Nuffnang saya

Followers

Monday, June 28, 2010

Marilah bersukan

Tarikh : 27/07/2010
Tempat : Kompleks rakan muda Puchong
Acara : Hari Sukan Tadika Perma Riang.

Semalam berlangsung dengan jayanya upacara sukan untuk pelajar Tadika Permata Riang, Bandar Kinrara di dewan Kompleks Rakan Muda Puchong bermula pada pukul 9.00 pagi sehingga 12.30 tengahari. Kehadiran penyokong memang mengalakan, kami sekeluarga juga ibu mertuaku menghadirkan diri dan kalau tidak Nek Su Atikah pun ingin menyaksikan sukan ini tapi ada tugasan lain yang perlu di bereskan. Kot idak bertambah-tambahler meriahnya sukan ini...

Sebenarnya kami tidak tahu acara sukan yang Atikah bertanding sebabnya setiap kali ditanya diapun tidak tahu untuk menerangkan. Jadinya SURPRISE!!! Rupanya dia masuk acara giant ball, bawak air dalam cawan dan letakkan beg kacang atas kepala, seronok gak tengok sebabnya Atikah boleh dikatakan pantas berlari. Untuk Kelas Minnie (umur 3 & 4 tahun ) kumpulan sukannya ialah Upin & Ipin dan Atikah mewakili kumpulan Upin. 2 acara dimenangi oleh kumpulan Upin (kumpulan Atikah) caiyokler...

Acara sukan ini hanyalah untuk seronok-seronok kerana hadiah yang pelajar dapat sama rata mengikut kelas mereka. Namun secara keseluruhan Atikah gembira dan enjoy sesangat pada hari tersebut.


Bergambar dua beradik di luar dewan sebelum upacara berlangsung.


Sebelum upacara perbarisan bermula.


Kelas minnie menuggu pelajar kelas lain habis berkawad untuk pembacaan ikrar.


Laju tak Atikah berlari, masa ini Atikah jadi pelari terakhir dan pasukan Upin menang lagi.

Atikah bergambar dengan banner TPR SPORTS DAY di atas pentas.

Atikah dengan dua orang rakannya, Atikah memang tak ramai kawan di sekolah kata cikgu dia masa ambik kad kemajuan dia hari jumaat lepas. Kalau ikut akakni rasanya peramah tahap gaban kata budak ofisni tapi anak akakni berat sangat mulutnya.


Atikah dengan kawan kelas Minnie (umur 3&4 tahun) selepas penyampaian hadiah. Tengokler Atikah yang paling tinggi berbanding dengan yang lain.

Atikah dengan medal yang dia dapat, bangga tak terkira gamaknyer...


Ibu dan adik tumpang hepi.. tapi Azaliatu nak menangis dah sebab der sorang budak duk mintak dia punya belon.

Wednesday, June 23, 2010

Tidak kurang walaupun sedikit berat badan ini.

Memang terasa ingin berputus asa dengan masalah yang satu ini, akak tidak mampu menurunkan berat badan seperti dikehendaki selepas kelahiran Azalia. Sukar teramat sangat walaupun telah dicuba berkali-kali namun untuk mengurangkan walaupun sediki angka terasa amat payah dan terkini timbangan berat badan akak yang molek ini ialah 79kg.

Berat badan sebanyak 79kg ini adalah bersamaan dengan berat tertinggi semasa mengandungkan Atikah dan tidak menghairankan terdapat juga orang yang mengatakan akak kini sedang mengandung. Oleh kerana akak mengandung Azalia hanya selepas Atikah berumur 8 bulan maka berat semasa mengandung Azalia mencecah sehingga 93kg. Bayangkanlah memang terpaksa usaha secara ekstrem untuk menghapuskan semua lemak yang menimbun ini.

Usaha jogging yang dilakukan tidak menampakkan hasil yang memberangsangkan kerana jika dilihat berdasarkan timbangan akak masih di kategori obesiti. Oh TIDAK dan kalau di lihat dari gambar terkini memang kelihatan sekali akak semakin bertambah besar dan tidak terurus sekali, rasa macam tak percaya akak juga terjerumus dalam 3G (GEMUK, GEBU DAN GEDEMPOL ~ tak ingat dah maksud 3G yang heboh diperkatakan dulu)

Namun sudah pasti akak tak boleh terus dibuai perasaaan kecewa kerana itu tidak elok untuk kesihatan kerana yang penting teruskan usaha yang baik hanya perlu diperbaiki untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan. Sifat buruk yang paling ketara seperti gemar menghabiskan makanan anak-anak disebabkan rasa sayang dan tidak boleh berkata TIDAK kepada makanan kegemaran yang jahat seperti kek, coklat, aiskrim dan lain-lain mesti segera dihentikan.

Lakukan sesuatu untuk kebaikan diri dan sentiasa berfikiran positif untuk memastikan sasaran tercapai kerana akak bukan hanya mahu kurus tapi yang lebih penting akak ingin sihat. Melihat anak saudara akak iaitu Nabil yang telah dapat menguruskan badannya membuatkan akak bermotivasi memcontohi dia dan semoga Allah sentiasa memberikan ruang untuk ke arah itu.

Pernah terfikur untuk mencuba satu produk mengurangkan berat badan yang kini agak popular namun semenjak dari dahulu akak kurang mempercayainya. Dan langkah yang akak teringin lakukan ialah berjumpa dengan doktor tapi tidak tahu langkah permulaannya. Semoga dibukakan jalan oleh Allah untuk akak memulakan sesuatu yang hebat ini untuk kesihatan dan kesejahteraan hidup.


Entah bila dapat kembali seperti ini, walhal semasa inipun bukanlah berat yang ideal. Kuatkan semangat wahai Cho Zila.

Tuesday, June 22, 2010

Lost World of Tambun Water Park Ipoh

Tempat : Lost World of Tambun Water Park Ipoh
Tarikh : 09/06/2010

Sehingga ke hari ini kulit kami anak beranak berbelang2 di sebabkan oleh panahan matahari yang terik akibat dari mandi manda yang tak hengat semasa di LOST WORLD OF TAMBUN pada 09/06/2010 yang lepas.Tapi kesan pada budak dua orangni lebih jelas kelihatan sebabnya akak tidaklah seseksi mereka namun nak tergelaknya kaki akakpun hitam padahal kaki duk dalam airjerkan.

Tapi tak kisahlah sebabnya secara keseluruhannya kami begitu "enjoy" kerana sebelum ini setiap kali akak ke Ipoh kami tidak berkesempatan untuk singgah ke sini. Kegembiraan 2A berganda kerana dapat bersama dengan anak saudara akak ( iaitu anak adik akak yang tinggal di Ipoh) dan dapat main air puas-puas pada hari itu. Budak-budak ini bila nampak airjer dah tak sabar-sabar nak berendam dan di sinilah kesilapan kami kerana sepatutnya kami pergi ke Petting Zoo terlebih dahulu.

Oleh sebab anak saudara akakni tak berapa suka nak bergambar lihat sajalah gambar di bawah ini yang mengambarkan ketidak ikhlasan mereka sebabnya kami menyakat diaorang kalau tak ambik gambar betul-betul tak boleh masuk Lost World (LW).. Dalam terpaksa semua tu, kecuali anak akak yang memang suka bergambar (ni ikut family sebelah suami akakler ni!!)



Kami sampai awal kerana menyangkakan pukul 9.00 pagi LWni dibuk adahualnya pkul 10.00pagi baru dibuka namun berbaloi juga sebabnya semasa adik yang tolong kami memakai gelang tiket yang berharga RM30 untuk dewasa dan RM24 untuk kanak-kanak itu menyatakan bahawa track suit kami tidak memungkinkan kami dapat masuk ke dalam kolam dia. Oleh kerana masa agak mengizinkan kami pergi ke Tanjung Rambutan (TR) untuk membeli seluar ketat seperti yang dibenarkan padahal kami dah bersarapan di TR sebelum ke sini. Tapi berbaloi juga sebabnya kalau tidak samada kami kena bayar lebih kalau membeli di kedai LW tersebut atau juga tiada siapa yang nak menjaga budak-budakni bermain dengan air sebabnya kami melihat sendiri "life guard" tidak membenarkan orang yang tidak mengikut etika berpakaian dari masuk ke dalam kolam.

Berbanding dengan Sunway Lagoon yang tidak membenarkan langsung makanan atau minuman dibawa masuk ke dalam di sini kelihatan agak longgar sedikit dan yang paling kami geram ternampak seorang nyonyani(entah-entah bini tokei LW ) siap masuk bekas air yang besar (boleh 20 orang minum). Akakni sebab teringatkan kisah ke Sunway Lagoon tempohari (padahal tak kena mengenakan) langsung tidak membawa bekalan air minun dan akibatnya seperti diketahui harga air di dalam memang melambung-lambung naiknya seperti air minuman (bukan air mineral) sebotol kecil berharga RM2.50 rasanya. Namun dari segi harga makanan rasanya boleh tahan dan amat berpatutan sekali.

Adventure River


Di sini sungai panjang dan memang memenatkan sebab akak hanya menolak pelampung tersebut dan kadang2 terdapat ombak yang agak kuat tapi memang kena lalu di sini barulah seronok dan sungai ini di panggil "Adventure River".
 
Jungle Wave Bay

Inilah tempat di panggil "Jungle Wave Bay" yang mana kolam ini memang menyeronokkan kami semua....

Explorabay


DI "Explorabay" pulak tempat mandi yang memang khas untuk kanak-kanak tapi akak masuk juga sekali sebabkan risau keselamatan budak-budakni...

Terlupa nak cerita disebabkan dulu kalau sebut Tambun pasti teringat kolam air panaskan di LW ni juga terdapat "Tambun Hot Springs" - a natural hot spring pool. . Mula akak ingatkan kolam air biasa terkejut masuk rupanya air panas tapi dah lamatu kesedapanler pulak, sorry tiada gambar namun untuk pengetahuan bahagian ini dibuka pada waktu malam...

Tambun Hot Springs by Night
Adult RM5.00 per person
Children (below 12 years old) RM5.00 per person
Children below
90cm in height Free of Charge

Open on every Friday & Saturday from 6 pm to 9 pm only
Lepas puas bermandi-mandi kami ingat nak pakai cantik2 dan pergi meronda di kawasan sekeliling, namun banyak cabarannya. Ituler kesilapan terbesar kami kerana budak-budak yang kecil dah keletihan dan ketiduran selepas dapat mandi. Azalia menangis (mungkin letih, lapar dan nak tidur) siap berduet dengan Adif yang membingitkan telinga namun semua orang fahamkan budak-budak memang begitulah. Inilah dinamakan kesilapan sebabnya Adif dah mulai tidur dan Azalia dah mulai menangis dan merengek dan hujan dah mula turun membuatkan kami tidak dapat berlama-lama di Petting Zoo, padahal tujuan ke LW di sebabkan itu kerana setakat main air rasanya banyak tempat menyediakan kemudahan itu


Lihat muka Azalia selepas menangis dan menjerit mengalahkan tarzan selepas mandi,di bilik airnya yang kelakar. Memang tak tahulah siapa punya angkara bilik air ini terbina sekian rupa (terlupa pulak ambil gambar sebab Azalia dah mengamuk sakan), bilik air ini menakutkan sesangat sebabnya dahler bilik airtu sekerat bumbung atas terbuka isyh tak payah cerita panjang pergilah sendiri, memang ramai yang masuk terperanjat melihatnya. .

"Amusement Park"di sini tidak terdapat banyak mainan dan yang kelakarnya ialah mainannya hanya bergerak secara satu persatu padahal masatu adalah cuti sekolah terdapat ramai orang . Kalau nampak mainantu sedang berjalan kita perlu menunggu sehingga habis dan kita tengok orang yang menjaganya pergi ke mainan yang mana satu maka ikutkan sahaja. Selepas mainan tu habis pula mainan yang lain pula bergerak, begitulah seterusnya.

"Dragon's Flight" dan "Stormrider" hanya dua permainan ini yang sempat bebudakni main tapi tak boleh nak ambik gambar sebabnya kami dah melayan budak kecik dua orangni yang seorang dah tidur yang seorang lagi dah melalak.

Tiger Valley

Namun kami sempat juga menonton pertunjukan " Memberi harimau makan" di "Tiger Valley" yang agak menghibur dan harimau kat situ memang besar-besar tapi comel sangat.

Sepatutnya inilah tempat yang sepatutnya menjadi agenda terhebat kami ke sini namun apakan daya terimalah seadanya...
Terima sajalah  gambardari laman web rasminya  http://www.sunway.com.my/lostworldoftambun/ bestkan... isyh alahai...

Walaupun terkilan tidak dapat memenuhi impian di LW Petting Zoo tersebut kami anak beranak gembira teramat dan yang pasti kalau di izinkan Allah, Insyaallah LOST WORLD of TAMBUN... kami akan datang lagi dengan ayah pulakkan... betoi tak ayah!

Thursday, June 17, 2010

Jom naik keretapi KL ke Ipoh

Ini kenangan seumur hidup untuk Atikah dan Azalia kerana inilah pengalaman pertama diaorang menaiki keretapi dari KL Sentral ke Ipoh yang memakan masa selama 3 jam pada 5/6/2010 yang lepas. Pada mulanya takut juga kalau-kalau akak tak terjaga mereka kerana perjalanan ini hanya akak dan budak berdua ini sahaja. Namun semuanya berjalan dengan baik walaupun ada sedikit kekalutan tapi biasalah inilah dinamakan budak-budak.


Atikah menyengih sampai ke telinga kerana teruja amat untuk menaiki keretapi. Masa ini kami bersarapan di kedai dalam KL Sentral tapi terlupa pulak nama kedainya.

Azalia sebelum menaiki keretapi dengan muka yang keletihan sebabnya kami sudah sampai KL Sentral lebih kurang pukul 7.30 pagi tapi keretapi hanya bertolak pada pukul 9.10pagi. Bayangkan pukul berapa budak dua orang ni mandi pagi, nasiblah ok sesangat.

Syukur jugak budak dua orangni tidak menunjukkan perangai yang tidak munasabah untuk akak kendalikan. Terima kasih ya Allah hanya Engkau yang maha memberikan segala sesuatu.

Yeha dah sampai Ipoh dengan tiada kejadian yang tidak diingini, lain kali boleh lagi naik keretapi. Atikah bergambar untuk kenangan di stesen keretapi Ipoh yang unik dan bersejarah ini.

Azalia pulak berposing dengan keretapi yang membawa kami dari KL Sentral ke Ipoh dengan selamatnya. Akakjer yang berposing kat sini orang lain buat tak kisahjer, hantam sajalahkan.

Ala-ala model keretapi budak dua orangni komen sepupu diaorang dalam facebook, apa nak buat pertama kalikan kalau tak diabadikan terasa rugi jugak..

Memang kenangan terindah sesangat dapat bawa Atikah dan Azalia balik kampung dengan selamat dan percutian kali ini memang menyeronokkan dan tak sabar nak bersama sekali lagi di masa akan datang.

Nuffnang oh Nuffnang