. Oleh itu kawan-kawan cubalah beli tiket di :-  http://www.sunwaylostworldoftambunstore.com/v1/ yang ada diskaun sebanyak 10%. Ejen tak berbayar nampaknyer...
Kegembiraan kanak-kanak pastilah di sini boleh main benda cam gini dan ada lagi.. tapi akak rasa tak larat sangat  sebab pening berpusing gitu.. Permainan dia pun tak bahaya sangat jadi amat sesuai untuk kanak-kanak.
Kalau yang ini memang kena beli token baru boleh main. Tak silap rasanya RM2 satu token, tapi kami tak mainpun.

Selepas merasa naik semua mainan kamipun ambil keputusan berjalan sahaja untuk menikmati alam semesta. Tempat pertama di singgah ialah Tiger Valley. Pada waktu kami sampaitu nampaklah dua ekor harimau satu sedang berenang satu lagi sedang berehat.
Gajah ini di kawasan "Tin Valley" jugak sebagai daya tarikan baru ke Lost World of Tambun. Kalau der kamera canggihkan syiok, ada kena mengena tak!!!....
Tarikan terbaru di Lost World of Tambun iaitu "Tin Valley". Dik Ya divakan tak nak dia masuk dalam airtu cari timah...
Lost World Swan Lake.. boleh kayuhni tapi tak sempat nak buatpun...
Inilah yang paling best "Petting Zoo" yang memang merupakan daya tarikan untuk ibu bapa membawa anak kecilnya ke Lost World of Tambun ini..  See You Soon..... Akak mungkin akan datang lagi bawa anak-anak ke sini, Insyaallah...
Masa kami bermain air pulak, sementelah budak-budaktu dah tak boleh nak menahan nak melompat dalam air...
Inilah tempat makan di sini yang pada akak harganya berpatutan untuk tempat seperti ini, memang dalam jangkaan. Lagipun makanan dia boleh tahan rasanya tidaklah teruk sangat...  Ada tempat yang lebih teruk dari sini rasanya....

Kalau nak tengok aksi "Tiger feeding" kena datang pukul 3.00petang dengan 4.00petang. Oleh itu selepas kami makan terus kami ke "Tiger Valley" sekali lagi. Kalau dah sampai sini mesti tengok ini.

Amat puas hati sebab dapat melakukan banyak xtvt hari ini dan terasa berbaloi dengan duit yang dibelanjakan... Lepas tengok aksi harimau ini kami pergi ke "amusement park" buat kali kedua dan masa ini memang rasa macam kami dah booking tempat itu. Memang happening giler sebab hanya grup kami sahaja yang ada petang tu sebab orang semua dah sibuk nak packing balik... Akak ada banyak episod cerita ke Lost World of Tambun ini, sebab sekarangni teramat sibuk kena buat gaya itu....

Friday, May 25, 2012

Selamat Hari Jadi Cho Zila

Selamat Hari Lahir untuk diri sendiri.....
Harini akak cuti untuk menghiburkan hati..
Semoga bertambah umur ini akak akan lebih menghargai kehidupan ini.. 
Terima kasih ya Allah kerana mengizinkan aku hingga usia ini..


Tuesday, May 22, 2012

Field Day Genius Aulad 2012

Xtvt : Field Day aka sports day
Tempat : Taman Wetland Putrajaya
Tarikh : 13hb Mei 2012

Genius Aulad Bandar Kinrara dan Putra Heights telah bergabung mengadakan "Field Day" di Taman Wetland Putrajaya. Tahniah untuk guru-guru yang telah berjaya menjadikan acara ini kenangan terindah untuk anak didik mereka.

Akaklah yang paling gembira sebabnya pada tahun lepas Genius Aulad tiada xtvt seperti ini, macam tak kenajer kalau tadika takder buat sukankan. Oleh itu seawal pagi ibunyalah yang paling excited mengejutkan anak-anak.  Nasib senang nak gerakkan mereka semua.. Masa nak cari tempattu sebenarnya kami tesesat jugak tapi Alhamdulillah sampai juga kami ke sana tepat pada masanya.

Malas nak cerita panjang sebab teramatlah sibuknya sekarang ini.. jadilah gambar sebagai pencerita yang paling mudah.
LeT ThE GaMeS BeGiN !!!!!
Muka yang sangat happy selepas mendaftar..
Berangan dapat hadiah yang banyak pada hari itu...
Senam robik melonggarkan otot-otot yang ketat...
Inilah yang Atikah ngan Azalia suka "chicken dance"..
Azalia dah bersedia untuk berentap... ye ha!!!!
Inilah acara yang kumpulan dik Ya menang.. alahai...
Atikah pula bersedia untuk menjadi juara..
Harini Dik Ya asyik bermain dengan kawan diani sampai tak pedulipun ibu dia.. lupa dah dia sebut nama kawannyani...
Dik Ya dah runsing pasal kena pakai kasut sukan sebab dia selesa berseliparjer...
Beli air kotak untuk menghilangkan dahaga...
Dik Ya dapat hadiah.. oklerkan...
Giliran Atikah pulak dapat hadiah... oklahkan....
Kami berdua dapat hadiah ok... Tak kisah menang atau kalah kami akan bertanding dengan baik...

Wednesday, May 16, 2012

Moh Berkayuh Untuk Kesihatan

Memang dah lama betoi teringin nak ada basikal untuk berkayuh di waktu pagi atau petang dan akhirnya suami akak beli basikal MTB XDS Zero38. Sebenarnya masa pilih basikal untuk hadiah harijadi Atikah suami akakni terjatuh hati dan berminat nak beli basikal. Akhirnya MTB XDS ini menjadi pilihan...

Walaupun basikal ini suami akak yang punya tapi buat masa sekarangni akak yang selalu guna. Kebetulan sekarangni memang akak seronok sesangat nak berexercise maka dapatlah akak pelbagaikan xtvt tersebut. Akak pergi aerobik, akak pergi berjogging di dua tempat berbeza dan berbasikal... yeeha teramatler seronoknya sekarangni..

Walaupun usaha keras selama dua bulan ini belumlah berat badan akakni turun dengan jayanya tapi sekurangnya akak rasa seronok. Sebenarya dulu masa akak bujang selalunya akak berkayuh dengan sepupu ke Padang Polo dari Taman Istana. Sampai di Padang Polo kami akan berjogging mengikut keupayaan dan sebelum balik singgah dulu makan. Syiok betoiler.. Banyak kali juga kami ke Air Terjun Ulu Kinta dengan basikal.. alamak sangat rindu zaman itu hokay...
Teringat juga kenangan kami sama-sama join xpdc berbasikal dari Ipoh ke Lumut untuk program Rakan Muda. Memang letih sebab masatu basikal yang digunakan memang tak canggih langsung. Masatu juga akak kenal dengan Wahid Senario masa sebelum dia femes.

Jom tengok gambar basikal yang mungkin akan membantu akak sihat dan cergas.

Nuffnang oh Nuffnang